Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.08.2017 10:19

Primátor mesta Handlová: Pristúpili sme na uznanie záväzku, cítime však krivdu


Senior centrum v Handlovej.


Handlovská samospráva má zaplatiť viac ako 500-tisíc eur za porušenie zákona o verejnom obstarávaní pri projekte, ktorý mesto uskutočňovalo v rokoch 2010 - 2013 s názvom „Senior centrum – komplex sociálnych služieb v Handlovej“.


Mesto zaplatí, aby nepoškodilo svojich obyvateľov. Stále si však stojí za tým, že v čase realizácie projektu dodržalo vtedy platné postupy, ktoré schvaľoval riadiaci orgán.

Mesto Handlová získalo a  vyčerpalo nenávratný finančný príspevok (NFP) na projekt „Senior centrum – komplex sociálnych služieb v Handlovej“ v  rokoch 2010 - 2013 v celkovej sume 2 545 150,19 eura (z toho 85 % zo zdrojov EÚ, 10 % zdrojov zo štátneho rozpočtu a 5 % bolo spolufinancovanie mesta). Po skončení programového obdobia, počas ktorého Handlovčania získali zdroje na projekt a kde každý dokument podliehal schvaľovaniu riadiacim orgánom, sa začal po dlhom čase proces „novej“ kontroly a koncom marca 2016 vykonal kontrolu Úrad vládneho auditu. V Handlovej boli zistené dve nezrovnalosti. Jedna sa údajne týka nehospodárneho vynaloženia prostriedkov a druhá pochybenia v  procese verejného obstarávania.

V  apríli 2017 mesto obdržalo závery z administratívnej kontroly dokumentácie k verejnému obstarávaniu, súvisiacemu týmto projektom, z  ktorých vyplynulo, že riadiaci orgán pre ROP, teda Ministerstvo pôdohospodárstva a  rozvoja vidieka SR (ďalej RO) konštatuje porušenie zákona o verejnom obstarávaní verejným obstarávateľom. Uvádza tiež, že obstarávateľ porušil pravidlá VO v  piatich bodoch a jedným dychom dodáva, že body 2 až 4 nemali vplyv na výsledok verejného obstarávania. V  závere, na základe vládneho auditu navrhol 25 % finančnú korekciu, t. z. mesto má za tento projekt vrátiť, v  dôsledku zistených nezrovnalostí, 521 523,31 eura. Kontrola, ktorú vykonal Úrad pre verejné obstarávanie pred niekoľkými rokmi (po skončení realizácie projektu) nezačala konanie o uložení sankcie. Mesto intenzívne komunikovalo s RO aj v roku 2016, no napriek tomu ten na korekcii 25 %. Okrem intenzívnych rokovaní s  Úradom vládneho auditu ako aj s RO si mesto zazmluvnilo dve právne kancelárie na posúdenie skutkového stavu, ako aj pripravenie návrhu a  uplatnenie procesných prostriedkov obrany voči rozhodnutiu.

 V  realizačnej fáze projektu všetko v  poriadku

Každá samospráva, v  realizačnej fáze projektu neurobí pri takejto investícii a v zmysle platných zákonov a pravidiel projektov ani krok bez toho, aby RO danému procesu nedal svojím podpisom a  pečiatkou zelenú. Jednoducho by nedostala peniaze. Tak Handlová dostala podpisy a  pečiatky na dokumenty, ktoré boli v  rokoch 2010 - 2013 v  poriadku a takéto rozhodnutia brala ako záväzné. Minuloročný vládny audit mal v  rukách totožné dokumenty, ako RO vykonávajúci kontrolu v realizačnej fáze projektu. Na základe ich overenia RO vyplatil finančný príspevok prijímateľovi, teda mestu Handlová. Tie isté dokumenty mesto stoja dnes viac ako 500-tisíc eur. Primátor Rudolf Podoba poukazuje na vysokú kvalitu projektu, pričom takáto korekcia ju spochybňuje: „Dovolím si tvrdiť, že mestu sa podarilo vybudovať jedinečné zariadenie, ktoré spĺňa najprísnejšie kritériá. V Trenčianskom kraji bol projekt hodnotený ako projekt s najlepšie vynaloženými prostriedkami v  programovom období. Všetky prísne ukazovatele sa nám darí napĺňať. Projekt je nadmieru úspešný, vytvoril 50 pracovných miest a 100 klientom, s  prevažne vysokou mierou odkázanosti, ponúkol nový domov. Podarilo sa nastaviť efektívny model financovania. Táto mestská nezisková organizácia sa teší dôvere klientov, ich rodinných príslušníkov a zamestnancov,“ uzavrel s tvrdením, že prostriedky boli vynaložené maximálne účelne a nik sa projektom neobohatil.

 Rozum povedal zaplatiť, srde kázalo súdiť sa

Mesto Handlová stálo pred rozhodnutím súdiť sa so štátom, alebo zaplatiť. Koncom júla 2017 handlovský poslanecký zbor rokoval o troch variantoch, ako bude mesto postupovať vo veci vyrúbenej korekcie. Ponúkala sa možnosť nezaplatiť a trvať na tom, že mesto nepochybilo a pristúpiť k  súdnemu sporu. Druhým variantom bolo zaplatiť celú čiastku naraz vďaka vytvorenému rezervnému fondu mesta. Mesto zvolilo tretiu cestu postupných splátok s odkladom na budúci rok, ktorý už prekonzultovalo s RO. Výška korekcie sa tak rozdelí na tri rovnaké diely, pričom bude do roku 2020 na takýto účel použitý rezervný fond mesta.

 Ak by sa mesto rozhodlo inak...

V  prípade, že by sa mesto rozhodlo nezaplatiť, RO postupuje v  zmysle §27a ods. 5 zákona 528/2008 - Zákon o pomoci a podpore poskytovanej z fondov Európskeho spoločenstva, ktorý hovorí o postupe pri porušení pravidiel a postupov verejného obstarávania, t. j. rozhodne o vrátení jedenapolnásobku sumy uvedenej v žiadosti o vrátenie, najviac však do výšky 100 % poskytnutého príspevku alebo jeho častí, vzťahujúcich sa na predmet zákazky. Ten predmet zákazky, ktorý bol v rokoch realizácie projektu v poriadku a v  súlade so všetkými podmienkami a zákonmi. Z  viac ako 500-tisíc eur by sa tak razom mohlo stať 2,3 milióna eur a  to samospráva svojim obyvateľom urobiť nemienila.

 Príbeh sa zaplatením viac ako pol milióna nekončí

Verejné obstarávanie v čase realizácie projektu mesto zverilo do rúk odborníkom, keďže rozsiahlosť projektu si to vyžiadala a  takýto postup je pre samosprávy bežný. Preto sa mesto pýta: „Prečo by malo platiť za údajné chyby? Súčasný právny rámec takéto situácie nerieši. Preto Mestské zastupiteľstvo Handlovej poverilo koncom júla 2017 primátora podpisom zmluvy s advokátskou kanceláriou o možnosti uplatnenia náhrady škody spôsobenej mestu Handlová spoločnosťou EUROPROJECT & TENDER, s. r. o., ktorá uskutočňovala verejné obstarávanie.

Ešte jednu odpoveď je mesto dlžné verejnosti. Tá sa týka vrátenia finančných prostriedkov v sume 42-tisíc eur za údajné nehospodárne vynaložené prostriedky. Zo žiadosti a priloženej dokumentácie o vrátenie finančných prostriedkov od RO, ktorú doručili mestu v marci 2017, nie je jednoznačne definované zavinenie mesta a nemá oporu v  platnej legislatíve. Preto handlovská samospráva prostriedky odmieta vrátiť, nezaplatila ich a bude sa súdiť. Znenie spomínanej žiadosti zľahka podsúva otázku, či je samospráva oprávnená nazerať do účtovníctva obchodných spoločností a kontrolovať ich.

Obecné noviny č. 33-34/2017

 

Autor: (msú-jp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2017
Za jarné upratovanie môžu Handlovčania vyhrať zeleň
Handlovská samospráva pripravuje jarné upratovanie mesta pod názvom V Handlovej kvitnú kvety, nie smeti. Za najaktívnejší prístup pri čistení verejných priestranstiev, ktoré sa bude konať od 1. do 13. apríla, obyvateľov i odmení, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
25.03.2018
Verejnosť môže posielať návrhy na ocenenie talentovanej mládeže
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa tradične stretáva a oceňuje talentovanú mládež, ktorá sa v rámci voľnočasových ponúk súčasného života rozhodla venovať svoj voľný čas rozvoju svojho talentu, zdokonaľovaniu svojich schopností v rôznych oblastiach a dokázať oveľa viac ako rovesníci.
viac
29.05.2018
Žilina plánuje znížiť poplatky za odpad i miestne dane
Úspora približne deväť eur ročne pre štvorčlennú rodinu v Žiline. Priniesť by ju mohla zmena v poplatkoch za komunálny odpad, ktorú aktuálne pripravuje žilinská radnica.
viac
10.07.2018
Primátori krajských miest sa dohodli na postupe ohľadom chodníkového zákona
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvolal dnes stretnutie primátorov krajských miest združených v K8. Hlavnou témou rokovania bola novela cestného zákona, ktorá ukladá mestám nové povinnosti v údržbe chodníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %