Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.12.2016 10:00

Pôst na Štedrý deň dodržiava až 74 percent Slovákov


Ilustračná snímka (st).


Pôst na Štedrý deň dodržiava až 74 percent Slovákov a na polnočnej svätej omši sa zúčastňuje 68 percent obyvateľov, a to najmä na východe Slovenska.


      Vyplýva to z najnovšieho telefonického prieskumu spoločnosti eCall Slovakia, ktorý sa uskutočnil na reprezentatívnej vzorke 1200 respondentov. TASR o tom informoval generálny manažér tejto spoločnosti Ľuboš Pajerský.       

"Nie je veľkým prekvapením, že v dnešnej digitálnej dobe posiela viac ako polovica ľudí vianočné priania svojim blízkym a priateľom práve cez sms alebo emailom. Krásny zvyk sa traduje na východe Slovenska, kde až 26 percent opýtaných si nájde čas na osobné popriatie šťastných a veselých sviatkov," uviedol ďalej Pajerský.       

Z prieskumu vyplynulo, že až 45 percent Slovákov zdobí vianočný stromček 23. decembra. Aj keď iba dve percentá, ale predsa sa našli aj takí, ktorí vianočný stromček nezdobia z rôznych dôvodov. Na štedrovečerných stoloch si Slováci najčastejšie doprajú kapustnicu, prípadne šošovicovú polievku. Samozrejmosťou je zemiakový šalát a ryba, najčastejšie kapor. Nezabúdajú ani na tradičné oblátky s medom a cesnakom, či vychýrené bobáľky s makom.       

Až 42 percent opýtaných nedodržiava žiadne špeciálne vianočné tradície. Z tých, ktorí tradície predsa len dodržiavajú, sa najčastejšie opakovali odpovede ako prekrojenie jabĺčka pre zdravie rodiny, ukladanie šupín z kapra, prípadne peňazí pod obrus pre dostatok peňazí počas ďalšieho roka, maľovanie medového kríža na čelo pre pokoru a dobrotu, či hádzanie orechov do kúta pre hojnosť v dome.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
Dobrovoľníci navaria bezdomovcom kompletné Štedrovečerné menu
Liptovskomikulášski bezdomovci si v utorok 20. decembra vychutnajú pravý sviatočný obed. Dobrovoľníci v týchto dňoch pripravujú všetko tak, aby mohli aj ľudia bez prístrešia osláviť prichádzajúce vianočné sviatky.
viac
23.12.2016
Vianočné stretnutie s osamelými Bratislavčanmi
Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal aj tento rok pozval k sviatočnému stolu osamelých občanov mesta, aby si spoločne vychutnali vianočnú atmosféru a spoločne sa porozprávali o tom, aký bol uplynulý rok a čo si prajú v novom roku.
viac
23.12.2018
Vianočný príhovor predsedu ZMOS
Každá sviečka, ktorá rozžiari náš adventný veniec, nám ukazuje, ako sa blížime k najkrajším sviatkom v roku. Žijeme v uponáhľanej dobe, keď nám povinnosti a úlohy stále viac odkrajujú z času, ktorý by sme chceli stráviť s priateľmi a blízkymi.
viac
07.01.2023
6. januára začali sláviť Vianoce pravoslávni veriaci na Slovensku
V pravoslávnej cirkvi na Slovensku vrcholí v týchto dňoch 40-dňové obdobie pôstu pred vianočnými sviatkami. Veriaci počas neho dodržiavajú zdržanlivosť od mäsa i mliečnych výrobkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %