Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.03.2019 02:50

Poklady, ktoré po stáročiach vydal Váh, sú vystavené v múzeu


Ilustračná snímka, zdroj: Hlohovecko


Za názvom najnovšej výstavy hlovského Vlastivedného múzea Vylovené z rieky sa skrývajú archeologické nálezy, ktoré vydal Váh pri Hlohovci v priebehu uplynulých tridsať rokov.


Rieka je z hľadiska histórie unikátnym archeologickým náleziskom, ktoré z času na čas, zväčša počas nízkeho stavu vody, odovzdá svoje poklady.       

"Pri Hlohovci je Váh ešte stále pomerne rýchlym vodným tokom, nie sú tu vzduté vodné hladiny ako napríklad pri Seredi alebo Piešťanoch, a tak je aj ideálnym prostredím na objavovanie starobylých, niekedy aj niekoľko tisícročí starých artefaktov," uviedol riaditeľ múzea, archeológ Jozef Urminský. Pokračoval, že vždy po pominutí veľkých vôd na jar a v lete sa zo štrkových nánosov vynoria predmety, ktoré si rieka v priebehu stáročí od človeka vzala.       

Výstava, ktorá potrvá do 24. marca v priestoroch múzea vo františkánskom kláštore, ponúka trinásť príbehov archeologických nálezov od praveku do konca stredoveku. Viaceré z nich sú unikátnymi nielen pre región, ale aj vývoj osídlenia na Slovensku. "Najstarším je zdobená náčelnícka palica z jelenieho parohu, pochádzajúca zo strednej doby kamennej (8000 rokov p. n. l.), unikátne sú nálezy desiatich medených ingotov, veľkých surovinových polotovarov, ktoré sa transportovali po Váhu v stredoveku a novoveku plťami z hút na Liptove," povedal Urminský. Rovnako cenným je hromadný nález surovinových polotovarov z antimónu. Pochádzajú z potopenej plte, ktorá tento tovar prevážala.       

Samostatnú skupinu vystavených predmetov tvoria nálezy z miesta bývalého riečneho brodu v obci Dvorníky, v časti Posádka. "Germánske bronzové zubadlo z doby rímskej, keltské mince, bronzové dýky, drobné šperky z praveku a stredoveku, toto všetko sa našlo v rieke v blízkosti chatovej osady Berek pri Posádke," dodal Urminský.       

Väčšinu predmetov do múzea v minulosti priniesli rybári, vodní turisti a náhodní okoloidúci. Často medzi nálezmi okrem kovových predmetov boli aj organické zvyšky najmä driev zo starých mostov alebo vážskych mlynov. "Na Priemyselnej ulici v Hlohovci, pri prebagrovaní starého ramena Váhu, kde je dnes jazero pre rybolov, sa našla dokonca potopená veľká časť dreveného mlyna aj s mlecím kameňom a lopatkami kolies, ktoré ho poháňali," uviedol Urminský.       

V Hlohovci sa ako v jednej z mála slovenských lokalít zachovali dodnes v koryte rieky zvyšky viacerých mostných konštrukcií zo 14. až 19. storočia. V rieke majú vynikajúce podmienky na dlhodobé uchovanie. Voda je totiž podľa Urminského výborný konzervant, v okolí potopeného predmetu vytvorí prostredie bez prístupu kyslíka. Inak by podobné nálezy v zemi na súši takúto dlhú trvácnosť nemali. "Aj z tohto pohľadu patrí výstava k špecifickým a unikátnym, pretože predstavuje predmety, ktoré mali po dlhé stáročia menej tradičné uloženie. Nenachádzali sa v súkromných zbierkach, neležali ani v zemi, ale ukrývala ich pred zrakom človeka práve voda," doplnil.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2018
V Hanušovskom kaštieli vystavujú unikátne archeologické nálezy
V dessewffyovskom kaštieli v Hanušovciach nad Topľou predstavia verejnosti jedinečné a doteraz nezverejnené nálezy z výskumov realizovaných od roku 2013. Tie najvzácnejšie z nich prezentujú na najnovšej výstave pod názvom Archeologické čriepky.
viac
10.02.2019
Výstava Oživovanie hradov ponúkne nálezy z hradných zrúcanín
Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s celoslovenským združením Zachráňme hrady združujúcom 28 subjektov podieľajúcich sa na záchrane lokálnych hradov.
viac
20.07.2019
Vo Vlastivednom múzeu sa budú v auguste konať Galantské trhy
Trhy v Galante sa tento rok budú konať od štvrtka 8. do soboty 10. augusta vo Vlastivednom múzeu v Galante a prinesú napríklad hry na nádvorí, bábkové divadlo, paličkovanie či háčkovanie. Pôjde o 35. výročie Galantských trhov, ktoré prinesie aj panelovú výstavu.
viac
28.04.2022
V múzeu vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov
V galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakovského hradu a jeho okolia. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %