Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.06.2017 01:59

Primátor ocenil bratislavských víťazov kampane Do práce na bicykli


Spoločná snímka všetkých ocenených súťažiacich s primátorom Ivom Nesrovnalom.


Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ocenil v utorok (20. 6.) najlepších súťažiacich z Bratislavy, ktorí sa zapojili do národnej kampane Do práce na bicykli. Víťazi sa zišli v Červenom salóniku Primaciálneho paláca, kde sa konalo slávnostné odovzdávanie cien pre najlepších bratislavských súťažiacich.


Ide o 4. ročník kampane Do práce na bicykli, do ktorej sa Bratislava zapojila s cieľom podporiť rozvoj cyklistickej dopravy a patrí medzi hlavné priority hlavného mesta na rok 2017. Tento rok sa do súťaže, ktorá trvala od 1. mája do 31. mája 2017 prihlásil rekordný počet súťažiacich, ktorí preferujú takýto spôsob ekologickej dopravy.

Tento rok sa do kampane zapojilo až 8 531 účastníkov, z toho bolo 2 566 tímov a 1 166 zamestnávateľov, čo predstavuje oproti minulému roku nárast o 50 %, pričom najväčší počet prihlásených tímov aj jednotlivcov v rámci Slovenska je z Bratislavy. Účastníci celkovo najazdili 1 107 620 km a nevyprodukovali tak 315 ton CO2. Víťazným zamestnávateľom s najväčším počtom účastníkov v rámci Slovenska sa stalo Ministerstvo vnútra SR s počtom 192 prihlásených jednotlivcov.

„Hlavné mesto považuje cyklodopravu za dôležitú alternatívnu formu dopravy, z toho dôvodu sa snažíme vytvárať vhodné podmienky na jej podporu a rozvoj. Rozvoj a podpora cyklodopravy patrí medzi hlavné priority mesta na rok 2017. Okrem údržby a skvalitňovania súčasných cyklotrás sa usilujeme vytvárať tiež nové cyklotrasy a podporovať túto alternatívnu formu dopravy, ktorá pozitívne pôsobí aj na naše zdravie,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Narastajúci počet prihlásených cyklistov je pozitívnym výsledkom a svedčí o trende využívania bicykla ako formy alternatívnej dopravy pri každodennom dochádzaní do práce,“ doplnil mestský cyklokoordinátor Pavol Griač.

Na lokálnej úrovni, a teda z Bratislavy, sa tento rok do súťaže prihlásilo až 2 634 jednotlivcov v 776 súťažných tímoch, ktoré majú momentálne najazdených okolo 376 847 km na bicykli, čím ušetrili 94212 kg CO2. V rámci bratislavského magistrátu sa tento rok prihlásilo 22 jednotlivcov v 6 súťažných tímoch.

Primátor ocenil 7 súťažiacich jednotlivcov a 2 súťažiace tímy v 2 kategóriách, v počte najazdených km a v počte jázd v rámci Bratislavy. V kategórii najviac najazdených kilometrov sa dostalo oceneniu 1 štvorčlennému tímu a 3 jednotlivcom. Súčasne bola v tejto kategórii udelená špeciálna cena jednotlivcovi za počet najazdených km v rámci Slovenska.

V kategórii najviac absolvovaných jázd boli ocenení 3 jednotlivci a 1 tím. Pokiaľ ide o súťažiacich z Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy, boli udelené 3 ceny pre jednotlivcov za najviac najazdených km a jázd.

Víťazným zamestnávateľom s najväčším počtom účastníkov v rámci  Bratislavy sa stala firma ESET. Jeden zo zaregistrovaných účastníkov súťaže si domov na základe online žrebovania odniesol hlavnú cenu bicykel od spoločnosti DEMA.

Novinkou tohto ročníka Do práce na bicykli bola symbolická cena venovaná najmladším účastníkom súťaže v predškolskom veku.

Do práce na bicykli je národná kampaň, ktorej hlavným cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách, vyzvať samosprávy na Slovensku, aby vytvárali kvalitné podmienky pre ekologické druhy dopravy v meste a motivovať zamestnávateľov, aby budovali vo svojich sídlach vhodné podmienky pre zamestnancov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli. Vyhlasovateľom súťaže je národný cyklokoordinátor Peter Klučka a Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Koordinátorom a odborným garantom súťaže je Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

 

Zhrnutie výsledkov súťaže "Do práce na bicykli 2017" na lokálnej úrovni – v Bratislave

Kategória najviac najazdených kilometrov:

JEDNOTLIVCI

1. Miesto – Miroslav Gavura (1 717 km)

2. Miesto – Roman Salkovič (1 510 km)

3. Miesto – Marian Sistik (1 255 km)

TÍM

1. Miesto – RTG S.M.R.D (Dano Kanás, Stano Ambrus, Roman Tomastik, Martin Vrabec)

Špeciálna cena – najviac najazdených km ženy/Slovensko:Lucia Liptáková – 1 189 km

 

Kategória najviac jázd:

JEDNOTLIVCI

1. Miesto – Milan Mrocek (54 jázd)

2. Miesto – Mário Bohm (52 jázd)

3. Miesto – Miroslav Dravecký (46 jázd)

TÍM

1. Miesto – Kaktus bike (Peter Číčel)

Zamestnávateľ s najvyšším počtom prihlásených účastníkov: ESET (141 prihlásených účastníkov)

Hlavná cena – náhodne online vyžrebovaný účastník: Marián Rozinaj (29 jázd, 101,5 km)

 

Vyhlásenie výsledkov za Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy v kategórii najviac najazdených km a počte jázd:

1. Miesto v počte jázd aj km – Martina Tichá (42 jázd, 433 km)

2. Miesto v počte jázd – Jana Korčáková (40 jázd) + 2. Miesto v počte km– Jana Mateičková (364 km)  

 

Autor: (Iveta KEŠEĽÁKOVÁ, hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2017
Navrhnite osobnosti na Cenu primátora 2017
Bratislavčania môžu aj tento rok navrhnúť osobnosti na Cenu primátora 2017. Najvyššie samosprávne ocenenie bude významným Bratislavčanom udelené už po 25-krát počas galaprogramu, ktorý tradične odštartuje aprílové dni samosprávy „Bratislava pre všetkých“.
viac
04.04.2017
Deň učiteľov v Trebišove
Mesto Trebišov zorganizovalo koncom marca spoločenské stretnutie pri príležitosti Dňa učiteľov v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska v Trebišove.
viac
16.10.2017
Slávnostné odovzdávanie ocenení v súťaži DEDINA ROKA 2017
Obce úspešné v súťaži Dedina roka 2017 (SDR 2017) si z rúk ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa a  zástupcov vyhlasovateľov SDR 2017 prevezmú ocenenia vo štvrtok (19. októbra 2017) v Oravskej Polhore.
viac
30.11.2017
Zvolen je „Enviromesto“ vďaka projektu adaptácie na zmeny klímy
V prvom ročníku súťaže Enviromesto 2017 sa ušla cena aj Zvolenu. Súťaž organizovalo Ministerstvo životného prostredia spolu s jej národným koordinátorom - Slovenskou agentúrou životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %