Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.05.2016 07:04

Primátori krajských miest požadujú viaceré zmeny zákonov


Na snímke zľava primátor Nitry Jozef Dvonč, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal,  primátor Košíc Richard Raši, riaditeľ Združenia K8 Milan Galanda, primátor Žiliny Igor Choma,  primátor Trnavy Peter Bročko, primátor Trenčína Richard Rybníček a primátorka Prešova Andrea Turčanová. Snímka: (tasr - František Iván).


Primátori ôsmich slovenských krajských miest dnes v rámci Združenia K8 rokovali v Košiciach. Zaoberali sa viacerými otázkami, ktoré ich trápia a vyžadujú si zmenu v legislatíve.


"Rozprávali sme o programovom vyhlásení vlády Slovenskej republiky z hľadiska samosprávy, o financovaní verejnej správy, o vývoji financovania za prvý kvartál roku 2016. Hovorili sme o veľmi dôležitom bode, ktorý sa týka najmä krajských miest a nášho hlavného mesta, a to je financovanie podľa počtu obyvateľov, pretože sa stretávame s problémami, že mnoho obyvateľov, ktorí žijú v našich mestách, nie je prihlásených na trvalý pobyt," uviedol primátor Košíc Richard Raši s tým, že to podľa jeho slov negatívne vplýva na financovanie najväčších miest. "Budeme preto iniciovať nájdenie modelu so zapojením registra obyvateľov, aby sme dospeli k najoptimálnejšiemu stavu obyvateľstva, ktorý sa čo najviac blíži k realite," tvrdí Raši.      

Lídri krajských miest sa zaoberali aj prípravou všeobecne záväzných nariadení (VZN) miest o odpadoch, ktoré majú prijať do 30. júna. "Problém je v tom, že úradníci z ministerstva životného prostredia nám špecifikujú, že máme skopírovať presné uznesenia, ktoré sú v zákone. Musíme ich dať priamo do VZN, napríklad kontrola odpadov a tak ďalej. Prokuratúra väčšinou také VZN, keď citujeme konkrétne zákony, napáda, že je v rozpore so zákonom, a káže nám ich meniť,“ tvrdí primátor Trenčína Richard Rybníček.      

Jednou z tém, s ktorou majú samosprávy problém a budú podľa Rašiho hľadať legislatívne riešenie, sú nevysporiadané pozemky. "Sú určité skupiny ľudí, ktorí vlastnia pozemky a prichádzajú s tým, aby ich mesto nejakým spôsobom vysporiadalo. Nie je to však v silách krajských miest ani obcí, pretože to nie sú len pozemky pod komunikáciami, ale sú to aj verejno-prospešné stavby, napríklad školy, ihriská, cintoríny. Podľa mňa je to možno aj trúfalosť povedať, ale podľa môjho názoru boli vysporiadané v minulosti. Nikto si predsa nedovolil stavať ani obytný dom alebo riešiť povedzme takú záležitosť ako cintorín bez toho, aby nemal vysporiadané pozemky. Už či to bolo zadarmo, alebo za nejakú symbolickú cenu," priblížil nitriansky primátor Jozef Dvonč. Podľa jeho slov ide o problém, ktorý trápi nielen mestá a obce, ale majú ho aj vyššie územné celky.      

"Určite tú povinnosť vysporiadania by sme mali preniesť na štát, či už cestou Slovenského pozemkového fondu, alebo potom to, čo tu bolo navrhnuté ako riešenie, stanoviť symbolickú cenu za vysporiadanie, ktorá by bola platná na celom území štátu, a tým pádom by sa tento problém raz a navždy vyriešil," myslí si Dvonč.     

"Máme pripravených asi sedem riešení. Jedným by mohol byť aj nejaký generálny pardon, o ktorom sa už hovorilo, aby pozemky, ktoré sa nachádzajú napríklad pod cestami, padli pod mestá a obce, aby nemohli byť vydierané, že si ich niekto kúpi a bude súdnou cestou žiadať neprimerané nájomné alebo neprimeranú cenu za predaj," dodal Raši.     

Prítomní sa na dnešnom rokovaní v Košiciach zaoberali i hospodárením K8 a tiež prípravou predsedníctva SK Press a summmitu Výboru regiónov, ktorý sa bude konať začiatkom júla v Bratislave. Za nového predsedu K8 na druhý polrok 2016 zvolili primátora Trenčína Richarda Rybníčka. Jeho podpredsedom sa stal trnavský primátor Peter Bročka. Združenie K8 tvoria mestá Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Nitra, Trenčín, Trnava, Prešov a Žilina.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2019
K8 o chodníkovej novele, o hazarde, financovaní samosprávy a mestskej polícii
Primátori krajských miest pod vedením primátora Bratislavy Matúša Valla dnes v rámci Združenia K8 rokovali o viacerých spoločných témach a problémoch miest, pri ktorých je dôležité vytvoriť aj verejný tlak, aby sa účinnejšie riešili.
viac
02.11.2019
Zástupcovia Združenia K8 sa zhodli na potrebe zvyšovania daní a poplatkov
O dosahoch legislatívnych zmien na samosprávy, ako aj o aktuálnych politických a ekonomických témach rokovali vo štvrtok 31. októbra 2019 v Prešove zástupcovia Združenia K8, ktoré tvoria primátori krajských miest.
viac
13.11.2021
Na podporu území mestského rozvoja je potrebných viac peňazí
Primátori ôsmich krajských miest na Slovensku podporili v roku 2020 zriadenie území mestského rozvoja preto, aby aj mimo krajských miest vznikli póly rastu, ktoré môžu byť nástrojom pre vyrovnávanie regionálnych rozdielov.
viac
11.06.2022
Predstavitelia K8 kritizovali vládu, ktorá sa podľa nich chová centralisticky
Predstavitelia krajských miest zo združenia K8 na piatkovom rokovaní v Nitre kritizovali takzvaný protiinflačný balíček. Primátori najväčších slovenských miest sa obávajú, že preň prídu samosprávy o veľkú časť svojich príjmov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %