Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
15.03.2019 06:05

Pre návštevníkov Vihorlatskej hvezdárne pripravili pestrý program


Vihorlatská hvezdáreň v Humennom - logo


Pre návštevníkov Vihorlatskej hvezdárne v Humennom pripravili jej pracovníci v spolupráci s mestom na Deň hvezdární a planetárií, naplánovaný na poslednú nedeľu pred jarnou rovnodennosťou (17. 3.), zaujímavý program.


Pokračovať bude aj v pondelok (18. 3.). TASR o tom informoval riaditeľ  hvezdárne Igor Kudzej.       

Pre priaznivcov astronómie tak robia v metropole horného Zemplína už piatykrát. "Podujatie začína v nedeľu o 9.00 h v aule Hvezdárne v Humennom astrorozprávkami. Sú to krátke filmové pásma, ktoré zábavným spôsobom informujú tých najmenších o základných pohyboch Zeme, slnečnej sústave, kozmonautike," priblížil Kudzej s tým, že program pokračuje teleskopickým pozorovaním Slnka. "Návštevník si cez ďalekohľad môže pozrieť, ako vyzerá slnečná fotosféra nášho Slnka, uvidí momentálnu aktivitu (škvrny, protuberancie) a dozvie sa, ako Slnko funguje," vysvetlil.       

Pripravená je aj prednáška o lete na Mesiac Apollo 11 a v prípade priaznivých meteorologických podmienok program ukončia večerným pozorovaním nočnej oblohy. Zameriavať sa pri ňom podľa riaditeľa budú na aktuálne objekty jarnej oblohy, ako je hmlovina v Orióne, Mars, Mesiac a pod. "Sviatok astronómie pokračuje v pondelok vernisážou prác výtvarnej súťaže Vesmír očami detí v Mestskom kultúrnom stredisku a prednáškou na Gymnáziu arm. gen. L. Svobodu," spomenul.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.12.2019
V silvestrovskej ponuke Zemplína je turistika, kultúra, šport, súťaž i ples
Ponuka podujatí, ktorými sa na hornom a dolnom Zemplíne bude dať rozlúčiť s rokom 2019, zahŕňa okrem tradičných silvestrovských osláv na námestiach miest a obcí aj turistiku, kultúru, šport, súťaž či ples.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
12.08.2021
Hvezdáreň pozýva na nočné pozorovanie Perzeíd
Na nočné pozorovanie Perzeíd pozýva vo štvrtok verejnosť hlohovská Hvezdáreň a planetárium, nesúca meno Milana Rastislava Štefánika. Od 21.00 h môžu záujemcovia v jej exteriéri sledovať meteorický roj s výkladom Petra Habaja.
viac
09.02.2022
Svetelný smog má mnoho negatívnych environmentálnych dosahov
Strata prirodzenej nočnej tmy v dôsledku svetelného smogu má okrem ekonomického rozmeru v podobe finančných strát zo zbytočného osvetlenia i mnoho environmentálnych dosahov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %