Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.04.2019 04:50

Poslanci Trnavského samosprávneho kraja schválili pôžičku vo výške 15 mil. €


Ilustračná snímka (tasr)


Pôžička je určená na opravu ciest II. a III. triedy a mostov, ktoré sú v najhoršom stave. Zastupiteľstvo tiež schválilo nových riaditeľov kultúrnych inštitúcii, ktorí vzišli z výberových konaní a dotácie z podporných schém pre úspešných uchádzačov.


„Vyrokovali sme s Ministerstvom financií výhodnú bezúročnú pôžičku vo výške 15 mil. € na obdobie 10 rokov. Jednorázovo nám to pomôže, v najbližších 3 rokoch, opraviť cesty a mosty, ktoré sú v najhoršom stave. Nejde však o systémové riešenie stavu cestnej infraštruktúry v regiónoch,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Dvanásť kultúrnych inštitúcii v zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK má nové vedenie. Na základe výberových konaní poslanci dnes schválili nových riaditeľov, ktorí boli vybraní odbornou výberovou komisiou, aj s medzinárodnou účasťou. Trnavská župa tiež zaviedla nové systémové opatrenie - 5 ročné funkčné obdobie pre riaditeľov všetkých svojich inštitúcií, s jasne definovanou koncepciou rozvoja na toto obdobie. Týmto opatrením nastavujeme rovnaké pravidlá pre všetky rozpočtové aj príspevkové organizácie kraja.

„Som rád, že kultúrne inštitúcie majú nových riaditeľov, ktorí prešli transparentným a odborným výberovým konaním. Majú pred sebou 5-ročné funkčné obdobie s jasne definovanou koncepciou rozvoja. Je dôležité, že po uplynutí tohto obdobia budú riaditelia predkladať aj odpočet svojej práce,“ dodal J. Viskupič.

Poslanci tiež schválili pridelenie dotácií z podporných schém TTSK. Celkovo 750 tis. € sa rozdelí pre žiadateľov na projekty v oblasti kultúry, športu, v sociálnej oblasti a v ochrane zdravia. V porovnaní s rokom 2018 trnavská župa registruje zvýšený záujem o dotácie. Pre rok 2019 bolo prostredníctvom elektronického formulára podaných celkovo 1006 žiadostí, čo je medziročne nárast o 17%. Oprávnené subjekty podali žiadosti v hodnote skoro 3 mil. €. Pre tento kalendárny rok trnavská župa vyčlenila pre dotačné schémy celkovo 750 tis. €, čo je takmer o 180 tis. € viac, ako v predchádzajúcom roku.

Zastupiteľstvo schválilo aj výzvy na predkladanie žiadostí o dotáciu na podporu regionálneho rozvoja. Na účely všeobecne prospešných služieb a projektov, na podporu podnikania a zamestnanosti na území TTSK a zvyšovanie atraktivity územia a rozvoj cestovného ruchu v regiónoch trnavskej župy, si budú môcť miestne akčné skupiny (MAS), oblastné organizácie cestovného ruchu, či iné subjekty, ktoré pracujú v oblasti regionálneho rozvoja. Celkový objem finančných prostriedkov vyčlenených na poskytovanie dotácií predstavuje 500 000 €.

Autor: (ts-ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2020
Pri oprave výtlkov budú po novom využívať infražiariče
Výtlky na miestnych komunikáciách v Liptovskom Hrádku budú zamestnanci odboru technických služieb po novom opravovať pomocou infražiaričov. Mesto o tom informuje na oficiálnej webovej stránke.
viac
23.06.2020
Kraj zriadil fond prvej pomoci na podporu kultúry so sumou 165 000 eur
Prvá pomoc pre kultúru v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) má podobu 165 000 eur. Takouto sumou kraj podporí nezávislú kultúru i organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Informoval o tom v pondelok predseda TTSK Jozef Viskupič.
viac
10.09.2020
Trnavský kraj poskytne finančnú Prvú pomoc kultúre
Všetkých deväť žiadateľov podporí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v rámci výzvy pre profesionálne subjekty nezriaďovanej kultúry Prvá pomoc kultúre.
viac
09.09.2023
Mesto Bratislava plánuje čerpať nový úver vo výške osem miliónov eur
Mesto Bratislava plánuje čerpať nový investičný úver vo výške osem miliónov eur. Zabezpečiť ním chce financovanie projektov z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). V zozname uvádza cesty II. triedy - Púchovská, Trnavská a Račianska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %