Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
05.09.2016 11:45

Pri výskume na Zámčisku našli archeológovia predmety z doby kamennej


Snímka zdroj: (archív Mestských lesov Poprad).


Plánovaný archeologický výskum v lokalite Zámčisko nad popradskou mestskou časťou Kvetnica priniesol prvé nálezy. Podľa primátora mesta Poprad Jozefa Švagerka ide o viacero predmetov pochádzajúcich z doby kamennej, železnej či bronzovej a z 15. storočia.


Samospráva plánuje lokalitu zatraktívniť a poodhaliť jej historickú minulosť aj vybudovaním turistickej rozhľadne.      

Archeológovia našli v lokalite čepeľový nožík z doby kamennej, keramiku zo staršej doby železnej, kruhovú bronzovú náušnicu z doby bronzovej, prípadne zo staršej doby železnej. Švagerko dodal, že z 15. storočia je pár železných ostrôh, hlinený gotický pohár, železné lyžice, podkovy, nožíky, úlomok z kosáka, klince, zubadlá z konského postroja, ale aj ráfy z kolies vozov a závlačky.       

Archeologický výskum tu nariadil krajský pamiatkový úrad na ploche 13 krát 13 metrov. "Archeológovia sú spokojní a keď sú spokojní oni, tak musím byť spokojný aj ja," povedal popradský primátor. Podľa archeológov v minulosti na tomto území žili nielen poľnohospodári, ale aj baníci a remeselníci, pričom oblasť bola osídľovaná od mladšej doby kamennej.      

Popradská radnica už dávnejšie avizovala, že chce do mestskej časti Kvetnica prinavrátiť život a sprístupniť ju pre verejnosť. Na Zámčisku by mala vzniknúť vyhliadková veža, ktorá tu stála už v minulosti. Podľa Švagerka tu budú môcť ľudia obdivovať krásu okolia a v prípade priaznivého počasia aj výhľad na celý Spiš. "Počas archeologického výskumu sa sem môžu prísť pozrieť a uvidia, ako taký prieskum prebieha a čo všetko je na to potrebné," dodal Švagerko.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Poprad vyhlásil súťaž na návrh vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko
Mesto Poprad vyhlásilo verejnú anonymnú architektonicko-konštrukčnú súťaž návrhov na riešenie vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko nachádzajúcom sa južne od Popradu, nad mestskou časťou Kvetnica. O súťaži informoval komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda.
viac
23.01.2017
Popradská radnica si pri výbere veže nechá poradiť aj verejnosťou
Odborná komisia určila víťaza architektonickej súťaže návrhov vyhliadkovej veže na Zámčisku. Popradská radnica chce však poznať aj názor širokej verejnosti. Preto sa rozhodla všetkých 42 návrhov sprístupniť v rámci výstavy, ktorú otvorili v utorok (10. 1.) vo vestibule mestského úradu.
viac
18.05.2020
Obec plánuje obnoviť hrad s vyhliadkou na veži cez eurofondy
V obnove hradu Slanec chce rovnomenná obec v okrese Košice-okolie pokračovať s využitím eurofondov. O nenávratný finančný príspevok v sume zhruba 250 000 eur požiadala v rámci cezhraničného projektu, aktuálne čaká na jeho schválenie.
viac
13.05.2023
Archeologický výskum v Hrabušiciach ukončili, vzácne kopije uchovajú
Počas výskumu v katastri obce Hrabušice na Spiši sa podarilo objaviť "depot" kopijí zo staršej doby železnej, sú staré 2500 rokov. Archeológ Matúš Hudák pri tejto príležitosti uviedol, že ide o unikátny nález najmä z pohľadu zachovania vzácnych artefaktov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %