Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.02.2018 08:07

Prezident odobril stropy pre platy komunálnych poslancov a zlučovanie obcí


Ilustračná koláž


Platy komunálnych poslancov dostanú stropy. Odmena poslanca obecného zastupiteľstva sa bude odvíjať od základného mesačného platu starostu obce. Vláda bude môcť svojím nariadením pričleniť tzv. nefunkčnú obec k susediacej obci, tá s tým však musí súhlasiť.


Novinky prináša novela zákona o obecnom zriadení, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.       

Nefunkčná obec je tá, v ktorej sa ani v opakovaných voľbách do orgánov samosprávy nepodarí zvoliť žiadny orgán obce, teda starostu alebo obecné zastupiteľstvo. Po novom ju bude môcť vláda svojím nariadením pričleniť k susediacej obci, tá s tým však musí súhlasiť. Pri pričleňovaní sa však musí brať do úvahy aj národnostné zloženie obce, ktorá sa má pričleniť k susediacej obci.       

Novinkou je tiež to, že obec bude informovať o konaní miestneho referenda aj ďalšími spôsobmi, nie iba na úradnej tabuli a webovom sídle obce. Hlavný kontrolór bude musieť po novom vykonať kontrolu aj na podnet starostu či primátora a nie iba zastupiteľstva. Má sa to týkať iba vecí, ktoré neznesú odklad.       

Pôvodná novela zákona prišla do parlamentu so zámerom znížiť počet poslancov obecných zastupiteľstiev. Ministerstvo vnútra argumentovalo zvýšením efektivity obecných zastupiteľstiev, šetrením a tým, že Slovensko má komunálnych poslancov viac, ako je bežné v EÚ. Poslanci Národnej rady SR však s takouto zmenou nesúhlasili a z novely ju odstránili.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2017
Novelou zákona o obecnom zriadení sa zníži počet obecných poslancov
Národná rada SR vo štvrtok 30. novembra 2017  posunula do druhého čítania návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.
viac
28.12.2019
Mestský sociálny podnik sa bude venovať stavebným prácam a výrobe paliet
Sociálny podnik mesta Svidník, ktorého založenie na poslednom rokovaní schválili mestskí poslanci, sa bude venovať drobným stavebným prácam, výrobe paliet na kúrenie a ďalším činnostiam.
viac
29.10.2020
Aktuality z MV SR vyplývyjúce z rokovania Vlády SR
Vláda SR na svojom zasadnutí prerokovala aj dva poslanecké návrhy, ktoré predstavil minister vnútra Roman Mikulec. Prvý z nich sa týka zákona o verejných zbierkach a druhý zákona o obecnom zriadení.
viac
01.12.2021
Parlament schválil novelu zákona o obecnom zriadení
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o obecnom zriadení, ktorej cieľom je podľa slov navrhovateľa zlepšiť podmienky participácie občanov na živote obce a v školských zariadeniach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %