Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.05.2016 06:10

Pri Hostoviciach prebehnú rekonštrukcie bojov


Snímka zdroj: (kvhbeskydy.sk, autor: Michal Jasik).


Rekonštrukcie bojov Karpaty 1914/1915, ktoré sa uskutočnia v sobotu 28. 5. pri obci Hostovice, majú za úlohu pripomenúť verejnosti vojnové udalosti. Informoval o tom Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy.


„Podujatie sa vždy odohráva na inom mieste, ktoré je spojené s dejinami prvej svetovej vojny na severovýchodnom Slovensku,“ uviedol s tým, že v okolí obce Hostovice prebiehali v roku 1915 intenzívne boje, ktoré si vyžiadali niekoľko tisíc obetí. Cieľom celodennej akcie je podľa slov Drobňáka populárnou formou priblížiť ľuďom nielen boje, ktoré sa v minulosti odohrávali, ale aj problematiku výstavby vojnových cintorínov. „Chceme tiež predstaviť tému vojakov pochádzajúcich z územia Slovenskej republiky, ktorí bojovali na frontoch prvej svetovej vojny,“ dodal.      

Do Hostovíc pricestujú v sobotu uniformovaní účastníci z rôznych krajín, keďže ide o medzinárodné podujatie. „Najväčšiu účasť zaznamenávame z Českej republiky, Poľska, Maďarska alebo Ruskej federácie. Chlapi z Kaliningradu prejdú približne 900 km,“ poznamenal Drobňák s tým, že na akcii sa zúčastní takmer 180 vojakov v dobových uniformách, zdravotných sestričiek a vtedajších dám.      

Organizátori pripravili sprievodné akcie pre hostí už od 10.00 h. „Chceme im ukázať všetky aspekty, ktoré súvisia s vojenskou históriou. Budú počuť dobové piesne či vojenské pochody. Pozrieť si môžu divadelné predstavenie, ale aj ukážky prípravy vojenských jedál,“ uviedol Drobňák. V priebehu celého dňa budú vojaci návštevníkom prezentovať, ako prebiehal ich vtedajší výcvik. Predvedú im základné povely, poukážu na rozdiely v uniformách z minulosti a súčasnosti.       

Ukážka bojov je pripravená na 14. hod. a potrvá viac ako hodinu. „Je to čas, kedy sa nám naozaj darí pútať pozornosť každej vekovej kategórie. Publiku ukážeme aj to, čo sa dialo na fronte celý týždeň. Je to istým spôsobom divadelné predstavenie,“ informoval Drobňák s tým, že ich úlohou je divákom predviesť, ako fungovali všetky zložky armády. Teda nielen útok, ale aj zdravotníctvo, zásobovanie či delostrelci. „Chceme, aby si ľudia vedeli vytvoriť aspoň približnú predstavu o tom, ako to na fronte vyzeralo,“ dodal.       

Uniformovaní účastníci budú používať expanzné zbrane, ktoré sú prispôsobené len na streľbu so slepými nábojmi. Časť z nich má zbrane znehodnotené, príp. ide o repliky. „Niekoľko guľometov, ktoré budeme v sobotu obsluhovať, funguje len na akustickom princípe,“ konkretizoval Drobňák. Podľa jeho slov sa ostré zbrane používať nebudú.   

Členovia klubu sa stretávajú s množstvom starších ľudí, ktorí si spomínajú, ako im ich starí rodičia rozprávali rôzne zážitky z prvej svetovej vojny. Či už bojovali priamo na severovýchode Slovenska alebo v radoch rakúsko-uhorskej armády po celom svete. „Chceme, aby sa mladí ľudia nielen zabavili, ale sa niečomu aj priučili. Cieľom akcie je priblížiť verejnosti udalosti spred 100 rokov preto, že sa pomaly vytrácajú z ľudskej a historickej pamäte,“ dodal Drobňák.      

Súčasťou programu je premiéra krátkeho dokumentárneho filmu Karpatské Termopyly, ktorý sa venuje téme bojov o mesto Humenné z roku 1914. Vznikol vďaka spolupráci s filmárom Petrom Ďurišinom. Klub vojenskej histórie Beskydy sa totiž okrem ukážok venuje aj výskumu a publikačnej činnosti. V tomto roku predstavil zborník príspevkov z medzinárodnej vedeckej konferencie „Prvá svetová vojna a východné Slovensko“, ktorú si účastníci podujatia môžu zakúpiť.       

Karpaty 1914/1915 organizuje Klub vojenskej histórie Beskydy v spolupráci s obcou Hostovice. Podľa Drobňáka by ich bez nadšenia niekoľko desiatok ľudí nebolo možné zorganizovať.

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2016
Na Slovensku vyšli ojedinelé denníky vojaka z prvej svetovej vojny
Nadšenci literatúry a histórie z Novohradu pripravili a v týchto dňoch vydali zaujímavú knihu. Sú ňou zápisky z bojiska prvej svetovej vojny od obyvateľa Ozdína Samuela Činčuráka. Opisuje v ňom 51 mesiacov strávených na fronte ako "pucflek" svojho veliteľa.
viac
15.05.2017
208. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom
Podujatím s názvom „Ubránili sme sa“ si Bratislavský samosprávny kraj pripomenie 208. výročie obliehania Bratislavy Napoleónom v dňoch 19. - 21. mája 2017 v Sade Janka Kráľa a na Tyršovom nábreží v Petržalke.
viac
27.07.2018
Pochod k zvonici má verejnosti priblížiť vojnové miesta i udalosti
Turistický pochod k zvonici na bojisku prvej svetovej vojny na vrchu Skory nad obcou Hostovice v Sninskom okrese má za cieľ spopularizovať toto miesto a zároveň verejnosti priblížiť jeho históriu. Pre TASR to uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.
viac
29.07.2019
Na pochod k zvonici nad Hostovicami prišlo okolo 60 turistov
Na turistický pochod k zvonici nad obcou Hostovice v Sninskom okrese prišlo v sobotu približne 60 turistov zo Slovenska, Poľska, Maďarska a Česka. Pred návštevou bojiska prvej svetovej vojny na vrchu Skory sa uskutočnil aj pietny akt na miestnom vojnovom cintoríne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %