Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.07.2017 11:29

Projekt RegioAuto spolu so Slovenským Červeným krížom v Košiciach


Ilustračná snímka.


Červený kríž sa zrodil v srdci švajčiarskeho obchodníka Henryho Dunanta (1828-1910) dňa 24. júna 1859, po tom, čo na vlastné oči videl jednu z najkrvavejších bitiek storočia, bitku pri talianskom Solferine. Zhromaždil obyvateľov blízkych dedín a zorganizoval pomoc a starostlivosť pre ranených.


Jeho slová „Siamo tutti fratelli“ (všetci sme bratia) otvárali srdcia dobrovoľníkov, ktorí pomáhali všetkým raneným bez zisťovania, kto je priateľ a kto nepriateľ.

Jeho kniha  „Spomienka na Solferino“ mala veľký vplyv a návrhy z knihy dostali konkrétnu podobu - Červený kríž. 17. februára 1863 sa prvý krát zišiel výbor, ktorý prijal názov Medzinárodný výbor pre pomoc raneným. V roku 1876 sa práve z neho stal Medzinárodný výbor Červeného kríža.

V roku 1986 Červený kríž prijal nový názov: Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca  (niekedy sa ešte stále používa termín Medzinárodný Červený kríž).

V súčasnosti  tvorí celosvetovú sieť Hnutia Červeného kríža a Červeného polmesiaca 190 Národných spoločností, 200 miliónov dobrovoľníkov a 275 tisíc zamestnancov.

 „Jedným z hlavných poslaní Slovenského Červeného kríža je pomoc človeku v núdzi. V snahe napĺňať tento náš cieľ čo najlepšie, rozhodli sme sa popri iných našich aktivitách prevádzkovať aj prepravnú službu  vo forme sociálneho taxíka. Chceme tak pomôcť najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva v našom regióne, a to zdravotne ťažko postihnutým, seniorom, chorým, ale napr. aj rodinám s deťmi, aby sa mohli rýchlo a dostupne dopraviť k zdravotníckym zariadeniam, ale napr. aj na kultúrne a spoločenské podujatia. 

Pri realizácii tohto zámeru nám výrazne pomohol projekt AV Mobility  RegioAuto – komunitná prepravná služba.  Považujeme ho za prelomový vo svojej oblasti, pretože môže výrazne prispieť k zlepšeniu sociálneho  prostredia a má mnohé ďalšie výhody, napr. bezplatný servis, pravidelné prehliadky vozidla, či poradenstvo. Zmluvný vzťah sme už potvrdili a začiatkom júna sme si prevzali prvé vozidlo ŠKODA Rapid, ktorým budeme prepravnú službu realizovať.  Ďakujeme!

Veríme, že táto spolupráca bude úspešná a pomôže nám skvalitniť život tým, ktorí sú na pomoc odkázaní“.

 Plne sa stotožňujeme so slovami a predstavami p. riaditeľky územného spolku SČK Košice – okolie Mgr. Heleny Kmetzovej. Držíme palce a myslíme si, že nielen preprava je bonusom, ale účasť priamo záchranára, je nenahraditeľnou devízou.

 

www.regioauto.sk                                                                                        www.avmobilita.sk

Autor: (regioauto.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Projekt EHMK má v Košiciach úspešné pokračovanie
Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 (EHMK) v Košiciach na rozdiel od viacerých iných európskych miest, ktoré boli nositeľmi tohto prestížneho titulu (napr. Marseille alebo Pécs), stále žije. A nielen to...
viac
10.11.2017
Projekt prepojenia Košíc a maďarského Tokaja hľadá finančné zdroje
Projekt vytvorenia železničného spojenia historickým vlakom medzi Košicami a slovenským a maďarským regiónom Tokaja zatiaľ nezískal finančnú podporu z eurofondov.
viac
01.12.2017
Grantová výzva na podporu kultúry v Košiciach na rok 2018 je otvorená
Od stredy 29. novembra môžu kultúrne organizácie, kultúrni operátori a individuálni žiadatelia predkladať žiadosti v grantovej výzve na podporu rozvoja kultúry pre rok 2018. Uzávierka predkladania žiadostí je stanovená na 8. január 2018.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %