Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.03.2019 08:09

Pre okres Gelnica vláda vyčlenila 1,28 milióna eur


Tlačová konferencia po skončení rokovania, zľava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši, premiér SR Peter Pellegrini, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a primátor Gelnice Dušan Tomaško. FOTO TASR – František Iván


Vláda pod vedením Petra Pellegriniho (Smer-SD) rozdelila počas svojho utorkového výjazdového rokovania v Gelnici 1,28 milióna eur. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres Gelnica, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté. Regionálny príspevok má byť uvoľnený do 30. apríla.


Vláda pôvodne plánovaný regionálny príspevok vo výške 1 050 000 eur navýšila o 230 000 eur pre mesto Gelnica. Peniaze majú slúžiť na infraštruktúru, respektíve opravu časti cesty na Kojšovskú hoľu, ktorá je vo vlastníctve mesta. Prispieť sa tým má k rozvoju cestovného ruchu v súvislosti so zriadením veľkého lyžiarskeho strediska, ktoré na Kojšovskej holi plánuje vybudovať súkromný investor. "Kabinet zároveň uložil podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva, aby v spolupráci so štátnym podnikom Štátne lesy SR hľadali možnosti na opravu zvyšku cesty, ktorá vedie na Kojšovskú hoľu a je vo vlastníctve Štátnych lesov, aby sme tak pomohli zatraktívniť dané prostredie a zároveň umožnili dovážať pracovnú silu priamo do strediska. Vytvorí sa tak niekoľko desiatok dobrých a zaujímavých pracovných miest pre Gelničanov," povedal premiér.       

Ako spresnil primátor Gelnice Dušan Tomaško, na uvedenom mieste by malo vyrásť 21 zjazdoviek a 12 lyžiarskych vlekov. Jednu tretinu tejto cesty vlastní mesto. "Investor počíta so zamestnávaním viac ako 120 ľudí počas sezóny, mimo nej s viac ako 40 ľuďmi,“ uviedol s tým, že ďalšie pracovné miesta by mohli vzniknúť v príbuznom sektore, ako sú hotelierstvo a gastronómia. Pripomenul tiež, že uvedená cesta aktuálne nespĺňa požadované parametre.       

Po 80 000 eur vláda prispeje aj obci Kojšov na rekonštrukciu kultúrneho domu i obci Prakovce na obnovu budovy klubu kultúry. Gelnica by mala získať 60 000 eur na rekonštrukciu interiérov a vybavenie materskej školy na Hlavnej ulici a obec Jaklovce na dofinancovanie výstavby kanalizácie 45.000 eur. Pre Veľký Folkmar je na výstavbu telocvične základnej školy vyčlenených 30 000 eur.       

Peniaze pôjdu tiež na obstaranie unimobuniek slúžiacich pre marginalizované komunity. Na tento účel získajú po 20 000 eur obce Závadka aj Mníšek nad Hnilcom, kde je ďalších 40 000 eur určených na dostavbu vodovodu. Richnava okrem iného dostane 10 000 eur na výstavbu studne v rómskej osade Ružakovec.       

Čo sa týka financií na obnovu miestnych komunikácií a chodníkov, obec Stará Voda získa 65 000 eur, Gelnica 50 000 eur, Richnava 20 000 eur, Helcmanovce a Švedlár po 10 000 eur.       

Časť z regionálneho príspevku je určená aj na rekonštrukciu evanjelického kostola v Gelnici a Mníšku nad Hnilcom či rímskokatolíckeho kostola v Margecanoch a Smolníku. Suma 10 000 eur pôjde na obnovu a modernizáciu pravoslávneho chrámu v Smolníku. V Helcmanovciach má aj vďaka príspevku 15 000 eur pribudnúť duchovno-oddychová zóna. Financie dostanú tiež viaceré športové kluby.       

Vláda sa na svojom výjazdovom rokovaní v utorok venovala i priebežnej informácii o realizácii akčného plánu rozvoja Gelnického okresu, ktorý schválila v apríli 2018 či novelou zákona o sociálnom poistení.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2018
R. Raši: Sľubuje menšiu byrokraciu pri čerpaní regionálneho príspevku
Čerpanie financií z regionálneho príspevku by malo byť jednoduchšie. Pred utorkovým výjazdovým rokovaním vlády SR v Medzilaborciach to povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.
viac
12.10.2020
Výzva na modernizáciu zdravotníckej infraštruktúry
Ministerstvo zdravotníctva SR ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok za účelom integrácie primárnej zdravotnej starostlivosti formou budovania centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.
viac
30.06.2021
Zvyšujú sa príspevky na opatrovanie
Vláda SR v stredu schválila na svojom rokovaní Návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovuje výška sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výška peňažného príspevku na opatrovanie.
viac
02.12.2021
Ako kompenzáciu za Brexit Slovensko dostane vyše 36 miliónov eur
Vláda včera schválila materiál s názvom „Spôsob implementácie pobrexitovej adaptačnej rezervy v podmienkach Slovenskej republiky“. Z európskej pobrexitovej rezervy, ktorá má členským štátom pomôcť zmierniť dopady odchodu Veľkej Británie z EÚ, Slovensko dostane viac ako 36 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %