Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.05.2017 07:09

Prečo by mali starostovia kandidovať už v týchto voľbách do VÚC?


Obálka knihy Slovenská občianska samospráva


O tom, prečo by mali starostovia kandidovať už v týchto voľbách do krajských zastupiteľstiev, sa môžu všetci dočítať aj v novej knihe s názvom SOS - Slovenská občianska samospráva, ktorú práve vydalo Občianske združenie na podporu priamej demokracie - Agora.


Za viac ako 25 rokov existencie tzv. slobodnej samosprávy na Slovensku by malo byť súdnemu človeku jasné, že kľúčom k jej úspešnému fungovaniu je osobná zodpovednosť jej priamo volených predstaviteľov.

Týka sa to tak obecnej a mestskej ako aj regionálnej samosprávy. Blížia sa voľby do samosprávy krajov, teda vyšších územných celkov a určite nemálo primátorov/primátoriek a starostov/starostiek sa zaoberá myšlienkou kandidovať v týchto voľbách za poslancov VÚC. Sú to pozitívne zámery a treba ich podporiť.

Hlavnou pointou tejto knihy je viac ako 15-ročná snaha o aplikáciu idey občianskej samosprávy do celej verejnej správy, nielen na Slovensku, ale aj v globálnej občianskej spoločnosti. Jadro knihy tvorí presný popis štruktúry SOS a aj postup, ako tento demokratický občiansky systém správy vecí verejných čo najefektívnejšie a najrýchlejšie, demokratickou legislatívnou cestou, zaviesť do aplikačnej praxe celej verejnej správy.

Základom tohto transformačného procesu sú v knihe presne popísané:

a) všeobecne deklarované základné princípy demokracie a občianstva,

b) východiská z platnej legislatívy a

c) najnovšie vedecké poznanie o človeku a prírode vychádzajúce z nekonformného kritického myslenia.

Opodstatnenosť (reálnosť a pragmatickosť) tomuto transformačnému procesu dodáva pretrvávajúca viac ako 50-ročná morálna a inštitucionálna kríza západnej civilizácie, tzv. postmoderny a 15-ročné pozitívne skúsenosti reformujúcej sa miestnej slovenskej samosprávy, ktorá sa doteraz ako tak bráni aj politickým negatívnym krízovým tlakom.

Hlavnú úlohu v tomto nerovnom súboji medzi občianskou samosprávou postavenou na osobnej zodpovednosti starostov a štátnou politickou mocou postavenou na kolektívnej zodpovednosti, teda osobnej nezodpovednosti, zohrávajú podľa názoru autorov starostovia.

Ako k tomuto nerovnovážnemu fenoménu (symptómu) v histórii ľudstva prišlo, popísali autori v knihe ako tragikomédiu ideí a elít. A prečo stále naďalej v čoraz sofistikovanejšej spoločnosti tento negatívny symptóm pretrváva, sa snažia autori vyargumentovať poznatkami vedeckých nemainstreamových nekonformných autorít a skúsenosťami rôznych celosvetovo uznávaných odborníkov s tzv. kritickým myslením.

Kniha je určená všetkým občanom, no najmä verejným zástupcom v miestnej samospráve. Objednať ju možno už teraz v redakcii ON   (inprost@inprost.sk), alebo neskôr priamo zakúpiť na workshopoch organizovaných pre miestnu samosprávu v regionálnych združeniach.

Autor: (bo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2017
Alternatíva k súčasnej vláde existuje
Nexistuje však v súčasnom opozičnom parlamente, ani v iných hierarchických politických či občianskych štruktúrach formálnych autorít, ale len v prirodzenej ľudskosti občana s jeho osobnou zodpovednosťou za seba a správu vecí verejných, teda všetkým nám vecí spoločných.
viac
10.09.2018
VÚC očami komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska dnes spúšťa prieskum zameraný na vnímanie vyšších územných celkov primátormi miest a starostami obcí.
viac
20.02.2019
Župan sa stretol s primátormi a starostami zo senického okresu
Župan Jozef Viskupič pokračuje v pravidelných stretnutiach so zástupcami miest a obcí kraja. Stretnutie so starostami okresu Senica sa konalo už po druhý krát, prvé stretnutie sa uskutočnilo už v januári 2018.
viac
21.08.2019
Kosiť menej a inak
Slovenský ochranársky snem (S-O-S) vyzýva predstaviteľov slovenských miest a obcí na zmenu prístupu k úprave trávnatých plôch
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %