Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
20.06.2016 07:01

Poslanci stoja na strane občanov a sú proti ťažobným záujmom investora


Ilustračná snímka: (tasr).


Prešovskí krajskí poslanci sa na dnešnom zastupiteľstve postavili za pisateľov otvoreného listu, ktorí nesúhlasia s prieskumnými prácami na území, kde sa nachádzajú ložiská ropy a zemného plynu.


Činnosť súvisí s aktivitami americkej spoločnosti Alpine Oil & Gas, s.r.o., ktorá tu robí prieskum. Ide o územia v okresoch Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce a Snina.       

V prijatom uznesení sa uvádza, že „PSK využije všetky svoje možnosti na presadenie vyňatia dotknutých obcí z prieskumných ťažobných území.“ Uznesenie podporili všetci prítomní poslanci. Otvorený list aktivisti adresovali predsedovi PSK Petrovi Chudíkovi, ktorý uviedol, že z úrovne regionálnej samosprávy nemajú väčšie kompetencie, ale chcú sa deklaratívne postaviť za stanovisko uznesenia 27. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a za uznesenia združení miest a obcí jednotlivých regiónov.        

Predseda ZMOS a prešovský krajský poslanec Michal Sýkora k tomu povedal, že tieto problémy s ťažobnými spoločnosťami sa vyskytli prevažne na východnom Slovensku. Odtiaľ prišla aj iniciatíva, aby obec dávala záväzné stanovisko k takýmto aktivitám. „Mestá a obce nám avizovali, že majú problém a že sa budú obracať s iniciatívou na kompetentných. Obrátili sa aj na ZMOS a my sme prijali uznesenie na sneme. Dnes rokujeme na zastupiteľstve a podporuje sa táto snaha, aby sa zmenila legislatíva, aby stanovisko obce a mesta bolo záväzné pri riešení takejto problematiky,“ povedal Sýkora.      

Ďalej pripomenul, že to nie je nový problém, tento stav trvá od roku 2006, keď americká spoločnosť dostala licenciu na prieskum v lokalite severovýchodného Slovenska. Podľa jeho názoru je potrebné, aby zastupiteľstvá prijímali uznesenia a aby občania boli aktívni. ZMOS tieto ich požiadavky uplatnil pri tvorbe legislatívy, predovšetkým vo vzťahu k ministerstvu životného prostredia. Žiaľ, nebol úspešný. Takýto systém pokračuje ďalej. Preto bude potrebné upraviť legislatívu, lebo nespokojnosť ľudí je stále väčšia.       

Poslanec Martin Šmilňák z okresu Bardejov zastáva názor, že aj deklaratívny postoj poslancov má zmysel. „Ak vidíte, čo sa deje v tých obciach, kde obyvatelia sú proti tejto ťažbe, dokonca aj proti prieskumným vrtom, nemôžete ostať ticho. Napriek tomu, že dotknuté obce majú nedostatok pracovných miest a táto potenciálna ťažba by mohla pracovné miesta priniesť, sú proti vrtom. To je znak toho, že si životné prostredie vážia viac ako pracovnú príležitosť. „My ako poslanci PSK sa musíme postaviť za vôľu občanov Prešovského kraja. Myslím si, že preto za to hlasovali všetci poslanci PSK,“ uviedol.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora na Slovensku: Životné prostredie
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri tentokrát so zameraním na životné prostredie.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
30.09.2021
Východniari urobili v rámci súťaže 10 000 PRE ZDRAVIE vyše 10 miliónov krokov
Aktívnejší bol Košický kraj, ale najvyšší počet krokov zvládol urobiť účastník z Prešovského kraja.
viac
04.01.2022
ZMOS prichádza s enviroakadémiou
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza s enviroakadémiou. Cieľom tejto agendy bude pokrytie kľúčových aspektov životného prostredia z hľadiska miestnej územnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %