Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.11.2017 12:00

Projekt prepojenia Košíc a maďarského Tokaja hľadá finančné zdroje


Vinohradnícka oblasť Tokaj.


Projekt vytvorenia železničného spojenia historickým vlakom medzi Košicami a slovenským a maďarským regiónom Tokaja zatiaľ nezískal finančnú podporu z eurofondov.


Projekt s celkovým rozpočtom 2,5 milióna eur a cieľom pomôcť rozvoju turistického ruchu neuspel s podanou žiadosťou o finančnú pomoc v programe slovensko-maďarskej cezhraničnej spolupráce. Hľadá tak ďalšie zdroje financovania.

V žiadosti vystupoval ako hlavný partner Aggtelekský národný park v Maďarsku, partnerom na slovenskej strane bola organizácia Košice Región Turizmus. Projekt spočíva v prevádzke zrenovovaného historického vlaku s 15 až 20 jazdami za sezónu a ďalšími jazdami pre špeciálne príležitosti alebo objednávky. Okružná trasa by viedla z maďarského Szerencsu cez Tokaj a slovenský tokajský región až do Košíc a naspäť do Szerencsu cez Hidásnémeti. Hlavná časť peňazí mala ísť na opravu súpravy maďarského historického vlaku a revitalizáciu rušňového depa v Szerencsi.       

Projekt podľa informácií od hlavného partnera splnil v procese hodnotenia formálne kritériá a prešiel výberom ako úspešný a kvalitný. Vzhľadom na celkovú výšku predloženého rozpočtu však napokon nebol v minulých týždňoch zaradený medzi projekty, ktoré budú z danej výzvy v programe cezhraničnej spolupráce Interreg V-A financované.       

Aggtelekský národný park chce pokračovať v hľadaní ďalších možností, ako financovať zámer - či už prostredníctvom európskych, alebo vládnych zdrojov, alebo aj v partnerstve so súkromným sektorom. Podporu má aj zo strany košickej krajskej organizácie cestovného ruchu, ktorej úlohou v projekte by bolo zabezpečenie logistiky a turistickej ponuky pre Košice a slovenskú tokajskú vinohradnícku oblasť.       

"Pre Košice Región Turizmus, ako jediného cezhraničného partnera projektu, je doterajšia spolupráca na tomto projekte neoceniteľnou skúsenosťou, ktorá nám jasne preukázala, že téma železničnej nostalgie je aj pre prepojenie destinácie Tokaj na oboch stranách hranice silnou témou s mohutným návštevníckym potenciálom. Sme presvedčení, že tento projektový zámer má vysoký potenciál realizovateľnosti a v budúcnosti bude aj za aktívneho prispenia našej organizácie uskutočnený," uviedla výkonná riaditeľka organizácie Lenka Vargová Jurková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Karpatská nadácia rozdelila organizáciám v regióne 24 000 eur
Karpatská nadácia (KN) v Košiciach vyhodnotila štvrtý ročník grantového programu spoločnosti T-Systems Slovakia 'T for all, all for T'. V rámci neho sumou 24 000 eur podporí desať projektov z košického a prešovského regiónu.
viac
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
03.12.2017
Záhoráčik bude po úspešnej sezóne pokračovať
Turistický vlak Záhoráčik prepravil počas tejto sezóny takmer 10 tisíc ľudí. Projekt sa ukázal v prvom roku fungovania ako úspešný, preto v ňom budú partneri pokračovať aj v budúcom roku.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %