Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.06.2019 09:10

Poliaci udelili ocenenia Osobnostiam horských zemí


Spoločná snímka ocenených


Uplynulá sobota bola na poľsko-slovenskom pohraničí v znamení udeľovania ocenení pre osobnosti podporujúce tunajšie horské územia. V meste Żywiec zabodovali dvaja Slováci a získali ocenenie Osobnosť horských zemí.


Najpopulárnejšou značkou horských zemí sa stala Tatralandia.

Cieľom súťaže je popularizovať ľudí, podnikateľov, organizácie, ktorých činnosť a úspechy v horských oblastiach môžu byť vzorom a inšpiráciou pre ostatných a významným spôsobom prispeli k rozvoju horských oblastí po oboch stranách Tatier. Slávnostné vyhodnotenie aktuálneho ročníka súťaže bolo v poľskom meste Žywiec 1. júna 2019. „Liptov opäť obstál v hodnotení koalície horských značiek na výbornú. Ocenili starostu obce Bešeňová Martina Barana, primára chirurgickej ambulancie v Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši Jána Drobču. Tatralandia sa stala najpopulárnejšou značkou horských zemí. Hodnotiaca komisia ocenila náš región, ktorý je pre mnohých Poliakov top regiónom na trávenie letnej či zimnej dovolenky,“ povedal honorárny konzul Poľskej republiky na Slovensku Tadeusz Frackowiak.

Bešeňová je vďaka akvaparku veľmi navštevovanou obcou na Liptove. „Našej obci sa darí neustále zvyšovať počet prenocovaní a výšku vybranej dane. Vybrané prostriedky sa snažíme spätne investovať do cestovného ruchu a zlepšovať infraštruktúru pre turistov aj našich občanovi. Je to pre mňa veľmi motivujúce aj zaväzujúce, že komisia ocenila úspechy našej obce a získal som toto prestížne ocenenie v kategórii politik,“ povedal starosta obce Bešeňová Martin Baran.

Poliaci tvoria významnú časť návštevníkov Liptova. Nie je žiadnou novinkou, že práve Tatralandia patrí, už od jej otvorenia v roku 2003, k veľmi obľúbeným miestam návštev našich severných susedov. „Veľmi sa teším, že ocenili Tatralandiu. Od jej vzniku sa postupne posilňoval význam letnej sezóny na Liptove a teraz je náš región skvelým miestom na dovolenku v ktorejkoľvek časti roka. Pričom narastajúci záujem o Liptov pociťujeme rok od roka,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Poliaci a Slováci sú si ako národy blízke. Obyvatelia v horskom pohraničí majú spoločnú históriu aj kultúru. Takmer každý Lipták nemá problém s poľštinou a veľmi podobne a s ľahkosťou si porozumejú so Slovákmi aj obyvatelia prihraničných regiónov v Poľsku.

Súťaž o Osobnosť horských zemí sa koná pravidelne už od roku 2005 a napomáha aj rozvoju spoločného horského regiónu ako turistickej destinácie.

Autor: (ts-region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2018
Osobnosti horských zemí z Liptova
Prvá júnová sobota patrila Osobnostiam horských zemí. V poľskom mestečku Žywiec ich udeľovala odborná komisia slovenských a poľským osobnostiam v rôznych kategóriách. Dve kategórie ovládli šikovní Slováci.
viac
13.11.2019
Z Krakova autobusom za lyžovačkou či do akvaparkov
Od prvého decembra bude cesta za kúpaním a lyžovaním pre našich severných susedov opäť o čosi jednoduchšia. Dopravca Leo Express pripravil novú dennú linku medzi Bešeňovou, Tatrami a Krakovom, ktorá je ideálna na jednodňový výlet do aquaparkov a na lyže.
viac
21.05.2022
Osobnosti horských krajín si prevzali ocenenia
Spoločný projekt Poľska a Slovenska – Osobnosť horských krajín, poznal ocenených za ostatné dva roky. Jedným z nich je aj predseda ZMOS a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger.
viac
27.05.2023
Vlkolínec otvoril letnú sezónu na Liptove
Liptáci otvorili letnú turistickú sezónu vo Vlkolínci. Je to presne 30 rokov od zápisu tejto výnimočnej obce do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Liptáci hovoria, že ich región treba zažiť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %