Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.09.2016 10:01

Prešov sa rozhodol pristúpiť k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov


Snímka zdroj: (dohovorprimatorovastarostov.eu).


Znižovanie energetickej náročnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov a podpora inovácií v tejto oblasti sú hlavné piliere iniciatívy Dohovoru primátorov a starostov, ku ktorej sa rozhodlo pristúpiť aj mesto Prešov.


Zaradí sa tak k šiestim slovenským mestám, ktoré participujú na tomto európskom projekte.       

Ako informovala hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová, návrhu na pristúpenie k iniciatíve predchádzalo spracovanie analýzy mesta, ktorá ukázala, že Prešov má potenciál pre úspešné zapojenie sa do dohovoru a splnenie jeho cieľov. Mestská rada vstup už odporučila, posledné slovo budú mať prešovskí poslanci, ktorí sa návrhom budú zaoberať na najbližšom mestskom zastupiteľstve v stredu 28. septembra.      

Prešov sa pristúpením k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov zaviaže najmä znížiť do roku 2030 emisie na území pod jeho správou aspoň o 40 %, a to prostredníctvom lepšej energetickej efektívnosti a rozsiahlejšieho využívania obnoviteľných zdrojov energie. Ďalším zo záväzných cieľov je zvyšovať odolnosť ním spravovaného územia prostredníctvom adaptácie na vplyvy zmeny klímy.      

Dohovor primátorov a starostov o klíme a energetike spája tisíce miestnych a regionálnych orgánov na svete, ktoré sa dobrovoľne zaviazali uplatňovať klimatické a energetické ciele Európskej únie na svojom území. Táto iniciatíva získala veľkú globálnu podporu, zapájajú sa do nej mestá z amerického, ázijského aj afrického kontinentu.      

Signatári sa vo všeobecnosti zaväzujú do dvoch rokov od dátumu rozhodnutia miestneho zastupiteľstva predložiť akčný plán udržateľného energetického a klimatického rozvoja (SECAP) ako uvádzajúci návrh kľúčových opatrení, ktoré plánujú prijať. Tento politický záväzok predstavuje začiatok dlhodobého procesu, v rámci ktorého sa mestá zaviazali každé dva roky predložiť správu o tom, ako jeho realizácia napreduje.      

Momentálne je 6864 signatárov, čo predstavuje viac ako 212 miliónov obyvateľov. Zo Slovenska prijali túto iniciatívu Moldava nad Bodvou, Nitra, Turčianske Teplice, Bratislava, Turňa nad Bodvou a Kežmarok. Dohovor zviditeľňuje mestá, dáva priestor na propagáciu aktivít, vzájomnú spoluprácu a postup pri projektoch európskych programov, organizuje odborné webináre a stretnutia, podporuje signatárov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
Žilina získa na projekt znižovania uhlíkových emisií príspevok 144 454 eur
Mesto Žilina získa na implementáciu projektu, zameraného na znižovanie uhlíkových emisií v mestách, finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 144 454 eur formou refundácie.
viac
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
19.01.2018
Centrum Prešova zdobí nová atrakcia - jeho historický 3D model
Prešov má novú turistickú atrakciu – centrum mesta zdobí od štvrtka 18. januára jeho historický 3D model. Bronzový model stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %