Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.02.2019 10:05

Prvá Stredná zdravotnícka škola na hornej Nitre bude sídliť v Prievidzi


Ilustračná snímka


Myšlienka zriadiť Strednú zdravotnícku školy v Prievidzi sa z plánov stáva realitou. Od prvého septembra 2019 bude oficiálne zaradená do siete slovenských stredných škôl.


Do jej lavíc by mala zasadnúť takmer päťdesiatka študentov. Počas Valentína sa na výhody štúdia zdravotníckych odborov prišlo spýtať hneď niekoľko desiatok nájdených sestier s rodičmi.

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) bude od nového školského zriaďovateľom troch stredných zdravotníckych škôl. K tým v Trenčíne a v Považskej Bystrici sa od septembra pridá aj Stredná zdravotnícka škola (SZŠ) v Prievidzi. Jej vznik víta najmä Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach (NsP), ktorej zriaďovateľom je rovnako TSK. Dlhodobý nedostatok stredného zdravotníckeho personálu v nemocnici by práve vďaka novej škole mohol byť čoskoro minulosťou. Počas Dňa otvorených dverí vznikajúcej SZŠ vo štvrtok 14. februára 2019 sa prezentačné priestory naplnili do posledného miesta žiakmi a žiačkami deviatych ročníkov základných škôl, ktorí sa už čoskoro budú musieť rozhodnúť kam povedú ich kroky po ukončení ZŠ. „V založenie strednej zdravotníckej školy v regióne hornej Nitry sme dúfali už niekoľko rokov. Teraz sa to podarilo a veríme, že spoločnými silami vychováme nové, mladé posily pre nemocnicu, ktoré prevezmú toto žezlo po nás,“ povedala Iveta Pastieriková, Námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť v bojnickej nemocnici s tým, že absolventi zdravotníckej školy sa o nedostatok pracovných príležitostí po štúdiu nemusia vôbec obávať. „Tým, ktorí sa po strednej škole rozhodnú nepokračovať v ďalšom štúdiu, bude s veľkou pravdepodobnosťou umožnený okamžitý nástup do zamestnania v NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach,“ dodala Iveta Pastieriková a zároveň pripomenula, že praktická časť vyučovacieho procesu bude prebiehať práve v bojnickej nemocnici.

Uplatniteľnosť absolventov SZŠ v Prievidzi potvrdila aj vedúca Oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu TSK Elena Štefíková. „Po ukončení štúdia si absolventi môžu nájsť zamestnanie nielen v nemocnici, ale i v akomkoľvek inom zariadení, ktoré poskytuje zdravotnú starostlivosť. Patria tam ambulancie rôznych typov alebo aj domovy sociálnych služieb. V oblasti zdravotníctva môžeme uplatniteľnosť absolventov na trhu práce garantovať na dlhé roky do budúcna,“ uviedla Elena Štefíková.

Bránami novej školy, ktorá bude sídliť na adrese Vinohradnícka 8 v meste Prievidza, by malo v septembri prejsť až 48 prvákov.„V odbore Praktická sestra budú otvorené dve triedy po 24 študentov. Pripravená je aj možnosť ubytovania na internáte Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi, ktorej zriaďovateľom je TSK. Tým, že škola je situovaná priamo do okresného mesta Prievidza, odpadajú i komplikácie s dopravou či cestovaním,“ povedala Eva Žernovičová, vedúca oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu Úradu TSK. Dodala tiež, že pre školu sú pripravení kvalifikovaní učitelia všeobecných i odborných predmetov.

Dňa otvorených dverí Strednej zdravotníckej školy v Prievidzi sa okrem deviatakov zúčastnili aj rodičia budúcich študentov, hlavný kontrolór TSK Richard Horváth a poslanci Zastupiteľstva TSK za okres Prievidza.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2018
V Prievidzi otvoria v septembri prvú strednú zdravotnícku školu na hornej Nitre
V Prievidzi vznikne od budúceho školského roku stredná zdravotnícka škola (SZŠ). Bude treťou v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) a prvou na hornej Nitre. Zriadenie SZŠ na Vinohradníckej ulici v Prievidzi schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
29.01.2019
Nová stredná zdravotnícka škola v Prievidzi pozýva na Deň otvorených dverí
Budúce praktické sestry z hornej Nitry už nebudú musieť za vzdelaním cestovať do iného regiónu. Od septembra 2019 vznikne v Prievidzi nová Stredná zdravotnícka škola, ktorá má pomôcť vyriešiť akútny nedostatok stredného zdravotníckeho personálu.
viac
05.02.2019
Pilotný projekt Hokejová akadémia otvorí svoje brány už v septembri
Prvá hokejová akadémia v rámci Slovenska vznikne ako súčasť Strednej športovej školy Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) už od septembra tohto roka. Prihlášku je potrebné podať do 20. februára!
viac
17.01.2024
TSK sa ako zriaďovateľ 38 stredných škôl chce zapojiť do bezpečnostného auditu
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa ako zriaďovateľ 38 stredných škôl a dvoch školských zariadení plánuje zapojiť do avizovaného bezpečnostného auditu, ktorý poukáže na medzery v zabezpečení bezpečnosti v školách. Následne sa vypracuje systém odporúčaní na zvýšenie opatrení pre konkrétnu školu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %