Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.03.2019 04:00

Poslanci ŽSK schválili pôžičku 15 miliónov eur na opravu ciest a mostov


Ilustračná snímka


Poslanci Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválili na pondelkovom zasadnutí návratnú pôžičku od Ministerstva financií SR na rekonštrukciu mostných objektov a ciest II. a III. triedy v pôsobnosti ŽSK v sume do 15 miliónov eur.


Predsedníčku ŽSK Eriku Jurinovú zároveň splnomocnili podpísať Zmluvu o návratnej finančnej výpomoci medzi Ministerstvom financií SR a ŽSK. "Úver z ministerstva financií bude veľkým stimulom pre to, aby sa naštartovali rekonštrukcie ciest a hlavne mostov, ktorých nám z roka na rok pribúda práve v najvyššej kategórii pred zatvorením. Nie je úplne jasné, aký objem finančných prostriedkov nám ministerstvo nakoniec schváli, my žiadame 15 miliónov eur. Predpokladáme, že sa budú dať čerpať v troch až štyroch rokoch a boli by sme radi, keby sme ich mohli začať čerpať už tento rok," povedala Jurinová.       

Správa ciest (SC) ŽSK má aktuálne v správe takmer 1427 kilometrov (km) ciest II. a III. triedy a 786 mostných objektov. "Ich súčasný stavebnotechnický stav je neuspokojivý. Z celkovej dĺžky 318 km ciest II. triedy je 30,4 km v nevyhovujúcom a 3,1 km v havarijnom stave. Z ciest III. triedy v celkovej dĺžke takmer 1109 km je 153,3 km v nevyhovujúcom a 6,7 km v havarijnom stave. Z celkového počtu 786 mostov je 60 vo veľmi zlom stavebnotechnickom stave a 97 v zlom stavebnotechnickom stave," uvádza sa v dôvodovej správe k pôžičke od ministerstva financií.       

"Myslím si, že za tieto finančné zdroje sa nám podarí urobiť kus dobrej práce a motoristi pocítia zlepšenie dopravnej situácie v Žilinskom kraji. Máme inventarizáciu nevyhovujúcich úsekov ciest, mosty sú rozdelené do stupňov podľa toho, či sú v havarijnom alebo zlom stave. Samozrejme to musíme ešte skontrolovať, lebo zima bola dosť silná a niektoré úseky sa nám možno objavia v horšom stave, ako sme ich mali doteraz zmapované," dodal podpredseda ŽSK Igor Janckulík.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2018
ŽSK rozdelí žiadateľom v troch výzvach dotácie vo výške 322-tis. eur
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) rozdelí z tohtoročného rozpočtu žiadateľom vo výzvach Aktívny človek – aktívna spoločnosť, Kultúra a Regionálny rozvoj celkovo 322.000 eur. Zastupiteľstvo ŽSK schválilo výzvy na zasadnutí v pondelok 19. marca a oficiálne ich vyhlási vo štvrtok 22. marca.
viac
06.12.2019
Na zimnú údržbu bude nasadených aj 14 nových sypačov
Žilinský samosprávny kraj modernizuje vozový park. Do terénu vyšle aj štrnásť nových sypačov. Od nových vozidiel na zimnú údržbu si sľubuje kvalitnejšiu údržbu aj lepšie podmienky pre vodičov.
viac
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
07.07.2022
PSK preinvestuje na opravu ciest a mostov v kraji viac ako 6,4 milióna eur
Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) zrekonštruuje viaceré úseky ciest a mosty v kraji. V stredu boli zhotoviteľom odovzdané na realizáciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %