Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
09.10.2017 12:24

PSK začal v pohraničí modernizovať cesty za viac ako 10 miliónov eur


Cesta medzi Prešovom a Bardejovom. Snímka: (onlinebardejov.com).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal na niekoľko cestných projektov dotáciu v celkovej výške cez 10 miliónov eur. Projekty bude realizovať v rámci cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce.


S Malopoľským vojvodstvom sa v okresoch Prešov a Bardejov budú revitalizovať viaceré úseky v hodnote takmer 3,5 milióna eur. Kraj začal v týchto dňoch realizovať projekt Modernizácia cestného spojenia Prešov – Bardejov - Gorlice z programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovenská republika 2014–2020.

Vedúcim partnerom je Malopoľské vojvodstvo, projektovým partnerom Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja. Z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) ide na projekt takmer 6 miliónov eur, čo tvorí 85 percent celkových výdavkov projektu. Z dotácie sa na slovenskej strane preinvestuje približne 3,5 milióna eur. Zvyšných desať percent pôjde zo štátneho rozpočtu SR a päť percent zo zdrojov PSK.       

Na slovenskej strane sa zmodernizuje 8,6 kilometra ciest a na poľskej strane 12,4 kilometra, čím sa zlepší priame spojenie v prihraničnom území. Na slovenskej strane je naplánovaná rekonštrukcia cesty II/545 v troch úsekoch a to Raslavice – Janovce, Bardejov – Kľušov a Regetovka – Becherov. Súčasťou projektu je tiež oprava dvoch mostných objektov.       

Práce na cestách prinesú aj dočasné obmedzenia dopravy na úsekoch cesty II/545, kde bude doprava riadená svetelnou signalizáciou s usmernením do jedného jazdného pruhu. Rekonštrukcia mostu v Raslaviciach si vyžiada približne na dva mesiace úplné uzatvorenie cesty v smere Raslavice – Janovce. Obchádzková trasa povedie cez obce Kľušov – Hertník – Fričkovce – Osikov - Raslavice.

PSK v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovenská republika 2014–2020 realizuje aj ďalšie dva veľké projekty. Prvým je Rozvoj cestnej infraštruktúry Snina – Medzilaborce – Krosno s rozpočtom 3,4 milióna eur, v rámci ktorého sa revitalizujú úseky Medzilaborce – Palota, Čabalovce – Hostovice v dĺžke 12,3 kilometra. Ďalším projektom je Modernizácia cestného spojenia Snina – Medzilaborce – Krosno za 3,3 milióna eur, ktorý sa týka ciest Miroľa – Staškovce, Makovce – Staškovce v dĺžke 8,7 kilometra.

Autor: (jel)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2017
Zachovanie dedičstva Goralov podporí spoločný mikroprojekt s Poľskom
Zachovať a zveľadiť kultúrne dedičstvo poľsko-slovenských Goralov je cieľom spoločného mikroprojektu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020.
viac
12.02.2020
V úseku Stakčín - Ulič zmodernizujú infraštruktúru
Cezhraničná spolupráca naprieč slovensko-ukrajinskou hranicou pokračuje realizáciou prvého veľkého infraštruktúrneho projektu.
viac
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %