Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.07.2019 03:05

Pri obnove hradu používajú dobový šliapací žeriav


Na snímke funkčná replika stredovekého šliapacieho žeriavu. Unikátne koleso pripomínajúce veľké koleso pre hlodavce zdvihne niekoľko sto kilogramov. Slúži na zdvíhanie ťažkých kameňov a nákladu. Už ôsmu sezónu pracuje na jeho záchrane občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta. FOTO TASR - Roman Hanc


Pri obnove hradu nad obcou Vinné (okr. Michalovce) pomáha aj svojpomocne vyrobený drevený šliapací žeriav. Občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta, ktoré na rekonštrukcii pracuje od roku 2011, ho používa pri oprave múrov, priblížil pre TASR predseda správnej rady združenie Jaroslav Gorás.


"Najnovšou atrakciou je drevené štvormetrové koleso žeriavu, ktoré sa dáva do pohybu ľudskou silou, ľudskou chôdzou vo vnútri kolesa. Zostrojili sme si ho, tak ako mnoho vecí na tomto hrade, svojpomocne. Samozrejme, chcelo to dlhé obdobie štúdia a s prosbou o radu sme boli aj v Čechách za tesárskym majstrom. Inšpirovali sme sa aj dobovými nákresmi a existujúcimi funkčnými žeriavmi vo Francúzsku. Časť materiálu sme si vykresali priamo na hrade a niektoré časti sme doviezli z píly. Dá sa ním dvihnúť niekoľko sto kíl," opisuje vznik a funkciu repliky dobového stroja Gorás. Šliapací žeriav vznikol vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja a ministerstva kultúry.       

Počas tohtoročnej sezóny združenie plánuje dokončiť severný štít múrov a keďže práce už postúpili do veľkej výšky a nárožné kamene vážia aj 200 kilogramov, šliapací žeriav bude aktívne využívaný. "Na hrade sa pracuje bez elektrickej energie a máme tu murársku, kamenársku, kováčsku, tesársku dielňu. Najnovším remeslom možno bude žeriavnik na šliapacom žeriave," uviedol Gorás. Práce na hrade tohto roku realizuje 50 ľudí zamestnaných v rámci projektu ministerstva kultúry a ministerstva práce zapojenia nezamestnaných do záchrany kultúrneho dedičstva. Podľa Gorásových slov je polovica z nich odborných a polovica pomocných pracovníkov.       

Od roku 2011 združenie na Vinianskom hrade zachránilo najviac ohrozené časti, výpadky v hradobných múroch a renesančný palác. Zakrylo strechu, doplnilo vypadnuté klenby a položilo dlažbu v druhom nadzemnom podlaží. Zároveň pracovníci opravujú hradby po celom obvode hradu. O existencii západnej podľa Gorása minulý rok ešte nikto netušil.

"Vďaka záchranným prácam a záujmu zo strany médií návštevnosť na hrade každým rokom narastá. Za účelom priameho monitorovania počtu návštevníkov bude tohto roku na hrade s podporou Košického samosprávneho kraja inštalovaný sčítač pohybu návštevníkov. Zariadenie umožní monitorovať návštevy aj mimo hlavnej turistickej sezóny," uzavrel Gorás.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
Dobrovoľníci budú Muránsky hrad možno obnovovať aj budúci rok
Obnova Muránskeho hradu nad obcou Muráň v okrese Revúca dobrovoľníkmi môže pokračovať aj budúci rok. Podľa slov koordinátora pamiatkovej obnovy hradu Kamila Nováčika by tak nadviazali na aktivitu z tohtoročnej letnej sezóny.
viac
12.04.2021
Obnova hradu Likava bude pokračovať
Obnova hradu Likava v Ružomberskom okrese bude v nasledujúcom období pokračovať. Zásluhou rekonštrukcie by mali sprístupniť ďalšie priestory interiéru, nádvoria a exteriéru. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
25.07.2023
Obnova zrúcaniny goticko-renesančného hradu pokračuje
Obnova zrúcaniny goticko-renesančného hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pokračuje. Objekt dlhodobo chátral, postupne však múry zachraňujú a o pár rokov ho plánujú sprístupniť verejnosti.
viac
26.03.2024
V obnove hradu chce obec pokračovať, najväčšou výzvou je doprava materiálu
Obec Muráň v okrese Revúca chce aj v tomto roku pokračovať v obnove Muránskeho hradu. Vlani sa samospráve podarilo dokončiť opravu domu veliteľa, najväčšou výzvou pri rekonštrukčných prácach na treťom najvyššie položenom hrade na Slovensku je podľa samosprávy doprava materiálu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %