Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.12.2018 01:05

Poznáme víťazov súťaže Envirospektrum 2018


Snímka Kvapôčka, s ktorou súťažil Oliver Šlosár zo Súkromného bilingválneho gymnázia v Galante.


Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo spolu s organizačným garantom - Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) víťazov národnej fotografickej súťaže pre deti a mládež Envirospektrum 2018.


Hlavnou úlohou prvého ročníka súťaže bolo zachytiť prostredníctvom fotoaparátu vplyv klimatickej zmeny na naše životné prostredie a jeho kvalitu. 

Podľa predsedu poroty a koordinátora súťaže Andreja Šijaka „pri výbere víťazných prác posudzovali najmä originálny pohľad mladej generácie na túto tému, zachytenie dopadov klimatickej zmeny, ako aj vzácnych ekosystémov našej prírody, ktoré nás pred nimi chránia“.

V najmladšej súťažnej kategórii od 6 do 10 rokov udelila odborná porota prvé miesto Sebastiánovi Royovi z Trnavy za snímku Zapaľovač. S fotografiou Sila prírody vyhrala kategóriu od 11 do 15 rokov Lívia Kokinčáková zo Strednej umeleckej školy v Prešove a v kategórii od 16 do 19 rokov najviac presvedčila porotu snímka Kvapôčka, s ktorou súťažil Oliver Šlosár zo Súkromného bilingválneho gymnázia v Galante. Špeciálnu cenu SAŽP udelila Kristíne Dovalovej zo Základnej školy s materskou školou v Badíne za fotografiu Zem v našich rukách. Špeciálnu cenu poroty si prevezme za snímku Návrat do minulostiJakub Kohút zo Základnej školy s materskou školou v Slatine nad Bebravou. Do prvého ročníka Envirospektra 2018 prihlásilo svoje fotografické práce 111 súťažiacich z celého Slovenska.

Poslaním národnej súťaže Envirospektrum je vštepovať deťom vzťah k prírode a životnému prostrediu. Zároveň má ambíciu nasmerovať ich do prírody, najmä počas prázdnin a potom oceniť ich zážitky, dobrodružstvá a postrehy zaznamenané fotoaparátom. Organizátori súťaže chcú zistiť ako jednotlivec, dieťa, tínedžer vníma prírodu v dnešnej dobe preplnenej modernými technológiami, čo považuje za pekné, zaujímavé a inšpirujúce a čo je podľa neho potrebné zmeniť.

Autor: (sazp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2018
Spišskú Belú a Heľpu ocenili ako komunity priateľské k deťom a mladým ľuďom
Už po tretíkrát boli na Slovensku ocenené obce a mestá, ktoré sa môžu tešiť z označenia Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom. Za rok 2017 ho udelili mestu Spišská Belá a obci Heľpa.
viac
19.02.2019
Zima verzus jar hľadáčikom fotoaparátu
Ministerstvo životného prostredia SR vyhlasuje spolu s organizačným garantom – Slovenskou agentúrou životného prostredia 2. kolo národnej fotografickej súťaže pre deti a mládež Envirospektrum 2019.
viac
14.05.2019
Zapoj sa do fotografickej súťaže ENVIROSPEKTRUM 2019
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyzýva deti a mládež, aby využili posledné dni k zapojeniu do 2. kola národnej fotografickej súťaže ENVIROSPEKTRUM 2019. Súťažné práce majú zachytávať premeny prírody na prelome ročných období v zmysle témy Zima verzus jar.
viac
07.10.2019
Environspektrum 2019 s farbou a vôňou jesene
Slovenská agentúra životného prostredia vyhlásila 1. októbra 2019 tretie kolo národnej fotografickej súťaže Envirospektrum na tému Jeseň obdobie farieb, vôní a chutí. Súťaž je určená pre žiakov základných a stredných škôl vo veku od 6 do 19 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %