Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.03.2019 01:10

Radnica zjednodušuje platenie mestských daní a poplatkov


Ilustračná snímka


Obyvatelia Nitry už môžu platiť dane a mestské poplatky jednoduchšie. Mesto začalo na platové výmery vytláčať QR kódy, ktoré umožnia platiť pomocou mobilnej aplikácie.


Podľa slov Andreja Jančoviča z mestského úradu, platba pomocou QR technológie ušetrí čas pri samotnej transakcii a v mobilnej aplikácii nebude nutné zdĺhavo prepisovať  viacmiestny kód. "Približuje nás to k službám, ktoré sú v súčasnosti bežným štandardom platieb v bankách, obchodoch a ďalších súkromných inštitúciách," konštatoval vedúci odboru inovácií mestského úradu Martin Horák.       

Okrem poplatku za komunálnych odpad a psa môžu občania rýchlejším spôsobom zaplatiť aj ďalšie dane. "Zhruba o mesiac bude obyvateľom Nitry zaslané aj rozhodnutie o dani za nehnuteľnosť, kde bude tiež uvedený QR kód," povedal vedúci odboru daní a poplatkov Vladimír Petrík.       

Mesto chce v budúcnosti zavádzať do praxe aj ďalšie moderné technológie. "Do budúcna chceme proces platby ešte viac zjednodušiť a ak to bude technicky možné, zasielať výmery za dane aj elektronicky. Mojou víziou do budúcnosti je, aby všetky služby mestského úradu pre občanov boli čo najprístupnejšie a najjednoduchšie," dodal Horák.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2018
Mesto ožije trojdňovými mestskými slávnosťami
Centrum Nitry ožije od stredy (4. 7.) mestskými slávnosťami Nitra, milá Nitra, Pribinovými a Cyrilo-metodskými slávnosťami. Odštartuje ich benefičný koncert Večer ľudí dobrej vôle s Kristínou, Janais, Evou Pavlíkovou či Otokarom Kleinom, ktorý organizuje mesto Nitra s Nadáciou Prameň.
viac
04.11.2019
Nitra chce zvyšovať dane, radnica tvrdí, že sa to dotkne hlavne firiem
Nitrianska radnica chce na budúci rok zvyšovať daň z nehnuteľností i poplatky za likvidáciu odpadu. Mesto týmto spôsobom plánuje kompenzovať zvyšovanie výdavkov, ktoré je podľa magistrátu navyše spojené s výpadkom príjmov.
viac
04.08.2020
Radnica počíta s výpadkami na dani z nehnuteľností a tiež pri dani za ubytovanie
Pre nitriansku mestskú pokladnicu to znamená menej o zhruba 14,9 percenta plánovaných príjmov. Na tomto výpadku sa podieľajú najmä právnické osoby a fyzické osoby - podnikatelia, ktorých najviac zasiahla pandémia COVID – 19.
viac
09.08.2021
Návštevníci Oravského hradu si môžu zahrať novú zábavnú hru spojenú s históriou
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava pripravilo pre návštevníkov Oravského hradu novú zábavnú hru, dostupnú prostredníctvom QR kódov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %