Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.09.2017 03:21

Popod železnicu vo Svite pribudne nový podjazd


Snímka zdroj: (youtube.com).


V podtatranskom meste Svit pribudne popod železnicu nový podjazd smerom na obec Batizovce. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v rámci rekonštrukcie obnovia aj stanicu. So stavebnými prácami by sa malo začať na jar 2018.


Pred viac ako dvoma rokmi prebehlo pripomienkové konanie k projektu Železníc Slovenskej republiky k podjazdu popod železnicu z mesta Svit smerom na Batizovce a ďalej na Vysoké Tatry. Celý projekt výstavby podjazdu s cestnými infraštruktúrami vrátane rekonštrukcie železničnej stanice Svit je súčasťou rekonštrukcie železničného zvršku v úseku Lučivná – Poprad.

Predmetný projekt je financovaný zo zdrojov EÚ prostredníctvom Železnic Slovenskej republiky a samotná stavba je súčasťou rekonštrukcie a modernizácie železničných tratí. Železnice už vyhlásili súťaž na modernizáciu úseku Lučivná – Poprad. Súčasťou stavebných prác bude aj modernizácia železničnej stanice v meste Svit. Peniaze na rekonštrukciu štát získa z Európskej únie. Na financovanie modernizácie úseku Lučivná – Poprad bol schválený grant z fondov Európskej únie z programu CEF (Nástroj na prepojenie Európy), a to ešte v rámci II. výzvy vo februári 2016.

Vzhľadom na komplikované podmienky, ktoré sú viazané na priestor, kde je podjazd podľa projektu umiestnený, mesto Svit požadovalo, aby daný projekt riešil nielen dopravu pre motorové vozidlá, ale aby prostredníctvom tohto podjazdu bolo sprístupnené územie mesta, kde je v územnom pláne riešená rekreačno-oddychová zóna, aj cyklistom a chodcom. Z uvedeného dôvodu mesto Svit požadovalo, aby v profile podjazdu bol umiestnený chodník pre peších chodcov na jednej strane a zároveň chodník pre cyklistov na druhej strane telesa cesty. Chodník pre cyklistov by mal ďalej pokračovať okolo bagrovísk, cez obec Batizovce, kataster obcí Mengusovce a Štôla, až do obce Gerlachov, kde sa napojí na trasu cyklistického chodníka, ktorý zamýšľa zrealizovať mesto Poprad z Veľkej smerom do Gerlachova.

Problémom v danej lokalite je však aj v súčasnosti výška spodných vôd, preto zástupcovia mesta upozornili projektantov na to, aby v stavebnom riešení zohľadňovali túto skutočnosť, prípadne aby bolo predovšetkým zabezpečené odčerpanie spodných vôd v danej lokalite. V opačnom prípade by pri zatopení podjazdu a znefunkčnení jeho využitia mohlo dochádzať k nebezpečným situáciám (napr. dopravné obmedzenia, neprejazdnosť záchranných zložiek a pod.).

Z jednaní mesta Svit so Železnicami Slovenskej republiky vyplynulo, že postup prác realizácie pojazdu bude nastavený tak, aby sa najprv urobili všetky cestné komunikácie, ktorými sa zabezpečia obchádzkové trasy počas realizácie stavby. Výjazd cesty III. triedy v smere od Batizoviec do Svitu bude na ceste I/18 vyústený svetelnou križovatkou v mieste súčasného vyústenia ulice Hviezdoslavovej na hlavnú cestu. Súčasťou výstavby podjazdu bude aj ďalšia križovatka na ul. SNP pri vjazde do mesta, pričom obe uvedené svetelné križovatky budú vzájomne koordinované svetelným signálom. Predpoklad začiatku stavebných prác je, podľa informácií Železníc Slovenskej republiky, jar 2018. Na  daný úsek je spracovaná dokumentácia pre realizáciu stavby a sú vydané stavebné povolenia, samotnému začatiu stavebných prác však predchádza v súčasnej dobe výber a obstaranie dodávateľa stavby.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Historickým vláčikom oslávia 80. výročie trate Margecany – Červená Skala
Okrúhle výročie jednej z našich najkrajších železničných tratí môžete osláviť nostalgickou jazdou v nedeľu 16. októbra. Na trase Košice – Margecany - Gelnica – Mníšek nad Hnilcom a späť vypravia organizátori historické motoráky pre verejnosť aj pozvaných hostí.
viac
09.06.2017
Predstavitelia ZMOL-u bojujú za modernizáciu železnice
Iniciatívu za začatie realizácie projektu modernizácie železničnej trate v úseku Paludza – Liptovský Hrádok začalo vyvíjať aj Združenie miest a obcí Liptova.
viac
20.08.2020
Mesto rokuje o termíne ukončenia rekonštrukcie karloveskej radiály
Mesto Bratislava aktuálne rokuje so zhotoviteľom stavby o termíne ukončenia rekonštrukcie Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály. Potvrdila to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová s tým, že v najbližších dňoch poskytne magistrát bližšie informácie.
viac
23.11.2020
Obecný úrad sa presťahoval späť do zrekonštruovanej budovy
Budova Obecného úradu v Močenku prešla komplexnou rekonštrukciou. Počas rekonštrukčných prác boli od začiatku februára tohto roka jednotlivé oddelenia obecného úradu presťahované do priestorov kultúrneho strediska – kláštora na Školskej ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %