Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.10.2015 02:00

Predstavitelia ZMOS rokovali s Robertom Ficom. Zhodnotili priority aj dotácie


Predseda vlády Robert Fico rokoval s členmi ZMOS. (Foto: ZMOS)


Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska v utorok 29. septembra v Bratislave rokovalo s predsedom a členmi vlády. Témami spoločného rokovania bolo vyhodnotenie plnenia priorít od ostatného snemu ZMOS aj aktuálna legislatíva a najmä oblasti, ktoré v súčasnosti najviac trápia mestá a obce.


Predseda ZMOS Michal Sýkora vníma stretnutie ako pozitívny signál o tom, že združenie je stabilným partnerom na rokovania aj riešenia. „Na úvod rokovania sme s pánom premiérom zhodnotili doterajšie plnenie priorít ZMOS od aprílového snemu. Ak zoberieme do úvahy zvýšenie limitu pri verejných obstarávaniach, ale aj zmenu postavenia miest a obcí pri voľbách riaditeľov škôl a napokon zvýšenie výnosu dane z príjmov fyzických osôb na 70 %, doterajšia spolupráca prináša pre mestá a obce svoje efekty,“ povedal predseda ZMOS a dodal: „Pred nami je však ešte veľmi dlhá cesta, aby sme na jej konci mohli konštatovať úspechy v plnení našich cieľov. Aj preto sme sa venovali nielen bilancii, ale aj tomu, čo nás v dnešnej dobe mimoriadne trápi.“

Predseda Komory miest a podpredseda ZMOS Štefan Bieľak na margo problematických oblastí po rokovaní zdôraznil: „Pána premiéra a prítomných členov vlády sme upozornili na postavenie Rady partnerstva na úrovni každého kraja v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu a požadovali sme zmenu kompetencií tejto rady v prospech regiónov. Ďalšou nemenej dôležitou témou sú korekcie eurofondov v rámci zrealizovaných (ukončených) projektov z programového obdobia 2007 - 2013. Aj v tomto prípade sme vecne argumentovali o postupe zo strany príslušných štátnych orgánov, ktorý nepovažujeme v určitých prípadoch za správny voči mestám a obciam.“

Žiadali vyššie dotácie

Na spoločnom rokovaní dominovala aj téma zvýšenia dotácií pre Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR pre podporu nájomného bývania ešte pre rok 2015. „Záujem o výstavbu nájomných bytov zo strany miest a obcí naďalej pretrváva. Pre rok 2015 však bolo na tento účel vyčlenených v štátnom rozpočte len 20 miliónov eur. Preto sme požiadali o zvýšenie tejto sume o 17 miliónov eur na úroveň roka 2014. Po diskusii bolo načrtnuté možné riešenie. O tejto veci bude potrebné ostať v permanentnom kontakte s ministerstvom financií a ministerstvom výstavby až do posledných dní tohto roku. Rovnako sme pripomenuli našu požiadavku vyčleniť v štátnom rozpočte na rok 2016 na tento účel aspoň sumu 37 miliónov eur,“ konkretizuje Š. Bieľak.

ZMOS na rokovaní u predsedu vlády tiež informovalo o aktuálnej situácii v projekte Datacentrum miest a obcí a predstavilo možnosti jeho ďalšej prevádzky a financovania úzkou kooperáciou s ministerstvom financií. Minister financií prisľúbil problematiku riešiť ústretovo voči požiadavkám ZMOS na samostatnom rokovaní, ktoré sa uskutoční do 14 dní.

Autor: ZMOS (Michal Kaliňák)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2024
BVS opäť ponúka bezplatnú analýzu vzoriek vody zo studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri príležitosti Svetového dňa vody (22. 3.) opäť ponúka záujemcom bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť. Ponúka tiež analýzu pitnej studničnej vody zameranú na pesticídy.
viac
16.03.2024
Záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci
V pondelok doobeda 18. marca 2024 v hoteli Tatra v Bratislave sa koná záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci „Zdieľaním skúseností a partnerstvami spájame cezhraničné regióny“, na ktorú sú stále voľné kapacity.
viac
12.03.2024
MŠVVaM varuje pred seminárom pre učiteľov šíriacim hoaxy a nebezpečné informácie
Rezort školstva varuje pred takzvaným "vzdelávacím seminárom pre učiteľov", ktorý organizuje občianske združenie Slovenská národná rada obrodenia. Pozvánku na toto podujatie šíriace nenávisť, hoaxy a nebezpečné informácie dostali do svojich schránok učitelia.
viac
15.03.2024
Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou, osadia brezu a otvoria trhy
Historické centrum Banskej Bystrice už v piatok (15. 3.) ožije veľkonočnou atmosférou. Pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb osadia na Námestí SNP tradičnú veľkonočnú brezu, o jej výzdobu sa postarajú zamestnanci kultúrneho centra Robotníckeho domu.e
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %