Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.07.2018 03:00

Posledné 26. kolo z pilotného projektu Zelená domácnostiam štartuje onedlho


Ilustračná snímka.


Posledné tohtoročné milióny EUR na tepelné zariadenia potešia príjemcov. Posledné kolo projektu Zelená domácnostiam v tomto roku, v celkovom poradí už 26.,vyhlásila Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) na utorok 7. augusta 2018 o 15.00 hod.


Ide o mimoriadne kolo navyše oproti pôvodným plánom, v ktorom sa budú rozdeľovať prostriedky z nevyužitých poukážok z predchádzajúcich kôl. Týka sa iba domácností mimo Bratislavského kraja, ktoré si chcú inštalovať zariadenia na výrobu tepla (slnečné kolektory, tepelné čerpadlá a kotly ma biomasu).

Alfréd Gottas, riaditeľ najväčšieho domáceho výrobcu slnečných kolektorov, firmy THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o. upozorňuje: ,,Vzhľadom na ukončenie úvodného projektu a prestávku, ktorá bude nasledovať, by sa mali prihlásiť iba tí záujemcovia, ktorí sú si istí, že stihnú poukážky využiť. Inak nevyužité a vyčlenené prostriedky pre posledné kolo s najväčšou pravdepodobnosťou prepadnú. Na budúci rok by mala Zelená domácnostiam pokračovať, ale už s novými prostriedkami. Zámer nového projektu s celkovým rozpočtom 48 miliónov EUR bol schválený. V rámci projektu by mohlo byť do roku 2023 podporených ďalších 25-tisíc inštalácií v domácnostiach mimo Bratislavského samosprávneho kraja. Pre úspešnú realizáciu zariadení na OZE v tohtoročnom poslednom kole je preto dôležité mať ešte pred jeho spustením vybrané zariadenie a inštalačnú firmu, ktorá ho stihne v trojmesačnej lehote aj nainštalovať. Nepodceňujte túto skutočnosť, v lete solárna sezóna vrcholí a voľných kapacít spoľahlivých serióznych firiem nie je až tak veľa. Pre podporu OZE je dôležité, aby sa naozaj minuli všetky peniaze, ktoré sú k dispozícii. Čiže prihlasovať by sa mali iba tí, čo poukážky skutočne využijú.“

Ďalej zdôrazňuje, že čiastka vyčlenená pre 26. kolo bude závisieť od toho, koľko prostriedkov zostane nevyužitých z už vydaných poukážok. Termín rezervácie poukážok platí do 6. septembra 2018 a podanie žiadosti o preplatenie sa musí stihnúť do 7. novembra 2018.

Na úskalia posledného kola upozornila aj SIEA prostredníctvom vedúceho oddelenia komunikácie Stanislava Jurikoviča: „Napriek tomu, že projekt tento rok končí, naďalej evidujeme vysoký záujem o poukážky. V poslednom kole je mimoriadne dôležité, aby o poukážku požiadali iba domácnosti, ktoré dokážu v spolupráci so zhotoviteľom inštaláciu do 3 mesiacov určite zrealizovať. Tak bude možné využiť čo najviac prostriedkov vyčlenených na pilotný projekt.“

Podľa údajov SIEA doteraz bolo v rámci pilotného projektu preplatených 13 795 poukážok v celkovej hodnote viac ako 30,5 milióna EUR. Vydaných je 2 750 ďalších poukážok v hodnote 6,7 milióna EUR na zariadenia, ktoré sa momentálne inštalujú. Ku koncu roka by malo byť spolu podporených viac ako 18-tisíc inštalácií. Celkový rozpočet pilotného projektu, ktorý je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia, je 45 miliónov EUR.

Slnečné kolektory z produkcie THERMO|SOLARU Žiar, s. r. o. patria k najčastejšie inštalovaných zariadeniam na využívanie OZE na Slovensku a túto pozíciu si držia aj počas realizácie programu Zelená domácnostiam. Je to preto, že firma je synonymom kvality, má aj najlepšie parametre ceny a kvality, ale aj životnosti a vynikajúce referencie. Navyše na svoje zariadenia poskytuje záruku až 12 rokov, servis a poradenstvo. Zariadenie z akciovej ponuky s 3 kolektormi TS 300 a 300-litrovým zásobníkom na teplú vodu si môžu zákazníci zaobstarať na kľúč už za cca 4 000 eur. Štát pritom preplatí 1 750 eur (max. 50 % z konečnej ceny s montážou). Pri takmer nulových úrokoch z vkladov v bankách je to najlepšia investícia a bude prinášať úžitok ďalších najmenej 40 rokov. Pri využití poukážok sa tieto zariadenia stávajú nielen ekologickými, ale aj ekonomicky zaujímavými.

,,Iba v regióne stredného Slovenska 27 členný tím našich zamestnancov a najbližších inštalačných partnerov zrealizuje v sezóne denne 7 inštalácií a popri tom ešte vybaví každodenne v priemere 36 dopytov. Nie je nutné, aby zákazník vopred poznal všetky parametre a detaily solárnych systémov pri uvažovaní o ich inštalácii. Na to máme odborníkov, aby mu poradili. Veď len pri slnečných kolektoroch má na výber spolu viac ako 300 typov registrovaných slnečných kolektorov. Záujemcom o kolektory poskytujeme kontakty na vhodné firmy z ich regiónu. Tým im šetríme náklady na dopravu a servis a môžu si tiež pozrieť referenčné inštalácie našich partnerov blízko svojho bydliska, alebo sa informovať u doterajších zákazníkov na spokojnosť s montážou a samotným systémom,“ konštatuje A. Gottas.

Zdôrazňuje, že pre úspech pri žiadostiach o poukážky THERMO|SOLAR radí zákazníkom, aby sa obrátili čo najskôr na seriózneho zhotoviteľa, ktorý im poradí, aké zariadenie je pre ich domácnosť najvhodnejšie. ,,Nechajte si vypracovať v predstihu ponuku na mieru. Ak chcete uspieť v konkrétnom kole, mali by ste sa včas pripraviť, mať k dispozícii dobrý počítač a kvalitné pripojenie na sieť, aby ste sa mohli hneď registrovať, keď kolo o 15.00 hod. začne. Spočiatku trvali kolá iba niekoľko minút, zatiaľ posledné 23 hodín. Nespoliehajte sa však na to a začnite včas,“ uzatvára A. Gottas.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Autor: (ts-thermosolar)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC
Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa v utorok (17. 1. 2017) podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.
viac
15.05.2018
Projekt Zelená domácnostiam pomáha nahradiť uhlie obnoviteľnými zdrojmi energie
Domácnosti, ktoré chcú už nasledujúcu sezónu využívať kotol na biomasu alebo tepelné čerpadlo, môžu o príspevok z národného projektu Zelená domácnostiam najbližšie požiadať v špeciálnom kole 22. mája 2018.
viac
01.03.2019
Projekt Zelená domácnostiam II štartuje 19. marca
Národný projekt Zelená domácnostiam II na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) štartuje prvým kolom 19. marca 2019. Záujemcovia o poukážky na slnečné kolektory si rozdelia tento rok 3,1 mil. eur
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %