Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.09.2019 01:15

Rezidenti v Starom Meste nájdu parkovacie miesta ľahšie


Ilustračná snímka (tasr)


Pre zvýhodnenie obyvateľov bývajúcich v zóne, v ktorej sa o parkovanie stará spoločnosť BPS PARK, a. s., sa vedenie bratislavského Starého Mesta zasadilo o zmeny podmienok. Staromestskí poslanci dnes schválili na zastupiteľstve dodatok k zmluve, ktorý vyrokovala starostka Zuzana Aufrichtová.


Dodatok predstavuje súbor opatrení v prospech rezidentov. Prvá dôležitá zmena sa bude týkať ceny rezidenčných parkovacích kariet vydávaných spoločnosťou BPS PARK, a. s. Dobrou správou je, že cena bude nižšia ako doposiaľ. Kým doteraz vyšla rezidenčná parkovacia karta obyvateľa Starého Mesta ročne na 60 eur, po novom bude ročné parkovanie jedného auta stáť 39 eur.

Zmeny nastávajú aj v dobe spoplatneného krátkodobého (hodinového) parkovania. Doteraz bolo spoplatňované parkovanie počas pracovných dní v čase 8:00 – 16:00 hod., odteraz sa za parkovanie bude platiť až do 18:00 hod. „Opatrenie je v prospech obyvateľov Starého Mesta a malo by viesť k uľahčeniu parkovania v mieste bydliska, pretože sa dá očakávať, že po zavedení zmien sa po štvrtej hodine popoludní začnú obsadené parkovacie miesta uvoľňovať pre rezidentov,“ povedala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Podľa nej bude dôvod jednoduchý: pracovníkov a návštevníkov mestskej časti bude predĺženie spoplatneného parkovania motivovať k skoršiemu opusteniu zóny.

Poslednou z dôležitých zmien, ktorá vyplynula z rokovaní medzi vedením Starého Mesta a BPS PARK, a. s. je vyhradenie 10% parkovacích miest, ktoré budú medzi 17:00 a 24:00 hodinou vyhradené len pre držiteľov rezidenčných parkovacích kariet, teda obyvateľov zóny BPS. Spolu s predĺžením spoplatneného parkovania nerezidentov mestskej časti zvýši tento nárast vyhradených parkovacích miest komfort pri večernom a nočnom parkovaní obyvateľov.

Novinky sú výsledkom viacnásobných rokovaní starostky mestskej časti Zuzany Aufrichtovej so spoločnosťou BPS PARK, a. s. Starostka v zmysle schválenej celomestskej parkovacej politiky, podporenej všetkými poslancami júnového mestského zastupiteľstva, ktorá sa má plošne zaviesť v roku 2021, vyjednala aj schému spoplatňovania parkovania staromestských áut zohľadňujúcu počet automobilov v jednej domácnosti.

„Tento súbor opatrení mestskej časti vrátane rozšírenia doby regulácie do 18h je dôležitým prvkom zlepšenia pomerov parkovania pre rezidentov a návštevníkov centra mesta. Ďalším zlepšením bude umožnenie zaplatenia parkovania aj s bezkontaktnými platobnými kartami a to už na jeseň tohto roka,“ doplnil Peter Poloma, riaditeľ spoločnosti BPS PARK, a. s.

Spoločnosť BPS PARK, a. s. na základe zmluvy so Starým Mestom, ktorá je platná až do roku 2026 spravuje 2489 parkovacích miest a 600 parkovacích miest spravuje na základe zmluvy s magistrátom. Zabezpečuje potrebné projekty organizácie parkovania, realizáciu zvislého a vodorovného dopravného značenia parkovacích miest, bežné čistenie parkovacích miest a výber parkovného prostredníctvom parkovacích automatov a SMS platieb. V spolupráci s Mestskou a Dopravnou políciou vykonáva nevyhnutnú kontrolu dodržovania pravidiel parkovacej politiky v centrálnej zóne hlavného mesta.

Autor: (ts-Bratislava-Staré Mesto)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Bratislava má konečne schválenú jednotnú parkovaciu politiku
Mestskí poslanci po dlhej diskusii schválili 8. 12. 2016 všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje pravidlá parkovania v hlavnom meste a zavádza pri parkovaní na území Bratislavy jednotné pravidlá. Podľa starostu Petržalky a mestského poslanca V. Bajana sa však zaradí medzi nefunkčné nariadenia.
viac
19.10.2020
Bratislava pripravuje spustenie parkovacej politiky na jeseň 2021
Celomestská parkovacia politika v Bratislave nebude spustená začiatkom roka 2021, ako sa plánovalo, ale až na jeseň 2021. Potvrdila to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová s tým, že od augusta beží verejné obstarávanie na jadro parkovacieho systému ParkSys.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
14.04.2023
Nové Mesto by mohlo byť rozdelené na štyri parkovacie zóny
Bratislavské Nové Mesto by mohlo byť rozdelené na štyri parkovacie zóny. Vyplýva to zo zonácie mestskej časti, ktorú v apríli schválili miestni poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %