Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.12.2016 05:42

Premiér: Doteraz sa nám celkom nepodarilo verejnosti vysvetliť význam VÚC


Ilustračná snímka: archív red.


Zrušenie druhého kola voľby predsedov VÚC by mohlo mobilizovať voličov k vyššej účasti v jedinom zachovanom kole. Na pôde NR SR to počas včersjšej Hodiny otázok pripustil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).


Práve poslanci jeho strany a Mosta-Híd chcú druhé kolo v krajských voľbách zrušiť. Ich návrh bol na aktuálnej schôdzi posunutý do druhého čítania.      

 "Máme tu voľby primátorov a starostov, ktoré sú jednokolové, a platí, že kto získa najviac hlasov, stane sa primátorom alebo starostom. Je vec na diskusiu, či majú mať takéto voľby jedno alebo dve kolá. Uvedomme si, že je pomerne nízky záujem voličov o tento typ volieb, je to pravdepodobne aj preto, že doteraz sa nám celkom nepodarilo vysvetliť význam VÚC verejnosti," povedal premiér.       Priznal tiež, že pre neho je zrušenie druhého kola dobré v tom, že nebude musieť chodiť na kampaň dvakrát, ale iba raz podporí toho, o kom si bude myslieť, že je vhodný predseda kraja. "Plne rešpektujem rozhodnutie NR SR ohľadom jedného kola. Ak sa dohodnete na niečom inom, tak sa dohodnete. Toto je mimo vlády SR," odkázal Fico.       

Návrhy Smeru-SD a Mosta-Híd hovoria, že voľby do VÚC a komunálne voľby by sa od roku 2022 mohli konať súčasne. Zároveň sa má zrušiť druhé kolo volieb predsedu kraja. Zmeny odôvodňujú praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," vysvetľujú navrhovatelia.       

Zmena by mala podľa nich priniesť úspory. Pripomínajú, že vo voľbách v roku 2013 sa druhé kolo konalo v piatich samosprávnych krajoch. Ak by nebolo, ušetrilo by sa podľa koalície približne 2,4 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2017
Voľby do VÚC a komunálne voľby sa majú v roku 2022 konať súčasne
Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a komunálne voľby by sa v roku 2022 mali konať spoločne. Počíta s tým novela Ústavy SR, ktorú schválili vo štvrtok (2. 2. 2017) poslanci 109 hlasmi.
viac
28.10.2017
Vyhlásenie predsedu ZMOS Michala Sýkoru k voľbám do VÚC
Od volebnej účasti záleží kvalita rozhodnutí VÚC. Blížiace sa voľby do orgánov samosprávnych krajov majú priamy vplyv na budúce rozhodovanie, regionálny rozvoj a spoluprácu krajských samospráv s mestami a obcami.
viac
24.01.2022
Komunálne a regionálne voľby by sa mohli konať 29. októbra
Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú na jeseň konať prvýkrát v jeden termín. Podľa lehôt, ktoré stanovuje zákon, by sa mali konať 29. októbra.
viac
12.04.2022
Samosprávne voľby by sa mohli konať skôr
Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí by sa mohli konať skôr. Vláda schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR, aby mohli byť voľby v posledných 21 dňoch volebného obdobia orgánov samospráv, namiesto súčasných 14.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %