Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.04.2016 12:02

Projekt na udržanie vody v krajine pomôže severovýchodnému regiónu


Ondava


V obci Nižná Polianka v okrese Bardejov dnes verejne prezentovali dvojročný projekt Obnova ekosystémových funkcií krajiny horného povodia rieky Ondava – Ondava pre život, ktorý sa dostal do záverečnej fázy.


Projekt pomôže životnému prostrediu regiónu v povodí riek Ondava a Ladomírka. Región tvorí združenie 44 obcí v okresoch Bardejov a Svidník. Zastrešuje ho obec Nižná Polianka a ďalší piati partneri.      

 Projekt sa týka regiónu s plochou 332 kilometrov štvorcových, kde žije viac ako 8000 obyvateľov. Jeho dlhodobým cieľom je zadržať vodu v krajine a napomôcť obnove malého vodného cyklu. Navrhnuté zásahy do terénu priniesli dočasnú prácu 150 tunajším ľuďom, ktorí si dlho nevedeli nájsť zamestnanie. Výsledkom snaženia je vytvorenie približne 500 individuálnych vodozádržných opatrení, ktoré zadržia vodu v objeme 625.000 metrov kubických v krajine.       

Starosta Nižnej Polianky Ján Cundra počas realizácie projektu uviedol, že tento región za posledných desať rokov sužovali záplavy, ktoré striedali obdobia sucha. Pripomenul aj prietrž mračien z roku 2014, ktorá v susedných obciach Zborov a Stebník narobila veľké škody. Záplavy pocítili na vlastnej koži za posledné roky aj obyvatelia mnohých ďalších obcí. Pritom voda vystúpila nielen z potokov, ale v tomto kopcovitom teréne sa valila z lesov poškodených holorubmi. Spoločný projekt samospráv bol reakciou na negatívny synergický efekt dosahov klimatických zmien a nevhodných až likvidačných zásahov do krajiny. Združenie obcí z projektových peňazí získalo aj techniku, ktorá sa využila pri úprave terénu.       

V prvej etape projektu odborný tím zostavený zo špecialistov na oblasť environmentalistiky, geológie a lesníctva mapoval terén a vypracoval mapu regiónu s analýzou a návrhom opatrení. Potom nastúpili do terénu ľudia, ktorí navrhnuté zmeny v krajine uskutočnili. Pracovali hlavne s drevom a kameňom, gabiónovými košmi, stavali hrádzky a priepusty, upravovali brody pre dobytok, robili protierózne výstuhy, drenážne zásypy, vsakovacie jamy v okolí Dubovej, Cigly, Jurkovej Voli, Šarišského Čierneho a v ďalších lokalitách. Výsledkom celého snaženia je zadržanie vody v krajine a obnova malého vodného cyklu.       

Obec Nižná Polianka realizovala tieto aktivity v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska, Lesmi SR, š. p., Štátnou ochranou prírody SR, obcou Šarišské Čierne a nórskym partnerom projektu Norwegian Forest and Landscape Institute.       

Rozpočet projektu predstavuje viac ako 1,6 milióna eur, z čoho výška nenávratného finančného príspevku z Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu tvorí 85 percent. Nadácia pre ochranu biodiverzity Karpát Stakčín prispela na realizáciu projektu vo výške 15 percent z celkových nákladov projektu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2018
Pri vybraných školách v L. Mikuláši by mohli vzniknúť dažďové záhrady
Vo vybraných areáloch škôl v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Predstavitelia liptovskomikulášskej radnice sa totiž v uplynulých dňoch rozhodli zapojiť mesto do projektu na vytváranie tzv. dažďových záhrad.
viac
21.07.2020
Na tajch Klinger sa vracia plaváreň ako kedysi
Na jednom z najvyhľadávanejších banskoštiavnických tajchov Klinger vzniká historická plaváreň ako kedysi. Tzv. plaváreň s dreveným mólom bola na tajchu vybudovaná ešte v polovici 19. storočia, funkčná bola až do 70. rokov 20. storočia.
viac
23.07.2020
Nižná Polianka zrealizovala rozsiahly enviromentálny projekt
Škody spôsobené povodňami presiahli podľa štatistík Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) za posledných desať rokov výšku 707 miliónov eur. Mnohé samosprávy to núti prijímať opatrenia súvisiace so zmenou klimatických podmienok.
viac
05.01.2022
Obec chce vlastný vodovod, podzemné vody sú podľa starostu znečistené
Obec Kameňany v okrese Revúca chce vybudovať svoj vlastný vodovod. V súčasnosti obyvatelia obce získavajú vodu zo studní, tá je však podľa starostu obce Erika Vranku dlhodobo znečistená a je potrebné ju prevárať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %