Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.02.2018 05:25

Pol milióna eur pôjde do cyklotrasy, ktorá povedie vnútrom mesta


Ilustračná snímka.


Na mestský úrad prišla dobrá správa, že mesto získalo vyše pol milióna eur (502 tisíc) na realizáciu prvej etapy projektu Mikulášskej cyklotrasy. Potvrdil to liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč.


Niekoľkoročné úsilie mikulášskej radnice v budovaní cyklotrás prináša pre cyklistov prvé ovocie. Vyše dvoch rokov totiž mesto Liptovský Mikuláš vysporiadavalo pozemky, po ktorých bude viesť vnútromestská cyklotrasa a dnes sa už vedenie radnice môže pochváliť aj prvým úspechom.

V meste v prvej etape výstavby pribudne 2,2 kilometra cyklochodníkov a cyklokoridorov. „Začína sa v parku oproti železničnej stanici, pokračuje Hodžovou, Kukučínovou, cez Rohonciho záhradu, Pišútovu, Námestie osloboditeľov a skončí na križovatke na Rachmaninovom námestí,“ priblížil šéf radnice a pripomenul, že cyklotrasa bude viesť vnútrom mesta, preto bude praktická napríklad pre ľudí, ktorí chcú chodiť na bicykli aj do zamestnania.

V priestore pri železničnej stanici v rámci projektu vybudujú aj dvojpodlažné uzamykateľné cykoboxy. Umožnia bezpečne odstaviť bicykel, odložiť prilbu a ďalej pokračovať iným spôsobom verejnej dopravy. Bude tam situované aj posedenie a servisný modul na dofúkanie pneumatík. Jednopodlažné cykloboxy inštalujú aj v Rohonciho záhrade a pribudne tiež cyklostojan pre 30 bicyklov na Námestí osloboditeľov. Cyklotrasu budú na vozovke vyznačovať piktogramy a na vhodných miestach aj smerovníkmi s atraktívnymi cieľmi v meste.

Realizácia sa môže začať po ukončení procesu verejného obstarávania a jeho kontrole, čo bude v tomto roku. „Základným cieľom projektu je zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy na celkovom počte prepravených osôb v meste. Vnútromestská cyklotrasa je zárodok systému, na ktorý nadviažu lokálne cyklotrasy k jednotlivým atraktivitám mesta a cyklotrasy do okolia Mikuláša. Súčasťou cyklotrasy sú pešia a parkové zóny v bezbariérovom prevedení s farebným a povrchovým odlíšením pre potreby slabozrakých,“ poznamenala Jana Kormaníková z mestského úradu.

Mesto už podalo žiadosti aj na ďalšie tri etapy cyklotrasy. Podané žiadosti o nenávratné financie ešte neboli vyhodnotené. Celková dĺžka vnútromestskej cyklotrasy predstavuje bezmála štyri kilometre. Trasa bude pripojená na existujúci cyklochodník na Alexyho a na Štefánikovej. Na cyklochodník po nábreží Váhu získala samospráva financie z eurofondov v predošlých rokoch.

Autor: (ts-lm-capcikova)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2016
Znížením dane za letné terasy chce radnica oživiť centrum mesta
Samospráva Liptovského Mikuláša sa rozhodla bojovať s vyľudneným hlavným námestím.
viac
29.11.2017
Pre samosprávu je dôležitá podpora miestnej ekonomiky
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa v ostatnom období sústredilo na nástroje podporujúce lokálnu hospodársku politiku a teda miestnu ekonomiku.
viac
23.12.2018
L. Mikuláš: Rýchlonabíjaciu stanicu pre elektromobily postavia v centre mesta
Vodiči elektromobilov si budú môcť nabiť svoje autá po novom aj v centre Liptovského Mikuláša. Rýchlonabíjacia stanica pribudne počas budúceho roka pri obchodnom dome na Hodžovej ulici. TASR o tom informovala liptovskomikulášska hovorkyňa Viktória Čapčíková.
viac
04.09.2020
Prvé kilometre vnútromestskej cyklotrasy už slúžia verejnosti
Prvé dve časti vnútromestskej cyklotrasy v Liptovskom Mikuláši v dĺžke 2,4 kilometra odovzdali v piatok do užívania verejnosti. Cestička pre cyklistov má po dobudovaní slúžiť ako ekologická alternatíva dopravy v meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %