Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.08.2018 01:50

Potulky svetom v Rosenfeldovom paláci


lustarčný záber z výstavy.


Najkrajšie zážitky zo svojich ciest po svete zvečnil žilinský umelec Mojmír Vlkolaček do svojich diel. Časť z tejto jeho tvorby približuje prebiehajúca výstava v Rosenfeldovom paláci, ktorej vernisáž sa konala minulý týždeň.


Spomedzi približne dvadsať obrazov tu divák nájde kresby zobrazujúce krásy z Turecka, Grécka či Bosny a Hercegoviny. Sú to krajiny, ktoré maliar miloval a ktoré mu prirástli k srdcu. Zo všetkých miest na svete však najviac miloval Žilinu. Podľa slov jeho manželky Mileny Sadloňovej, práve umenie a Žilina boli jeho najväčšími láskami. „Jeho snom a víziou bolo, aby Žilina mala svoju mestskú galériu, kde by sa mohli prezentovať miestni umelci a aby jeho diela po jeho smrti skončili v Žiline, ktorú tak veľmi miloval. Obe jeho želania sa plnia,“ uviedla na vernisáži.

Autorova manželka Milena Sadloňová a viceprimátor Žiliny Patrik Groma

Mojmír Vlkolaček zomrel pred jedenástimi rokmi. Okrem iného bol aj autorom množstva obrazov starej Žiliny, ktorú si pamätal od svojej mladosti. „Časť svojej tvorby daroval mestu a tieto jeho diela sú vystavené na Radnici mesta Žilina. Vo svojej tvorbe zobrazoval najmä realistickú podobu mesta, ale zobrazoval i neexistujúce ulice a domy, ktoré však historicky existovali. Aj vďaka jeho obrazom tak vedia i dnešní obyvatelia mesta ako naša Žilina v minulosti vyzerala,“ skonštatoval zástupca žilinského primátora Patrik Groma.

Mojmír Vlkolaček (1915 – 2007) mal rád umenie, nevynechal skoro žiadnu vernisáž v Žiline. Aktívne učil na vtedajšej Ľudovej škole umenia, kde vštepil základy kresby a maľby viacerým súčasným významným umelcom.

Autor: (Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2017
Veľkonočnú výstavu vytvorili klienti domovov sociálnych služieb
V priestoroch foyer Žilinského samosprávneho kraja začala 16. marca tradičná výstava Veľká noc v zariadeniach sociálnych služieb. Od 16. marca do 18. apríla ponúka 27 stánkov unikátne ručne vyrobené dekorácie s tematikou Veľkej noci.
viac
16.04.2018
AMFO 2018
V tomto roku sa koná už 46. ročník celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2018, čím sa táto súťaž radí medzi najstaršie a rozsahom najväčšie celoštátne súťažné prehliadky svojho druhu na Slovensku.
viac
28.05.2018
Bábky v podkroví Rosenfeldovho paláca ožívajú
Podkrovie Rosenfeldovho paláca poodkrylo tajomný svet bábok v podobe stálej výstavy. Unikátnu expozíciu „Bábky v podkroví“ slávnostne otvoril žilinský primátor Igor Choma. Výstava prevedie návštevníkov históriou Bábkového divadla Žilina, najstaršieho profesionálneho bábkového divadla na Slovensku.
viac
18.11.2023
Čas vianočný 2023
Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja srdečne pozýva všetkých záujemcov o tradičnú ľudovú tvorbu na vernisáž výstavy Čas vianočný, ktorá sa uskutoční 1. decembra 2023 o 16,30 hod. v Makovického dome v Žiline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %