Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
15.09.2017 12:20

Poltonová socha Jánošíka bude strážiť historické centrum


Snímka zdroj: (MsÚ).


Približne poltonová železobetónová socha Jánošíka oživí ešte v tomto roku priestor pod arkádami mestského Múzea Janka Kráľa (MJK) v Liptovskom Mikuláši. Nová atrakcia má znázorňovať spätosť najznámejšieho slovenského zbojníka s metropolou Liptova.


"Jednou z nosných tém nášho múzea, ktorá je žiadaná návštevníckou verejnosťou, je súdny proces s Jurajom Jánošíkom. Dennodenná prevádzka i upozornenia mnohých návštevníkov potvrdzujú, že pred budovou nášho múzea citeľne chýba niečo, čo by pripomínalo túto tému a prirodzene pozývalo ľudí na návštevu hlavnej expozície múzea. A práve takýmto spôsobom im vyjdeme v ústrety," vysvetlil riaditeľ MJK Jaroslav Hric.       

Dva metre vysokú sochu plánuje radnica inštalovať až po splnení všetkých náležitostí platnej legislatívy, preto zamestnanci mesta v týchto dňoch vybavujú potrebné povolenia. Vzhľadom na použitý materiál socha odolá nástrahám počasia a historické centrum Liptovského Mikuláša bude zdobiť počas celého roka. Pri diele osadí magistrát aj informačnú tabuľku. Doposiaľ bola socha dočasne umiestnená v záhrade múzea.       

"Pojem Jánošík je známy nielen Slovákom, ale aj zahraničným turistom. Jeho socha pripomenie nielen návštevníkom, ale aj našim obyvateľom, že sa nachádzajú v meste, ktorého históriou prešla aj táto slovenská legenda. Môžu si pri nej urobiť na pamiatku fotografiu a získajú základné informácie o tejto známej slovenskej osobnosti," uviedol primátor Ján Blcháč.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2016
Otvorili zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej
Zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG), ktoré sa špecializuje na dejinný prínos tejto vzdelávacej inštitúcie a históriu mesta Revúca, slávnostne otvorili pre verejnosť.
viac
30.05.2016
Na Slávnosti ruží budú podávať medovinu z ružových lupeňov
Už deviatykrát otvorí kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave svoje brány Slávnosti ruží.
viac
23.06.2016
Keď sa pália Jánske ohne
Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána.
viac
30.07.2021
Juraja Jánošíka bude pripomínať pamätné miesto s replikou šibenice
Slovenského ľudového hrdinu, zbojníka Juraja Jánošíka, bude v Liptovskom Mikuláši pripomínať pamätné miesto. Turisti sa budú môcť ešte v tomto roku odfotiť pri jeho soche a replike šibenice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %