Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.09.2018 05:52

Pri putovaní históriou si v meste zaspomínajú na D. S. Jurkoviča


Uputavka, zdroj zahorskemuzeum.sk


Mesto Skalica spolu so Záhorským múzeom v Skalici usporiadajú ďalší diel cyklu Putovanie skalickou históriou, ktorý je tentoraz venovaný spomienke na architekta Dušana Samuela Jurkoviča pri príležitosti jeho 150. výročia narodenia. TASR informovala riaditeľka Záhorského múzea Skalica Viera Drahošová


Osobné spomienky na Jurkoviča odprezentuje jeho vnučka Katarína Salayová-Jurkovičová. Návštevníci si potom budú môcť vypočuť prednášku Matúša Valihoru. "Tá bude s obrazovou prezentáciou a témami Brezová pod Bradlom, miesto mladosti a posledného odpočinku architekta a Mohyla Milana Rastislava Štefánika," uviedla riaditeľka múzea.       

Najznámejšie diela architekta predstaví Blanka Petráková pod názvom Jurkovičove Luhačovice a Slovenská búda v Luhačoviciach. "Okrem prednášok bude zúčastneným premietnutý film Eduarda Moceka Básnik dreva Dušan Jurkovič. V kultúrnom programe vystúpi Kopaničiarska muzika Martina Janšta z Košarísk," doplnila Drahošová.       

Podujatie sa uskutoční 20. septembra o 17.00 h vo veľkej sále Domu kultúry v Skalici.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2018
V Skalici sprístupnia výstavu Bolo u nás more
V Záhorskom múzeu v Skalici bude sprístupnená výstava Bolo u nás more. Výstava prevzatá zo Západoslovenského múzea v Trnave prezentuje exponáty, ktoré pochádzajú z obdobia mladších treťohôr.
viac
09.03.2020
Múzeum predstavilo publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie
Záhorské múzeum v Skalici predstavilo verejnosti publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie - Pamätníky obetiam v regióne, ktorú vydalo múzeum v rámci projektu pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Informovala o tom riaditeľka múzea Viera Drahošová.
viac
25.05.2021
Do zbierok Záhorského múzea pribudli fajansy
Do zbierok Záhorského múzea, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), pribudla cenná kolekcia západoslovenských džbankárskych výrobkov. Informovalo o tom múzeum na sociálnej sieti.
viac
14.02.2023
Záhorské múzeum pripravilo monografiu Rodina v ľudovej kultúre Záhoria
Záhorské múzeum v Skalici, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, pripravilo novú odbornú monografiu s názvom Rodina v ľudovej kultúre Záhoria. Informovalo o tom múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %