Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.06.2018 06:55

Režisér E. Havetta bude mať v rodnej obci pamätnú tabuľu


Elo Havetta, snímka zdroj: Teraz.sk


Filmový režisér Elo Havetta bude mať pamätnú tabuľu vo svojej rodnej obci Veľké Vozokany v okrese Zlaté Moravce. Odhalenie pamätnej tabule je súčasťou spomienkovej slávnosti pri príležitosti nedožitých 80. narodenín jednej z najvýznamnejších osobností slovenského filmu.


 Informovala o tom  Veronika Bilicová, riaditeľka Domu Matice slovenskej v Nitre, ktorá je spolu s Miestnym odborom Veľké Vozokany organizátorom podujatia. Spomienková slávnosť sa uskutoční 17. júna.       

Program slávnosti otvorí spomienková svätá omša v Kostole sv. Mikuláša, kde bude účinkovať Katedrálny spevokol Emerám pod vedením dirigenta a organistu Milana Ševčíka. Po svätej omši sa uskutoční pietna spomienka pri hrobe Havettu na miestnom cintoríne a odhalenie pamätnej tabule pred miestnym kultúrnym domom. Program vyvrcholí Spomienkou na Ela Havettu a projekciou dokumentárneho filmu Marka Škopa a Juraja Johanidesa Slávnosť osamelej palmy (2005). Podujatie je realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja a Matice slovenskej.       

Havetta sa narodil 13. júna 1938 vo Veľkých Vozokanoch. V 50. rokoch študoval na škole umeleckého priemyslu, kde spoznal Juraja Jakubiska, s ktorým v tomto období nakrútil film Šupka a Šupáci (1956 - 1957). V rokoch 1961 - 1967 študoval na pražskej FAMU. Štúdium formálne nedokončil, vrátil sa späť na Slovensko a začal pôsobiť vo filmových štúdiách na Kolibe. Debutoval celovečerným filmom Slávnosť v botanickej záhrade (1969). Nastupujúca normalizácia mu umožnila pracovať už len na jednom celovečernom filme – Ľalie poľné (1972), ktorý sa stal jeho najlepším filmom a najúspešnejším filmom vôbec. Havetta zomrel predčasne vo veku 36 rokov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2018
V Čertižnom odhalili pamätnú tabuľu Adolfovi I. Dobrianskemu
Pamätnú tabuľu významnému rusínskemu národnému buditeľovi Adolfovi I. Dobrianskemu odhalili uplynulý víkend v obci Čertižné v okrese Medzilaborce, kde je aj pochovaný.
viac
27.09.2019
Peter Gajdoš odhalil v Trnovci nad Váhom pamätnú tabuľu generálovi J. Golianovi
Minister obrany SR Peter Gajdoš odhalil v piatok v obci Trnovec nad Váhom v okrese Šaľa pamätnú tabuľu venovanú pamiatke generála Jána Goliana, prvého veliteľa Slovenského národného povstania). TASR informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.
viac
19.12.2020
Protiturecké boje na Slovensku pripomína socha leva vo Veľkých Vozokanoch
Pandemická situácia, ktorá paralyzovala spoločenský život v obci Veľké Vozokany v okrese Zlaté Moravce, mala paradoxne pozitívny vplyv na rozvoj obce s necelými 500 obyvateľmi.
viac
22.11.2023
V Záhorskej Vsi dnes odhalia pamätnú tabuľu opernej dive Lucii Popp
V obci Záhorská Ves sa dnes o 13. hod. koná slávnostné odhalenie pamätnej tabule sopranistky Lucie Popp. Stane sa tak pri príležitosti 30. výročia jej úmrtia. Umiestnená bude na budove Obecného úradu v obci Záhorská Ves, kde sa táto svetová operná diva narodila.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %