Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.07.2017 02:10

Pri vodnom mlyne čakajú na deti aj domáce zvieratá


Vodný mlyn v Kolárove a celodrevený kolonádový most.


Na mŕtvom ramene Malého Dunaja pri obci Kolárovo v okrese Komárno sa nachádza Národná kultúrna pamiatka plávajúci vodný mlyn a 86 metrov dlhý, celodrevený kolonádový most, ktorý spája dva brehy mŕtveho ramena Malého Dunaja.


Ako informovala Helena Šáliová z občianskeho združenia Spolok Vodný mlyn Kolárovo, okrem toho tu na rodiny s deťmi čakajú domáce zvieratá.      

Podľa jej ďalších slov sa most svojou dĺžkou radí medzi najdlhšie mlyny s drevenou konštrukciou v Európe. "Mlyn je jedinečnou technickou pamiatkou svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa v ňom expozícia Múzea vodného mlynárstva. Okrem technologickej časti je možné vidieť aj pôvodné zariadenie izby mlyna. V areáli je aj amfiteáter s prírodným sedením. Okrem toho tu návštevníci môžu nájsť sedliacky dom s klasickou sedliackou pecou a na rodiny s deťmi tu čakajú domáce sliepky, husy a jedno prasiatko, pričom sem chceme doviezť aj jedného somárika," uviedla Šáliová.      

Organizujú sa tu denné prehliadky s prednáškou, pričom hlavná sezóna sa začína od 1. mája a končí 31. októbra, no na požiadanie je možné mlyn navštíviť aj mimo sezóny. "V areáli sa počas sezóny usporadúvajú aj rôzne podujatia, festivaly a dokonca rodiny s deťmi si tu zvyknú robievať pikniky. Aktuálne máme za sebou 2. ročník Kattancs festivalu. Je to miestna špecialita, paprikový koláč, v rámci festivalu sa uskutočnila súťaž v jeho pečení. Okrem toho sa tu konajú aj rôzne súťaže vo varení gulášu, klobásový festival a rôzne firemné akcie," poznamenala.       

Vodný mlyn v Kolárove je kópiou posledného dunajského lodného mlyna, ktorý niekto v polovici 50. rokov minulého storočia podpálil pri obci Radvaň nad Dunajom. "Túto kópiu postavili v roku 1983 v komárňanských lodeniciach ako technickú pamiatku. Takéto mlyny si ako prví začali stavať Rimania na rieke Tiber ešte v prvej polovici 6. storočia a od nich sa šírili na ďalšie európske rieky. Od 9. storočia sa začali spomínať dunajské mlyny a vážske až od 14. storočia. Najviac takýchto mlynov tu bolo na prelome 18. a 19. storočia, v tom čase ich obec Kolárovo mala až 17 kusov," dodala s tým, že takéto typy mlynov sa používali najmä na mletie obilia.      

V poslednom období na mlyne prebehli viaceré rekonštrukcie. "V roku 2015 sa menila šindľová strecha, o rok neskôr sa upravovala zadná loď, začiatkom tohto roka sa upravila predná loď. Najväčšiu pozornosť si však vyžaduje výmena dreveného hriadeľa kolesa mlyna. Bude to náročné, pretože hriadeľ je z jedného veľkého kusu dreva a nevieme, či vôbec zoženieme takýto kus dreva. Okrem toho sme zvedaví, či sa na túto prácu niekto podujme, keďže to má aj svoju váhu," ukončila Šáliová.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2017
Bratislavskú ZOO čaká v novom roku otvorenie chovnej stanice pre vlky
V roku 2017 je pre verejnosť v lesnej časti ZOO naplánované slávnostné otvorenie nového chovného zariadenia pre vlky európske aj s drevenou vyhliadkovou plošinou pre návštevníkov. Okrem toho bude tiež zväčšené chovné zariadenie pre pandy červené.
viac
22.08.2020
Nočná prehliadka na motívy Drakulu bude vyvrcholením leta na Oravskom hrade
Letná sezóna na Oravskom hrade vyvrcholí nočnou prehliadkou. Podujatie na motívy Drakulu, upíra Nosferatu, sa uskutoční na budúci piatok 28. augusta.
viac
28.08.2020
Pamiatky v meste Skalica budú počas víkendu prístupné zadarmo
Počas posledného augustového víkendu (29. a 30. 8.) budú pamiatky v meste Skalica otvorené pre návštevníkov zdarma. Informovala o tom Katarína Pavková z Turistickej informačnej kancelárie (TIK) v Skalici.
viac
18.06.2022
Víťazstvo v hlasovaní za obnovu svojej pamiatky vybojovali v Kolárove
Takmer 25-tisíc Slovákov a Sloveniek poslalo svoj hlas v rámci iniciatívy Poklady Slovenska, ktorá sa už 13 rokov stará o osvetu a obnovu historického dedičstva na našom území. Víťaznou pamiatkou sa stal unikátny lodný mlyn v Kolárove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %