Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.01.2019 12:20

PSK pomôže pri riešení problému s vodou a kanalizáciou v okrese Snina


Ilustračná snímka (tasr)


Prešovský samosprávny kraj (PSK) pracuje na rozšírení vodovodnej a kanalizačnej siete v okrese Snina. Aktuálne na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti plánuje krajská samospráva v tohtoročnom rozpočte vyčleniť 260-tis.eur.


Približne polovicu finančných prostriedkov by mal pritom refundovať štát. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.       

"Okres Snina rieši základný problém, 28 z 34 obcí nemá poskytované štandardné služby zásobovania vodou a žiadne služby odvádzania odpadových vôd. Ide väčšinou o malé obce, ktoré sú rozptýlené, a ktorým chceme pomôcť. Preto sme požiadali vládu o príspevok na štúdiu uskutočniteľnosti, aby sme na samotné vybudovanie potrebnej infraštruktúry mohli čerpať európske finančné zdroje. Teší nás, že sme sa stretli s pozitívnou odozvou," uviedol predseda PSK Milan Majerský.       

O finančnom príspevku vo výške 130.000 eur rozhodla vláda SR počas svojho výjazdového rokovania v Snine v stredu (16.1.) v rámci pomoci menej rozvinutého okresu. Stalo sa tak na základe požiadavky PSK, ktorý už dlhšie apeluje na riešenie problémov so zabezpečením verejnej základnej infraštruktúry v tomto turisticky hodnotnom regióne.

Prístup k pitnej vode a odkanalizovanie odpadových vôd je pre tento okres podľa PSK jednou z najvyšších priorít. Ako povedal Majerský, vybudovanie základnej infraštruktúry je i podmienkou rozvoja potenciálu cestovného ruchu, ktorým disponuje práve územie Národného parku Poloniny.       

"Ide o súčasť iniciatívy Catching-up Regions smerovanej pre pomoc dobiehajúcim regiónom, ktorú v Prešovskom kraji realizujeme s podporou Európskej komisie a expertov Svetovej banky od januára minulého roku. Máme prirodzený záujem nielen o návrhy riešení, ale predovšetkým o ich reálne naplnenie," zdôraznil Majerský s tým, že realizácia konkrétnych projektov navrhnutých Európskou komisiou si vyžaduje spolufinancovanie nielen zo strany krajskej samosprávy, ale aj štátu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2018
Kraj chce Sninskému okresu pomôcť s vodou i kanalizáciou
Rozvoj okresu Snina a prioritne územia Národného parku Poloniny bol v uplynulých dňoch centrom záujmu expertov Svetovej banky.
viac
28.12.2020
Prieskumné vrty v sninskej doline ukázali výdatný zdroj vody
Prvé prieskumné vrty v troch obciach v okrese Snina ukázali, že by tam v krátkej dobe mohol byť vybudovaný vodovod. Skonštatoval to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Podľa jeho slov je v okrese Snina 32 obcí, z toho 28 nemá kanalizáciu a 24 ani vodovod.
viac
24.09.2021
PSK podpísal memorandum s obcami v okrese Snina
Memorandum o vzájomnej spolupráci podpísali 22. septembra predseda PSK a zástupcovia 21 obcí v okrese Snina. Hlavným cieľom je spolupráca všetkých partnerov na zabezpečení vody a kanalizácie pre tento región.
viac
09.02.2022
PSK požiada o NFP na vodu a kanalizáciu pre okres Snina
Na februárovom zastupiteľstve sa poslanci PSK zaoberali aj žiadosťou o nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výzve IROP pre zabezpečenie základnej infraštruktúry pre obce v okrese Snina. Zároveň schválili 5-percentné spolufinancovanie projektu, ktoré má byť v max. výške 78-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %