Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.12.2016 08:54

Polícia bude viac pracovať v obciach s problémovými rómskymi osadami


Ilustrační snímka: archív red.


MV SR s PZ bude od budúceho roku uplatňovať osobitný program na zvýšenie bezpečnosti v obciach a mestách so sociálne vylúčenými spoločenstvami a rómskymi osadami, ktoré sú považované za problémové. Na sneme strany Smer-SD v Prešove to oznámil minister vnútra a podpredseda strany R. Kaliňák.


      "Tam všade bude zásadným spôsobom zvýšený výkon Policajného zboru, budeme zásadne prítomnejší, budeme veľmi pracovať s našimi starostami na tom, ako zlepšiť situáciu pri prevencii samotnej kriminality," uviedol. Spomenul pritom programy v oblasti kamerových systémov alebo sociálnej práce. Pre každú takúto obec bude podľa neho za zlepšenie situácie osobne zodpovedný konkrétny policajt, v prípade viacerých komunít to bude viacero mužov zákona. "Každý občan tejto obce, ktorý bude cítiť, že v jeho obci nie je situácia v poriadku, bude mať konkrétneho človeka, aby s ním mohol komunikovať," povedal Kaliňák.       

Konštatoval, že na Slovensku je 1992 rómskych osád a malých komunít, z ktorých viac ako polovica je zásadne problémová. Opatrenia majú podľa neho zlepšiť situáciu tam, kde slušní občania trpia pre správanie neprispôsobivých osôb, dramaticky znížiť kriminalitu a zabezpečiť dodržiavane zákona a pravidiel. Zdôraznil, že nie je možné tolerovať, aby ľudia, ktorí žijú zo sociálnych dávok, naďalej ignorovali pravidlá a vytvárali si svoje vlastné. Zmienil sa aj o mimovládnych organizáciách a médiách, ktoré podľa neho často chránia ľudí porušujúcich zákon, keď akýkoľvek policajný zásah okamžite označujú za brutalitu. "Ak budeme musieť priniesť neštandardné opatrenia, tak tie neštandardné opatrenia prinesieme," vyhlásil.       

Minister verí, že už na sneme strany na budúci rok bude možné urobiť odpočet opatrení s výsledkom zlepšenia bezpečnosti v daných lokalitách. V prejave tiež zhodnotil úspechy rezortu v minulom období pri znižovaní kriminality či počtu obetí na cestách.       

Na sneme vystúpili s prejavmi aj minister financií Peter Kažimír a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Hovorili o potrebe odstraňovania regionálnych rozdielov, ďalšom znižovaní nezamestnanosti, zvyšovaní minimálnej mzdy či opatreniach proti zneužívaniu sociálneho systému.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2017
Z priorít rezortu vnútra
Ministerstvo vnútra má vytýčených viacero priorít, v ktorých chce pokračovať a venovať sa im aj v roku 2017 a ktoré pomôžu vylepšiť každodenný život ľudí v obciach. Rád by som Vám niektoré z nich priblížil.
viac
05.11.2017
Prácu v obnovených občianskych hliadkach získa osem ľudí
Verejný poriadok a bezpečnosť v uliciach Rimavskej Soboty bude v blízkej budúcnosti zabezpečovať okrem iných zložiek i osem členov miestnej občianskej poriadkovej služby.
viac
12.01.2018
Rezort vnútra predstavil hlavné body zákona o potláčaní kriminality v osadách
Priamo v rómskej osade v Krompachoch vo štvrtok predstavil minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar opatrenia, ktoré rezort plánuje zaviesť v prípade tzv. otravujúcej kriminality. V pláne sú tri hlavné body zmeny zákona o potláčaní kriminality v rómskych osadách.
viac
25.09.2020
Krádež živého zvieraťa by mohla byť trestným činom
Krádež živého zvieraťa by mohla byť trestným činom - V reakcii na medializované informácie o zabíjaní psov v rómskych osadách o tom informoval riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a enviromentálnej kriminality ÚKP Prezídia Policajného zboru SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %