Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.12.2018 10:28

Rakúska revitalizácia rieky Morava by mohla byť inšpiráciou pre Slovensko


Ilustračná snímka, zdroj: Bratislavské noviny


Rakúsku sa na rieke Morava podarilo obnoviť niektoré vzácne druhy zvierat a rastlín. Rozvoľnilo totiž brehy, ktoré boli v minulosti umelo vyložené kameňmi, a odstránilo sedimenty, ktorými sú zanesené bočné ramená.


Mimovládna organizácia Svetový fond na ochranu prírody (WWF) Slovensko si myslí, že by sa podobný prístup zišiel aj Slovensku.       

Podľa riaditeľky WWF Slovensko Miroslavy Plassmann ide o ukážku toho, ako môžu krajiny pristupovať k svojim riekam a cieliť vodohospodárske zásahy aj na vytvorenie prostredia pre návrat ohrozených druhov. "U nás zatiaľ poznáme predovšetkým vodohospodárske zásahy smerujúce k úprave korýt v mene protipovodňových opatrení. Svedkami takých zásahov sme boli naposledy v lete, v prípade poslednej slovenskej divočiacej rieky Belej," konštatuje.       

Projekt prepojenia rezervácie Auenreservat s riekou Morava má niekoľko fáz. V prvej z nich Rakúšania prepojili s Moravou 5,3 km starých ramien. "Príroda si tu už po niekoľkých mesiacoch opäť zabrala svoje miesto. Vznikajú strmé piesočné brehy, ktoré poskytujú domov pre vzácne druhy, ako napríklad kalužiak obyčajný alebo rybárik. To, že sa sem tak rýchle vracajú, považujeme za veľký úspech," hovorí projektový manažér WWF Rakúsko Michael Stelzhammer.       

Počas prvých prieskumov expertov z WWF boli v bočných ramenách objavené aj rôzne druhy mušlí, napríklad vzácne a prísne chránené korýtko riečne. Ochranári sú obzvlášť hrdí na návrat blatničky vodnej. Nenápadná rastlina je podľa nich indikátorom úspešnej obnovy rieky. Potrebuje totiž dynamické rieky, kde sa vytvárajú prirodzené bahnisté brehy a plytké piesčiny. V rieke sa darí aj mladým rybám, ktoré sú v plytkých častiach chránené pred vodnými dravcami.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2017
Mesto pripravilo päť projektov na zlepšenie životného prostredia
Nitrianska radnica pripravuje niekoľko projektov zameraných na zlepšenie životného prostredia v meste. Magistrát vypracoval päť zámerov, na ktoré chce získať peniaze z európskych fondov.
viac
20.02.2020
Mesto Žilina bude revitalizovať vnútroblok na sídlisku Hájik
Vyše 191 000 eur bude stáť revitalizácia vnútrobloku na ulici Georgesa Lannuriena v Žiline na sídlisku Hájik, ktorú pripravuje mesto Žilina. Nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu vo výške viac ako 182 000 eur samospráva získala z Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
17.08.2020
V centre Nitry začalo fungovať revitalizované detské ihrisko
V centre Nitry na Štefánikovej ulici začalo v priebehu leta fungovať revitalizované detské ihrisko. Jeho obnova bola zrealizovaná vďaka grantovému programu Mením moje mesto.
viac
20.07.2021
Pri záplavovej vlne na Dunaji sa zvýrazňuje význam lúk v inundačnom území
Záplavová vlna, ktorá kulminovala v predchádzajúcich hodinách v hornej časti slovenského toku Dunaja, zvýraznila aj význam Devínskeho jazera, územia európskeho významu v nive rieky Moravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %