Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.01.2016 09:00

Protipovodňové vozíky už pomáhajú chrániť občanov na 621 miestach Slovenska


Hasičské zbory v ohrozených oblastiach dostali techniku na boj proti záplavám. (Foto: YouTube)


Novú výbavu dostalo 35 najohrozenejších obcí na strednom Slovensku, ďalšie protipovodňové vozíky podporia prácu dobrovoľných hasičov v 74 obciach na východnom slovensku.


Záplavami poškodené domy a znefunkčnené cesty sú takmer každoročným dôkazom ničivej sily prírody. Silné dažde alebo rýchlo topiaci sa sneh prudko dvíhajú hladiny riek, ktoré dokážu v priebehu pár minút ochromiť bežný život v mnohých obciach na Slovensku.

Tri druhy čerpadiel, generátor elektrickej energie, osvetľovacie vybavenie, protipovodňové bariéry a rôzne náradie. Toto všetko nájdu dobrovoľní hasiči v nových protipovodňových prívesných vozíkoch, ktoré si 14. decembra od ministerstva vnútra prevzalo aj 35 obcí Banskobystrického kraja. „Povodne na Slovensku si každoročne vyžiadajú obrovské škody, nehovoriac o nenávratných škodách na zdraví a životoch ľudí. Protipovodňová technika, ktorú sme od mája odovzdali do viac ako 500 najohrozenejších lokalít, pomôže obciam lepšie sa pripraviť na veľkú vodu, a tak účinnejšie chrániť životy a majetok ich obyvateľov,“ povedal podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Vozíky sú uskladnené priamo v obciach, čo umožní dobrovoľným hasičom zvýšiť rýchlosť a tiež kvalitu protipovodňových zásahov.

Protipovodňové vozíky podporia prácu dobrovoľných hasičov v 74 obciach na východnom slovensku. V piatok 18. decembra ich ministerstvo vnútra odovzdalo 74 obciam z ôsmich východoslovenských okresov. Špeciálna technika bude umiestnená priamo v obciach, kde bude pripravená pre dobrovoľných hasičov na zásahy v čase záplav.

Obce dostali už 621 vozíkov

Odovzdaním 74 vozíkov sa ich celkový počet distribuovaný do miest a obcí po celom Slovensku za uplynulé mesiace uzavrel na 621. Presne na toľkých miestach je k dispozícii protipovodňová technika, ktorej prvoradou úlohou je pomáhať v znižovaní škôd napáchaných rozbúrenými hladinami riek. Zoznam miest a obcí, do ktorých sa technika dostala, bol vypracovaný na základe analýz vytvorených v spolupráci so Slovenským hydrometeorologickým ústavom tak, aby putovala do lokalít, kde sú záplavy rizikom. „Pevne verím, že mnohé z obcí nikdy nepoužijú protipovodňové vozíky a akékoľvek neduhy prírody sa im vyhnú. Ak však k takej situácii predsa len dôjde, technika im bude nápomocná a nezníži iba rozsah škôd, ale pomôže aj k záchrane toho najcennejšieho – ľudských životov,“ povedal štátny tajomník ministerstva vnútra Marián Saloň, ktorý v Prešove odovzdal kľúče od 74 vozíkov zástupcom miest a obcí z okresov Sabinov, Prešov, Bardejov, Svidník, Snina, Medzilaborce, Stropkov, Košice – okolie a Rožňava.

Prívesné vozíky s protipovodňovou technikou si dobrovoľní hasiči odviezli z Prešova priamo do svojich obcí, kde budú k dispozícii na okamžitý zásah. Vďaka svojmu menšiemu rozmeru sú ľahko manipulovateľné, čo bude v hektických chvíľach prípadných povodní veľkou výhodou. Prepravovať ich totiž dokáže aj osobný automobil a vodičovi na to postačuje štandardné vodičské oprávnenie. Vozík sa dá otvoriť z troch strán, pričom každá poskytuje užitočnú techniku na boj proti veľkej vode. Ide o kalové čerpadlo, generátor elektrickej energie, osvetľovacie vybavenie, povodňové bariéry, elektrické kalové čerpadlo s vybavením, plávajúce čerpadlo, náradie a príves. Vozíky budú veľkým prínosom pre dobrovoľné hasičské zbory, ktorým podobné vybavenie roky chýbalo.

Distribúcia vozíkov do 621 samospráv po celom Slovensku bola súčasťou projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je financovaný z Kohézneho fondu prostredníctvom operačného programu Životné prostredie. Hodnota jedného vozíka je približne 14 500 eur, pričom rozpočet celého projektu je 63 000 000 eur. Súčasťou projektu je aj dvanásť regionálnych intervenčných balíkov so špecializovanou technikou na rozsiahlejšie záplavy rozmiestnených do všetkých krajov a tiež dva národné moduly tvorené záchranárskymi tímami s moderným vybavením, ktoré budú schopné pomáhať pri povodniach doma aj za hranicami Slovenska. Podpora hasičských a záchranných tímov je významná už len z pohľadu škôd spôsobených povodňami. Len za prvých šesť mesiacov roku 2015 sa toto číslo vyšplhalo na viac ako 3 milióny eur, pričom až tretinu uvedenej sumy predstavujú škody na majetku obcí. Za desať rokov v období 2004 - 2013 dosiahli škody spôsobené povodňami na Slovensku hranicu 707 miliónov eur.

Autor: (MVSR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %