Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.05.2018 11:32

Považskobystrické časti Horný a Dolný Moštenec by mali odkanalizovať tento rok


Ilustračná snímka (tasr)


Považskobystrické mestské časti Dolný Moštenec, Horný Moštenec a Považská Teplá sú poslednými, ktoré nemali kanalizáciu. Oba Moštence by mohli byť odkanalizované do konca roka, v Považskej Teplej chcú s prácami na budovaní kanalizácie začať v budúcom roku.


Podľa primátora Považskej Bystrice Karola Janasa práce na odkanalizovaní Dolného Moštenca sú v záverečnej etape. "Kontinuálne pokračujeme v tom, čo sme odštartovali v minulom roku. V Dolnom Moštenci je už väčšina prác hotová, presunuli sme sa do Horného Moštenca. Najskôr sme museli urobiť odbočenia z hlavnej cesty, pretože na jeseň je v pláne jej asfaltovanie. Cesta patrí pod správu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý má na starosti jej rekonštrukciu. S kanalizáciou sa preto začínalo v bočných uličkách, kde sa následne zrealizujú prípojky k jednotlivým domom," uviedol Janas.       

Na investíciu zlúčila prostriedky samospráva a Považská vodárenská spoločnosť (PVS), ktorej najväčším akcionárom je mesto. Mesto zafinancovalo projekt a zabezpečí aj asfaltovanie komunikácií po dokončení projektu.       

"V minulom roku sa preinvestovalo viac ako 300.000 eur a v tomto roku chceme preinvestovať približne rovnakú sumu. V Dolnom Moštenci sme v minulom roku postavili 1200 metrov kanalizácie a 65 prípojok. Momentálne prebieha verejné obstarávanie na asfaltovacie práce. My sme stavbu ukončili a kanalizáciu spustili do skúšobnej prevádzky. Majiteľom nehnuteľností sme poslali výzvu na napojenie, takže očakávame, že ľudia budú kontaktovať našich technikov a budeme technicky odsúhlasovať pripojenia," priblížil výrobno-technický riaditeľ PVS Jaroslav Lagíň.       

V Hornom Moštenci sa podľa neho budú môcť ľudia pripájať možno už na jeseň, všetko závisí od legislatívy. "Projekt bol vypracovaný pred desiatimi až 12 rokmi, tak sme ho museli obnovovať. Kanalizácia je zariadenie, ktoré ide najhlbšie do ciest a už je tu vodovod, plyn, sú tu iné siete a káble, takže vždy je tu aj technický problém. Museli sme vytýčiť tieto siete a potom opatrne robiť, aby sme ich nepoškodili," doplnil Lagíň s tým, že vyriešiť musia zmeny technológie čerpacej stanice i niektoré majetkovoprávne vysporiadania.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
V Považskej Bystrici pribudne 86 nájomných bytov vyššej a strednej kategórie
V Považskej Bystrici sa po niekoľkoročnej stagnácii opäť rozbieha výstavba nájomných bytov. Po bytovom dome na sídlisku SNP pri športovej hale začali s výstavbou bytových domov ďalšie dve súkromné spoločnosti.
viac
08.04.2020
Radnica investuje 350 000 eur do rekonštrukcie hasičských zbrojníc
Mesto Považská Bystrica investuje v tomto roku 350 000 eur do rekonštrukcií a výstavby šiestich hasičských zbrojníc. Radnica získala 180 000 eur ako dotáciu z ministerstva vnútra, ďalších 170 000 eur investuje z vlastných zdrojov.
viac
21.04.2020
Výstavba kanalizácie obmedzí na pol roka dopravu na ceste I/61
Okresný dopravný inšpektorát v Považskej Bystrici upozorňuje na dopravné obmedzenia na ceste I/61 medzi Považskou Bystricou a mestskou časťou Považská Teplá. Začali sa v pondelok (20. 4.) a potrvajú až do konca októbra.
viac
28.12.2020
TSK žiada o financie pre cykloprojekty na Považí a hornej Nitre
Siedmy úsek Vážskej cyklomagistrály a cyklotrasa na hornej Nitre sú prioritami Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v budovaní cyklistickej infraštruktúry v budúcom roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %