Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.10.2018 09:50

PSK zruší ku koncu roka šesť krízových centier


Ilustračná snímka, zdroj: Priekopník


Prešovský samosprávny kraj (PSK) zruší ku koncu tohto roka krízové centrá, ktoré má vo svojej pôsobnosti. Dôvodom je podľa hovorkyne kraja Daše Jeleňovej novela zákona, ktorou kraj stratil kompetenciu zabezpečovať výkon opatrení na základe rozhodnutí súdu.


"Túto povinnosť na seba prebralo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR. Týmto krokom sme stratili aj spolufinancovanie týchto zariadení," uviedla pre TASR Jeleňová.       

Úlohou krízových stredísk bolo podľa jej slov zabezpečovať vykonávanie opatrení, ak sa dieťa, rodina alebo plnoletá fyzická osoba nachádzala v krízovej situácii na základe rozhodnutia súdu. "Novelou zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, účinnou od 1. apríla 2018 sa to zmenilo a túto povinnosť na seba preberajú Centrá pre deti a rodiny, ktoré budú fungovať od 1. januára 2019," vysvetlila hovorkyňa.       

"Krízové strediská sčasti financovalo ÚPSVaR SR, ktoré si objednávalo určitý počet miest aj s finančným krytím. Druhá časť bola dofinancovaná z rozpočtu PSK. Zmenou legislatívy by ich ústredie v prípade, že by sme centrá ponechali na poskytovanie služieb cez dobrovoľné pobyty, nefinancovalo. O tieto pobyty zo strany rodičov dlhodobo nebol a nie je záujem. Krízové strediská by boli prázdne a nehospodárne, preto sme prijali rozhodnutie, ako aj ostatné vyššie územné celky (VÚC), že tieto strediská budú zrušené," skonštatovala Jeleňová.       

Zrušenie sa dotkne všetkých šiestich krízových stredísk na území kraja. Ide o krízové strediská Centrum sociálnych služieb (CSS) Slnečný dom v Prešove, Domov sociálnych služieb (DSS) Vranov nad Topľou, CSS Garden Humenné, CSS Kežmarok, CSS Zátišie Snina a Domov pre seniorov v Starej Ľubovni.       

Klientom bude v zariadeniach poskytovaná služba do konca roka. Po tomto termíne preberie za nich zodpovednosť ÚPSVaR SR, ktoré má podľa Jeleňovej všetky potrebné informácie o každom dieťati.       

"Presný počet klientov v tejto chvíli nevieme uviesť, ich počet sa neustále mení, keďže deti sú v krízových strediskách umiestňované na základe rozhodnutia súdu na krátke obdobie. Zvyčajne na pol roka s možnosťou predĺženia do roka," vysvetlila Jeleňová.       

V spomínaných šiestich krízových strediskách pracuje takmer 60 zamestnancov. "Pracovnoprávne vzťahy sú výlučne v kompetencii štatutárov zariadení, ktorí budú postupovať v súlade so Zákonníkom práce," dodala Jeleňová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2019
M. Kaliňák: Slovensko by malo jeden volebný obvod nahradiť ôsmimi
Systém jedného volebného obvodu, ktorý zaviedol ešte Vladimír Mečiar a ktorý mnohí politici kritizovali, by bolo načase zmeniť. Volebných obvodov by malo byť toľko, čo je samosprávnych krajov, teda osem. Myslí si to politológ a expert na samosprávu Michal Kaliňák.
viac
17.02.2020
Modely legislatívnej ochrany menšinových práv predstaví medzinárodná konferencia
Vytvoriť platformu na diskusiu o filozofii novej legislatívy v oblasti práv národnostných menšín a prezentovať inšpiratívne modely ochrany týchto práv sú základné ciele medzinárodnej konferencie s názvom Legislatívne modely ochrany práv národnostných menšín.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
09.11.2020
B. Gröhling deklaroval podporu fungovaniu mládežníckych parlamentov
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) deklaroval podporu mládežníckym parlamentom. Otázka zabezpečenia financií na ich fungovanie je podľa jeho slov aj súčasťou diskusie pri tvorbe novej Stratégie pre mládež SR na nasledujúce roky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %