Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.08.2017 12:59

Príbeh vody - nový náučný chodník na Liptove


Na trase pribudli tabule, smerovníky, lavičky, schodíky aj zaujímavé prírodno-umelecké prvky.


Liptáci sprístupnili nový náučný chodník v Demänovskej doline s názvom Príbeh vody, v dĺžke zhruba 4 kilometre. Začína na vstupe do tunajšej doliny a prechádzka pozdĺž riečky Demänovka, jeho nosná časť prechádzka cez Demänovskú ľadovú a Demänovskú jaskyňou slobody.


Riečka Demänovka je po stáročia najvýraznejším architektom obľúbenej Demänovskej doliny. Potvrdila to aj nedávno, keď koncom apríla spôsobila obrovské záplavy a škody v turisticky navštevovanej lokalite. „Cieľom náučného chodníka Príbeh vody – dračí chodník v Demänovskej doline je upútať pozornosť návštevníka na tunajší vodný živel. Poukázať na dôležitosť a silu vody, ktorá za dlhé veky vytvorila celú našu dolinu nad, aj pod zemou a utvára jej tvár dodnes. Výhodou nášho nového chodníka je možnosť vstúpiť naň v akomkoľvek jeho úseku, nakoľko jeho prvky nemajú postupnosť a informácie dávajú zmysel i keď návštevník nečítal informácie v jeho úvode,“ informovala starostka obce Demänovská Dolina Ľubomíra Klepáčová.

Chodník, ktorý vznikol vďaka Oblastnej organizácii cestovného ruchu REGION LIPTOV a obci Demänovská Dolina využíva trasu existujúceho turistického chodníka (zelená trasa). Vedie pozdĺž riečky Demänovka, ale mimo cestnej komunikácie. Na trase pribudla takmer desiatka náučných tabúľ, niekoľko smerovníkov, lavičky aj stôl s lavicami, drevené schodíky a množstvo väčších či menších prírodno-umeleckých prvkov. Tvorcovia chodníka nezabudli ani na povesť o drakovi, ktorý vraj žil v tunajších jaskyniach a momentálne je zhmotnený v podobe kovovej sochy na vrchole Chopka aj pod ním. Rozprávkovú tému tohto dračieho chodníka dotvárajú „landartové“ prvky, akými sú napríklad aj zatúlané „dračie“ vajcia. Šikovné oko turistov ich však hravo nájde. Síce vyzerajú ako bežné skaly, ale drobné značky prezradia, že ide spomenuté dračie vajcia stratené v potoku a jeho okolí.

„Len pár metrov od rušnej cestnej komunikácie sa zrazu turisti „vnoria“ do krásnej divočiny s množstvom machov, papradí a zaujímavých skalných útvarov, v tieni košatých stromov a dokonalou vôňou horskej prírody. Dolina aj týmto projektom opäť získala na atraktivite a po nádherných jaskyniach a výletoch lanovkami na Chopok môže byť náučný chodník Príbeh vody príjemným prekvapením pre našich turistov,“ uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

 Celá trasa chodníka je rozdelená na dve pomyselné časti s ohľadom na možnosti prístupu a atraktívnosť. Prvá časť vedie od hotela Bystrina (autobusová zastávka) po hotel Chopok, kde trasa plynulo prechádza na druhú stranu toku dreveným mostom. Táto časť trasy je atraktívnejšia a vedie od hotela Chopok okolo Demänovskej ľadovej jaskyne ku najnavštevovanejšej slovenskej jaskyni, Demänovskej jaskyni slobody. Náučný chodník Príbeh vody si môžete pozrieť aj vo video pozvánke na www.visitliptov.sk/o-liptove/liptov-news .

Autor: (ts-region liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
13.11.2019
Vodári upravili záchyt na vodnom zdroji Zadná voda
Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš využíva 57 vodných zdrojov. Z nich sú dva významné v Demänovskej Doline.
viac
16.01.2020
Podujatie Liptov Ride otvára svoj už piaty ročník
Letné a zimné športy prepoja zaujímavými trasami Demänovskú dolinu, Jasnú, liptovské lúky a lesy a mesto Liptovský Mikuláš.
viac
15.02.2020
Náučný chodník zbojníka Surovca ponúka prechod kaňonom
Prechod skalným kaňonom, viadukt so zubačkovou traťou, nahliadnutie do dvoch jaskýň, či rozhľadňu s výhľadom na Nízke Tatry. To všetko ponúka Náučný chodník Jakuba Surovca v sedle Zbojská pri Tisovci v Rimavskosobotskom okrese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %