Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.04.2017 11:05

Pohotovostná služba bude podľa ministra v každom okresnom meste


Minister zdravotníctva Tomáš Drucker v rozhovore s predsedom PSK Petrom Chudíkom.


Minister zdravotníctva Tomáš Drucker a prešovský župan Peter Chudík rokovali o situácii v zdravotníctve.


Minister zdravotníctva Tomáš Drucker na pracovnom výjazde v Prešove, ktorý sa uskutočnil v polovici marca, informoval predsedu Prešovského samosprávneho kraja Petra Chudíka o viacerých avizovaných zámeroch rezortu a ich vplyve na zdravotnú starostlivosť v regióne. Jednou z nosných tém bola otázka budúcich ambulantných pohotovostí. Minister deklaroval zámer zabezpečiť ambulantnú pohotovostnú službu v okresných mestách na celom Slovensku. „Znamená to, že aj v každom okresnom meste Prešovského kraja bude zachovaná pohotovostná služba, čím zabezpečíme dobrú dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ vyhlásil T. Drucker. Minister sa vyjadril aj k plánom budúcich urgentných príjmov a vytvorenia traumatologických centier. „Definovali sme novú sieť, ktorá pozostáva z 32 bodov urgentných príjmov alebo nemocníc, ktoré budú mať urgentný príjem typu jeden a šesť urgentných príjmov typu dva. Ide o najsilnejšie spádové body, kde budú zvážať najťažšie úrazové stavy a kde budú vybudované tzv. traumacentrá, ktoré na Slovensku v súčasnosti chýbajú. Jeden z týchto bodov plánujeme vytvoriť v Nemocnici Poprad, čím by Prešovský kraj získal aj tento typ urgentného príjmu,“ povedal minister.

Osobitnou témou boli regionálne nemocnice. Samosprávny kraj nemá vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti žiadnu polikliniku či zdravotnícke zariadenie, má len majetkový podiel v nemocniciach vo Vranove nad Topľou, Svidníku, v Humennom a Starej Ľubovni. Problematika kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti a zachovania jej dostupnosti je však prioritou župy. „Pozitívne vnímam a  oceňujem práve takéto typy regionálnych nemocníc, ktoré majú záujem o zlepšovanie svojho prostredia i postavenia v regióne. V kraji tak môžeme hovoriť napríklad o Starej Ľubovni, Bardejove, Snine, kde vidieť snahu manažmentov nemocníc, ktoré dokážu veľmi dobre a kvalitne zabezpečovať obnovu svojho vybavenia a zázemia. Navyše majú záujem, aby zdravotná starostlivosť dobre fungovala,“ uviedol T. Drucker.

Ďalším problémom je zvyšovanie veku lekárov, ktoré pociťuje aj Prešovský kraj. „Veková štruktúra u lekárov pre dospelých naznačuje, že v kraji máme 44 % starších ako 60 rokov, u lekárov pre deti a dorast  je to dokonca 53 %. Je to problém, ktorý už dnes sťažuje zdravotnú starostlivosťnajmä v takom ľudnatom regióne, ako je ten náš,“ uviedol Peter Chudík. Župan ocenil aj pracovné výjazdy ministra zdravotníctva a snahe hovoriť o situácii v zdravotníctve priamo v regiónoch.

Čítajte v obecných novinách č. 13-14/2017 na str. 25.

Autor: (jel)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2017
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker na zasadaní Rady ZMOS
V zariadeniach sociálnych služieb by sa paušál vyplácal podľa počtu a stupňa odkázanosti klientov.
viac
25.05.2021
Pre záujemcov o preočkovanie AstraZenecou zriadi PSK vlastný registračný systém
Prešovský samosprávny kraj uplynulý víkend v troch veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) v  Prešove, Poprade a Humennom podal 11 344 vakcín proti koronavírusu. Obyvateľov očkoval aj prostredníctvom svojej výjazdovej služby (VOS), ktorá sa dostala k 932 záujemcom v deviatich obciach kraja.
viac
02.08.2021
Mimoriadne znečistenie vôd možno nahlásiť nonstop
Mimoriadne zhoršenie kvality vôd môžu ľudia nahlásiť na Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP), ktorá má zriadenú 24-hodinovú pohotovostnú službu. SIŽP koordinuje všetky práce súvisiace s nápravnými opatreniami.
viac
23.10.2021
Prešovský okres sa môže vyhnúť najprísnejším opatreniam
Prešovský okres sa môže v rámci Covid Automatu vyhnúť čiernej farbe. K prelomeniu kľúčovej hranice mu chýba približne 150 ľudí. V Prešovskom okrese je aktuálne 64,74% plne zaočkovaných ľudí vo veku nad 50 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %