Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.12.2017 10:00

Primátorka Macháčková so ZMO HN odštartuje tvorbu akčného plánu pre región


Ilustračná snímka: (tasr).


Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková v spolupráci so Združením miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) plánujú vypracovať akčný plán pre región. Prvé pracovné stretnutie zvolávajú na 10. januára 2018 do Prievidze.


Cieľom stretnutia bude v spolupráci s partnermi vytvoriť akčnú radu, ktorá bude aktívne pracovať na príprave plánu. Horná Nitra využije skúsenosti expertnej skupiny Splnomocnenca vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov. V Štrasburgu Európska komisia spúšťa platformu pre uhoľné regióny.

Na septembrový Okrúhly stôl o budúcnosti hornej Nitry plánujú samosprávy nadviazať ďalšími aktivitami. Združenie miest a obcí hornej Nitry v spolupráci s aktérmi regionálneho rozvoja v januári odštartujú tvorbu akčného plánu pre región. Takýto postup navrhol primátorke Prievidze Kataríne Macháčkovej profesor Maroš Finka zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorý je členom expertnej skupiny Splnomocnenca vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov.

Tvorba akčného plánu bude obdobná ako v najmenej rozvinutých okresoch, ktorým je zo strany vlády venovaná samostatná pozornosť. Odbornú pomoc pri tvorbe akčného plánu ponúka aj SPECTRA - centrum excelentnosti z Ústavu manažmentu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Horná Nitra vďaka spolupráci s expertmi využije najlepšie skúsenosti, ktoré sú v oblasti plánovania regionálneho rozvoja na Slovensku k dispozícii.

Organizátori pozývajú v stredu 10. januára 2018 o 10. hodine do Domu kultúry Necpaly v Prievidzi všetkých hlavných aktérov regionálneho rozvoja. Cieľom pracovného stretnutia bude vytvoriť v spolupráci s partnermi akčnú radu, ktorá bude pripravovať akčný plán pre región. Zámerom samospráv je úzko spolupracovať s miestnou štátnou správou, akademickým, súkromným aj mimovládnym sektorom.

„Septembrový Okrúhly stôl o budúcnosti hornej Nitry v Prievidzi mal pokračovanie o mesiac v Bratislave na pôde Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. O našich skúsenostiach sme v novembri hovorili aj v Bruseli, kam nás pozvala Európska komisia, pretože prechod na nízkouhlíkovú ekonomiku je celoeurópskou témou. Všetci experti sa zhodujú na tom, že horná Nitra je región, ktorý si vyžaduje čo najskôr špeciálnu pozornosť, pretože bude čeliť transformácii hospodárstva. Takýto proces treba dlhodobo plánovať s aktívnym zapojením lokálnych aktérov regionálneho rozvoja,“ hovorí Katarína Macháčková, primátorka mesta Prievidza.

 

Vládni politici spúšťajú platformu pre uhoľné regióny

V pondelok 11. decembra 2017 Európska komisia spustila v Štrasburgu novú iniciatívu, Platformu pre uhoľné regióny v transformácii. Slovensko na tomto podujatí zastupovali až dvaja vysoko postavení politici. Aktivitu uviedol eurokomisár Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu, a s jedným z hlavných prejavov vystúpil aj minister hospodárstva Slovenskej republiky Peter Žiga.

„To, že špičkoví politici z našej vládnej strany sú na čele takejto iniciatívy pre uhoľné regióny, je veľmi jasný signál. Partnerom z ostatných európskych krajín chcú deklarovať, že Slovensko chce byť lídrom v nepopulárnych, no potrebných rozhodnutiach. Verím, že naši politici budú pozorne počúvať aj praktické pripomienky a čím skôr umožnia, aby sa do diskusie na Slovensku zapájali všetci kľúčoví aktéri,“ hovorí Macháčková.

„Záujem zapájať kľúčových hráčov, vrátane regiónov, miest a firiem, nedávno deklaroval aj generálny riaditeľ Európskej komisie pre energetiku Dominique Ristori v rozhovore pre Euractiv.sk. Pripomenul, že je veľmi dôležité identifikovať všetky možné nové aktivity v uhoľných regiónoch. U nás mala zatiaľ pri rokovaniach na úrade vlády zastúpenie jedna jediná firma a región reprezentoval iba predseda samosprávneho kraja. Akčný plán pre hornú Nitru budeme zatiaľ tvoriť aj preto, aby sme mohli byť pri budúcej spolupráci veľmi konkrétni. K spolupráci na jeho tvorbe pozývame všetkých, ktorí majú úprimný a seriózny záujem o rozvoj tohto regiónu,“ dodala.

Nová iniciatíva Európskej komisie, Platforma pre uhoľné regióny v transformácii, je určená všetkým baníckym regiónom v Európskej únii, ale aj ďalším regiónom s priemyslom náročným na uhlík. Európska komisia chce takouto formou uhoľným regiónom sprostredkovať inšpiráciu z krajín, ktoré už prešli transformáciou hospodárstva - napríklad z nemeckého Porýnia-Vesfálska, alebo belgického Genku.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.12.2017
Na hornej Nitre chcú vytvoriť akčný plán pre región
Prvé pracovné stretnutie zvolali na 10. januára 2018 do Prievidze. Jeho cieľom bude v spolupráci s partnermi vytvoriť akčnú radu, ktorá bude aktívne pracovať na príprave plánu.
viac
01.02.2018
Samosprávy pozývajú k spolupráci na tvorbe Akčného plánu rozvoja hornej Nitry
Pracovný trh regiónu hornej Nitry čaká nevyhnutná transformácia. Aby pracovné príležitosti pre jeho obyvateľov ostali zachované, je nevyhnutná úzka spolupráca regionálnych samospráv, štátu i súkromného sektora.
viac
18.10.2018
Na tvorbe Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra pracuje tím expertov
Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v stredu 17. októbra 2018 stretli členovia Pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra, zástupcovia Slovenskej akadémie vied a ďalších zainteresovaných strán.
viac
17.01.2022
Aktualizácia Akčného plánu regiónu Horná Nitra
Z Fondu na spravodlivú transformáciu Slovensko získa 459 miliónov eur. Vláda schválila aktualizáciu Akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %