Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.09.2018 09:25

Porota vyberala spomedzi desiatich finalistov Učiteľa Slovenska 2018


Učiteľ Slovenska vzíde spomedzi desiatich finalistov, ktorí boli vybratí zo stovky prihlásených. EASYFOTO TASR - Jozef Poliak


Víťaza národného kola prestížnej svetovej súťaže Global Teacher Prize vyberala medzinárodná porota v Centre vzdelávania v Zaježovej v okrese Zvolen. Učiteľ Slovenska vzíde spomedzi desiatich finalistov, ktorí boli vybratí zo stovky prihlásených.


"Odborná komisia mala na výber desiatich finalistov jasne stanovené kritériá," povedal pre TASR zakladateľ Komenského inštitútu, riaditeľ CEEV Živica a člen poroty Juraj Hipš. "Dôležité pre určenie víťaza bude to, aby v učebnom procese dokázal podnietiť všetkých žiakov, bez rozdielu talentu, záujmu a pod. Rovnako sa snažíme sledovať aj to, či kandidát na Učiteľa Slovenska je tímovým hráčom, či dokáže pre vec zapáliť a podnietiť aj iných učiteľov a rovnako sa snažíme sledovať, či tento učiteľ využíva aj nové formy výučby," priblížil.       

Podľa členky poroty Rebbecy Warbrick z londýnskej nadácie Varkey Foundation, ktorá stála pri zrode Global Teacher Prize, jedným z cieľov súťaže je zrovnoprávniť povolanie učiteľa s inými, dnes veľmi populárnymi a žiadanými profesiami a v jednotlivých krajinách ich zapojiť do samotnej tvorby osnov a vyučovacieho procesu.       

Medzi desiatimi slovenskými finalistami je osem žien - učiteliek a dvaja muži. Víťaza národného kola vyhlásia 2. októbra 2018 v Divadle Arena v Bratislave. Učiteľa Slovenska čaká odmena 5000 eur, cesta do Dubaja na finále Global Teacher Prize 2019 a možnosť získať až jeden milión dolárov.       

Do súťaže sa tento rok celosvetovo prihlásili učitelia z viac ako 170 krajín sveta. Národná súťaž sa koná v 33 krajinách, pri čom počet prihlášok v nich predstavuje číslo približne 30.000.       

Organizátori národného kola z CEEV Živica a Komenského inštitútu veria, že súťažou vznikne príležitosť ukázať svetu, že na Slovensku máme šikovných a svojmu povolaniu oddaných učiteľov. Zároveň ide o snahu posilniť status profesie učiteľa a sebavedomia pedagógov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Oravská Polhora zabojuje o Európsku cenu obnovy dediny
Oravskú Polhoru (okres Námestovo) navštívia zajtra (14. júna 2018) členovia súťažnej poroty Európskej ceny obnovy dediny. Najsevernejšia obec získala právo reprezentovať Slovenskú republiku v európskej súťaži po tom, čo získala titul Dedina roka 2017.
viac
02.10.2018
Víťazkou súťaže Učiteľ Slovenska sa stala Zuzana Tkáčová z košického gymnázia
Prvou víťazkou v súťaži Učiteľ Slovenska sa stala učiteľka informatiky na Gymnáziu sv. Edity Steinovej v Košiciach Zuzana Tkáčová. Ocenenie si prevzala v utorok večer v Bratislave a Slovensko bude reprezentovať v rámci medzinárodnej súťaže Global Teacher Prize v Dubaji.
viac
21.02.2020
Inšpiratívnych učiteľov je možné nominovať na ocenenie Učiteľ Slovenska
Inšpiratívnych pedagógov je možné nominovať do 6. apríla na ocenenie Učiteľ Slovenska. Počas prvých dvoch ročníkov bolo na cenu Učiteľ Slovenska nominovaných vyše 630 pedagógov, z toho 170 sa rozhodlo do projektu zapojiť, uvádza sa na webe ocenenia.
viac
22.09.2022
Výnimočných pedagógov možno aj tento rok nominovať na cenu Učiteľ Slovenska
Výnimočných pedagógov možno po piaty raz nominovať na cenu Učiteľ Slovenska. Nominácie je možné zasielať na webe ucitelslovenska.sk do 6. novembra. Informoval o tom Komenského inštitút Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica, ktorý ocenenie zastrešuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %