Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
13.07.2017 06:37

Potulnou galériou proti rasizmu či extrémizmu


Potulná galéria nomadSPACE.


Prostredníctvom výtvarného umenia sa v najbližších dvoch týždňoch môžu ľudia oboznámiť s tým, ako rozlišovať rozdiely medzi hoaxom, hejtom, konšpiračnou teóriou či dezinformáciou.


Potulná galéria nomadSPACE, ktorú podporil aj Bratislavský samosprávny kraj, navštevuje slovenské námestia v mestách, mestečkách a dedinách. Jej cieľom je upozorňovať na nebezpečenstvo xenofóbie, rasizmu a extrémizmu a spomaliť ich nárast. Projekt potrvá do 23. júla 2017.

“Bratislavská župa si uvedomuje riziká, ktoré so sebou nesie nárast extrémizmu v akejkoľvek podobe pre demokratickú spoločnosť, preto podporuje aktivity na podporu kritického myslenia a proti šíreniu extrémizmu najmä medzi mladými. Dôkazom toho je aj župnými poslancami schválený protiextrémistický projekt Pamätajme!. Ďalej inscenácia Natálka, ktorú mali možnosť vidieť žiaci našich škôl, verejnosť, ale aj návštevníci festivalu Pohoda. Je dôležité, aby spoločnosť poznala následky totalitného extrémizmu z minulosti, a aby ľudia dokázali kriticky myslieť a vedieť odhaliť pokusy o oslabenie slobodnej a demokratickej spoločnosti,“ povedal Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Potulná galéria nomadSPACE cestuje po Slovensku od 10. júla do 23. júla 2017 a každý deň navštívi iné miesto. Otvorená bude vždy od 12. do 20. hodiny. V priestore malého nákladného auta a jeho okolí predstavuje výstavu súčasných vizuálnych umelcov bojujúcich proti xenofóbii, rasizmu a extrémizmu. Počas dvoch týždňov navštívi výstava 14 miest. Už ju mohli vidieť v Plaveckom Štvrtku a Rohožníku. Aktuálne sa potulná galéria nachádza v Jalovci a pokračovať bude v Liptovskom Hrádku, Čiernom Balogu, Kokave nad Rimavicou, Tisovci, Lubeníku, Jelšave, Dobšinej, Smolníku a Gelnici. Do Bratislavského kraja zavíta predposledný júlový víkend. V sobotu 22. júla 2017 si ju bude možné pozrieť v Plaveckom Mikuláši od 14. do 20. hodiny a v nedeľu 23. júla 2017 v Bratislave, ktorá je jej poslednou zastávkou a o 18. hodine sa zároveň uskutoční jej finisáž.

Výstavu budú sprevádzať paralelné workshopy a prednášky či debaty s cieľom sprístupniť prezentovanú problematiku čo najširšiemu publiku, aby vedeli nájsť odpovede na otázku, čo je správne, čo nebezpečné, čo je dobré a čo zlé. Poslaním výstavy je sprístupniť kultúrne hodnoty aj ľuďom, ktorí žijú v regiónoch bez dostatočného prístupu ku kultúre a informáciám, ktorí nemôžu cestovať za kultúrou a ktorých schopnosť kriticky rozlíšiť informácie od dezinformácii je výrazne limitovaná.

Organizátori si pripravili participatívnu inštaláciu Lukáša Houdeka a interaktívnu hru Danky Krajčovej, ktoré priblížia problémy utečencov. Predstavia Shootyho karikatúry, dnes už komickú konšpiráciu “amerického brouka" pripomenú Jarmila Mitríková a David Demjanovič. Rakúska autorka Anna Witt sa vo svojej performance a participatívnej fotoakcii bude pýtať ľudí, čo bola pre nich najdôležitejšia otázka keď mali 16 rokov. Kundy Crew uskutočnia svoje povestné workshopy a pre deti sú pripravené detské tvorivé dielne.

 

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
24.05.2017
Informovanosť mladej generácie je dôležitá
V pondelok sa začali Dni otvorených dverí Ústavu pamäti národa 2017, ktorých partnerom je aj Bratislavský samosprávny kraj. Počas piatich dní sa predovšetkým študenti stredných škôl oboznámia s činnosťou Ústavu pamäti národa a výsledkami práce jeho odborných zamestnancov.
viac
14.09.2020
Ľuboš Lorenz z Potulnej galérie: Chceme byť súčasťou niečoho väčšieho
Potulná galéria je projekt, ktorý formou grafického a hudobného umenia upozorňuje na potrebu kriticky myslieť a hovoriť o extrémizme, rasizme, neznášanlivosti či tolerancií k menšinám.
viac
12.06.2021
Galéria Caraffka pozýva na unikátnu výstavu Autizmus v umení a diele
Mestská galéria Caraffka pozýva všetkých milovníkov umenia na unikátnu výstavu s názvom Autizmus v umení a diele.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %