Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.06.2017 09:26

Rekonštrukcia lávok cez rieku Žitava


Snímka zdroj: (zlatemoravce.eu).


To, že obe lávky cez rieku Žitava, ktoré sa nachádzajú pri hlavnej autobusovej stanici, boli už roky v zlom stave, nie je pre Zlatomoravčanov žiadnou veľkou novinkou. Ľudia sa na ne sťažovali pomerne dlho. Až tento rok sa však dočkali ich kompletnej rekonštrukcie, ktorá sa realizuje v týchto dňoch.


Problematická bola najmä lávka pri soche sv. Jána Nepomuckého. Podľa slov primátora Dušana Husára tento mostík pre chodcov dlhodobo vykazoval nebezpečný a rozpadávajúci sa povrch. Lávka pri soche partizána bola na tom o čosi lepšie. Nebola bezprostredným ohrozením pre chodcov, napriek tomu bola podľa Husára konštrukčne vplyvom prírodných podmienok a dlhodobým používaním poškodená.

 

Treba rátať s obmedzeniami

So stavebnými prácami sa začalo 9. mája a tie prebiehajú ešte aj v týchto dňoch. Podľa vyjadrenia referenta dopravy a technickej infraštruktúry mesta Emila Hudáka bude rekonštrukcia oboch mostíkov trvať približne dva mesiace, ukončená by tak mala byť niekedy v polovici júla.

Počas tohto obdobia musia chodci rátať s viacerými obmedzeniami. „Počas stavebných prác na lávkach bude vylúčený pohyb chodcov po lávkach a prístupových častiach chodníkov. Prístupové chodníky k pracovisku na lávke budú uzavreté zábranami,“ informoval Hudák.

 

Rekonštrukcia vyšla 44-tisíc eur

Pod ruky robotníkov sa dostala ako prvá lávka pri soche sv. Jána Nepomuckého, nakoľko sa nachádzala v horšom stave. „Rekonštrukciu tejto lávky projektant naprojektoval v celkovej sume 20 719 eur,“ uviedol primátor.

Druhá lávka bola podľa Husára naprojektovaná v celkovej sume 16 679 eur. „Vysúťažená cena za obe lávky bola 44 002 eur s DPH. Všetky finančné  prostriedky boli vyčlenené na túto rekonštrukciu z rozpočtu mesta ešte v minulom roku,“ povedal primátor Husár.

 

Prečo ich neopravili skôr?

Keďže boli peniaze vyčlenené ešte vlani a stav minimálne jednej z lávok bol už dlhodobo kritický, naskytá sa tu otázka, prečo sa s ich opravou nezačalo ešte v roku 2016?  

„K rekonštrukcii sa v minulom roku nemohlo pristúpiť z dôvodu vybavovania rôznych povolení - elektrikári, plynári, vodári atď.. Až v súčasnosti sa nám podarilo vybaviť potrebné dokumenty – stavebné povolenie a následne pristúpiť k súťaži a výberu obstarávateľa rekonštrukcie,“ odpovedal Husár, ktorý dúfa, že zrekonštruované lávky budú slúžiť občanom mesta počas nasledujúcich desaťročí.

 

Autor: (Peter KLIMANT)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2016
Hvezdáreň v Michalovciach po rekonštrukcii sprístupnili verejnosti
Hvezdáreň v Moussonovom dome v Michalovciach po komplexnej rekonštrukcii sprístupnili verejnosti, v parku tiež slávnostne otvorili astronomický areál.
viac
17.02.2020
Stropkov plánuje zrekonštruovať zimný štadión
Mesto Stropkov plánuje v tomto roku zrekonštruovať zimný štadión. Začiatkom decembra minulého roka ho pre poruchu na technológii chladenia plochy, ktorá predstavovala potenciálne bezpečnostné riziko, musel prevádzkovateľ, mestský podnik Služba, zatvoriť. Radnica následne zabezpečila mobilné klzisko.
viac
30.07.2020
Na lávke v Piešťanoch sa začalo s rekonštrukciou
Lávku v Piešťanoch, ktorá je od roku 2015 v zlom technickom stave a od 28. novembra 2019 pre chodcov a cyklistov uzatvorená, už oficiálne odovzdali realizátorovi rekonštrukcie. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.
viac
21.06.2021
Lávky cez rieku Poprad sa budú meniť za nové
Správa mestských komunikácií (SMK) v Poprade každoročne monitoruje stav mostov, lávok pre peších a vykonáva ich údržbu. Pri obhliadkach sa im nepozdával stav šiestich lávok cez rieku Poprad od Alžbetinej ulice po Športovú ulicu pri AquaCity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %