Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.01.2019 08:40

Prejavy násilia voči predstaviteľom samosprávy nemožno ospravedlniť


Michal Sýkora, predseda Združenia miest a obcí Slovenska


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zaslal v súvislosti s násilnou smrťou primátora poľského mesta Gdansk sústrastný list partnerskej strešnej organizácii miest a obcí v Poľskej republike.


„So žiaľom sme na Slovensku prijali informáciu o násilnej smrti dlhoročného úspešného a charizmatického primátora mesta Gdansk Pawła Adamowicza. Táto tragická udalosť je ťažkým úderom pre miestnu územnú samosprávu i demokraciu v Poľsku, ako aj na Slovensku, vo Vyšehradskom priestore i v celej spoločnej Európe,“ uviedol v liste predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora a ďalej pokračoval: „Nikdy, nikým a ničím sa takéto činy nedajú ospravedlniť. A ľudsky to nie je možné pochopiť, akceptovať, ani sa s tým vyrovnať. Žijeme v dobe, kedy sa osobné útoky, rôzne prejavy násilia a nevyberané zásahy do rozhodovacej činnosti miestnej územnej samosprávy stávajú stále častejšími. Práve uvedená tragická udalosť by mala byť výzvou nielen pre samosprávu miest a obcí, ale pre celú spoločnosť na spoločnú verejnú diskusiu o spôsobe presadzovania a ochrany základných ľudských hodnôt v našej spoločnosti.“

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska zároveň pripomína, že aj na Slovenku sa ojedinele prejavujú osobné útoky i zastrašovania smerujúce k primátorom, starostom aj členom zastupiteľstiev. „Pred komunálnymi voľbami sme boli svedkami nevyberaných osobných útokov, ktoré nemali vôbec nič spoločné so slobodou prejavu. Prejavilo sa to aj tým, že niektorí dlhoroční úspešní komunálni politici, ktorí sa aj napriek dobrým výsledkom odmietli naďalej uchádzať o volené verejné funkcie. Napokon, aj v posledných dňoch sme mohli v médiách sledovať informácie o útokoch na volených predstaviteľov miest a obcí pre výkon ich funkcie. Vôbec nie je dôležité, aký je počet takýchto útokov, ale princíp, podľa ktorého nemôžeme pripustiť, aby volené orgány miest a obcí boli terčom fyzických útokov, či vyhrážok smerujúcich k ohrozeniu ich života, či zdravia, resp. ich blízkych,“ zdôraznil Michal Sýkora.

Združenie miest a obcí Slovenska preto bude podľa jeho slov diskutovať prostredníctvom svojich zástupcov aj na úrovni Európskeho výboru regiónov a ďalších európskych inštitúcií predchádzať vzniku takýmto podobným situáciám.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Snem ZMOS je sviatkom spoločnej nádeje
V poradí 27. snem ZMOS nebude len bilanciou toho, čo sa podarilo a úvahou o tom, čo sme ešte mohli urobiť. Dvojdňové rokovanie musíme vnímať ako našu schopnosť jasne formulovať tézy, ktoré dokážeme presadiť a naplniť.
viac
18.05.2016
Silná samospráva – pilier stabilnej spoločnosti
V bratislavskej Inchebe dnes o 13. hodine začal 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
06.10.2016
Prvý prezident aktívne podporoval myšlienky samosprávnosti
Združenie miest a obcí Slovenska so zármutkom prijalo informáciu o odchode prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča.
viac
12.11.2018
Starosta Štrby je rekordérom, vo funkcii bude desiate volebné obdobie
Starosta Štrby Michal Sýkora je slovenským rekordérom, vo funkcii bude jubilejný desiatykrát. Po prvý raz v histórii však v komunálnych voľbách nemal súpera a svoju podporu mu vyjadrilo 767 tamojších obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %