Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.04.2018 07:55

Poslanci MsZ schválili opatrenia na eliminovanie diviakov na území mesta


Ilustračná snímka, zdroj: Zilinak


Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline schválili na pondelkovom (23. 4.) zasadnutí návrh opatrení, ktoré by mali pomôcť eliminovať výskyt diviačej zveri na území mesta.


Podľa poslanca Martina Kapitulíka návrh vyplýva z toho, že diviaky voľne behajú po sídlisku Hájik a mestských častiach. "Opatrenia spočívajú napríklad v pilotnom osadení polopodzemných kontajnerov na sídlisku Hájik, v Bánovej a Závodí. Čo je zároveň moderné, estetické a veľmi efektívne riešenie nakladania s odpadom. Potom v oprave súčasného plota na Hájiku, v ktorom sú diery. A jeho predĺžení o elektrický ohradník, ktorý zabezpečí na základe dotácie mesta poľovnícke združenie," vysvetlil Kapitulík.      

 "Ďalším opatrením je pravidelné kosenie a odpratávanie trávy, aby sme odtiaľ dostali larvy, ktoré lákajú diviačiu zver. Spolu s urbariátom zabezpečíme vykosenie náletových drevín na pozemkoch v ich správe. Na tento účel im poskytneme dotáciu, nakoľko to chceme rýchlo a efektívne riešiť. Ihneď po skončení vegetačného obdobia, kedy sa bude môcť kosiť. Práve v týchto náletových krovinách sa diviaky ukrývajú priamo v blízkosti obývanej zóny," doplnil Kapitulík.       

Primátor Žiliny Igor Choma zdôraznil, že mesto bude nápomocné akýmkoľvek riešeniam, ktoré môžu eliminovať problém s diviačou zverou. "Pretože časom môže byť ohrozené zdravie alebo dokonca aj život niektorých občanov Žiliny. Preto je naozaj namieste podporiť návrhy, ktoré majú logiku a racio. V každom prípade stojí za to si ich odskúšať, či budú reálne v praxi účinné. Či už hovoríme o ohradníku, polozapustených kontajneroch, či vyčistení plôch," uviedol Choma.       

Podotkol, že za najefektívnejšiu formu eliminácie diviačej zveri považuje ich riadený odstrel v súlade s platnou legislatívou. "Nadobro sa ich asi nezbavíme. To by naozaj muselo dôjsť k zásadnému zníženiu stavov diviačej zveri. Nielen v našej oblasti, ale možno aj v širšom okolí či v kraji, a to sa dá ťažko predpokladať. Preto si myslím, že akékoľvek opatrenie, ktoré prijme mesto súbežne s poľovníckymi združeniami, bude efektívne," dodal žilinský primátor.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
Žilina získa na projekt znižovania uhlíkových emisií príspevok 144 454 eur
Mesto Žilina získa na implementáciu projektu, zameraného na znižovanie uhlíkových emisií v mestách, finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 144 454 eur formou refundácie.
viac
16.04.2019
Poslanci MsZ v Žiline schválili zriadenie Útvaru hlavného architekta
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline schválili na pondelkovom rokovaní zriadenie Útvaru hlavného architekta (ÚHA) ako rozpočtovej organizácie mesta. Primátor Žiliny Peter Fiabáne považuje zriadenie ÚHA za jednu z podstatných vecí pri koncepčných zmenách.
viac
14.12.2021
Žilina bude v roku 2022 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom 95,93 milióna eur
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline o tom rozhodli v pondelok na zasadnutí prostredníctvom videokonferencie.
viac
14.12.2022
Žilina bude v roku 2023 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom 97,58 milióna eur
Mesto Žilina bude v roku 2023 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom 97,58 milióna eur. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline o tom rozhodli na utorňajšom zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %