Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.12.2017 07:22

Poprad sa podľa hodnotenia INEKO teší z výborného finančného zdravia


Ilustračná snímka.


Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) prezentoval výsledky hodnotenia hospodárenia miest, obcí a územných celkov za rok 2016. Mesto Poprad sa podľa tohto hodnotenia teší z výborného finančného zdravia.


Medzi mestami s viac ako 50 000 obyvateľmi Poprad opakovane obhájil 1. miesto, v celkovom hodnotení finančnej stability 50 najväčších miest sa umiestnil na 6. priečke.       

„Finančné zdravie nášho mesta je výsledkom zodpovednej hospodárskej politiky samosprávy, ktorá vďaka tomu spláca staršie dlhy a znižuje zadlženosť na obyvateľa. Na strane druhej investuje a zveľaďuje majetok mesta. Aj vďaka tomu sme v aktuálnom hodnotení INEKO dosiahli historicky najlepšie výsledky v ukazovateľoch čistý majetok na obyvateľa a výsledok hospodárenia na obyvateľa,“ konštatoval primátor mesta Jozef Švagerko.         

Finančné zdravie mesta podľa hodnotenia INEKO vypovedá o tom, do akej miery je hospodárenie udržateľné a či mu hospodárenie spôsobuje, alebo nespôsobuje problémy. Finančné zdravie sa počíta kombináciou piatich vybraných indikátorov finančnej stability - celkového dlhu, dlhovej služby, záväzkov neuhradených 60 a viac dní po lehote splatnosti, okamžitej likvidity a základnej bilancie. INEKO hodnotí samosprávy na stupnici od 0 do 6, kde hodnoty nad 3 naznačujú, že mesto je prevažne zdravé. Poprad si svoje výborné finančné zdravie udržal a dosiahol skóre 5,4 bodu.       

„Jedným z radu prijatých opatrení týkajúcich sa hospodárenia mesta bolo aj vytvorenie mechanizmu tvorby cien, kde sa okrem znaleckého posudku prihliada aj na minimálne cenové hladiny stanovené pre jednotlivé urbanistické obvody mesta, čo prináša vyššie príjmy za predaj nehnuteľného majetku do rozpočtu mesta,“ zdôvodnil Švagerko.       

Čistý majetok na obyvateľa v Poprade predstavuje 2681 eur, výsledok hospodárenia na jedného obyvateľa je 162 eur, pričom slovenský priemer je 36 eur. Okrem toho z hodnotenia vyplýva, že celkový dlh na jedného občana Popradu je 31 eur, pre porovnanie slovenský priemer je 84 eur. Úverovú zaťaženosť mesta Poprad predstavujú úvery zo Štátneho fondu rozvoja bývania a na rekonštrukciu mestských komunikácií. Celkový dlh na obyvateľa klesol oproti roku 2015 z 38,2 na 31 eur.       

„Strategicky dôležitým krokom pre mesto a jeho hospodárenie bolo založenie mestskej spoločnosti spravujúcej tepelné hospodárstvo. Vychádzali sme nielen z toho, že veľkou výzvou pre mestá do budúcnosti bude energetická bezpečnosť, ale predovšetkým zabezpečenie energetickej efektívnosti. Práve efektívnosť narábania s energiami bude pre mesto dôležitým pilierom, ktorý prispeje k ďalšiemu zlepšeniu jeho hospodárenia,“ uzatvára primátor.

Autor: (msú, tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.12.2017
Podľa Eurostatu už nie sme predposlední v recyklovaní odpadov
Najnovšie údaje Štatistického úradu Európskeho spoločenstva Eurostat prezrádzajú, že Slovensko recyklovalo v roku 2016 „už“ 23 percent komunálnych odpadov. V roku 2015 to bolo 14,9 percenta, v roku 2013 dokonca len 10,3 percenta.
viac
20.09.2018
Dlh žúp sa pohybuje od 33 do 99 eur na obyvateľa
Pozrite si nové rebríčky zadlženosti a finančného zdravia vyšších územných celkov. Dozviete sa napríklad, že najvyšší dlh (44 % bežných príjmov) má trnavský kraj a celkovo najhoršie finančné zdravie má košický kraj.
viac
24.07.2020
Popularita duálneho vzdelávania rastie
Popularita duálneho vzdelávania rastie. Potvrdzujú to výsledky prieskumu, v ktorom spoločnosť Centire zistila, že viac ako 40 % žiakov deviatych ročníkov považuje systém duálneho vzdelávania za atraktívny. Prieskum bol realizovaný v júni 2020 formou online dotazníka na vzorke 3867 študentov.
viac
20.01.2023
INEKO zverejnilo rebríček najlepších základných a stredných škôl
Najlepšou základnou školou na Slovensku je cirkevná Základná škola (ZŠ) sv. Cyrila a Metoda v mestskej časti Košice - Západ.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %